26 °C Budapest
Close up of a charging electric car. Copy space

Ezt kell tudni az új e-autó támogatásról: mennyi pénz jár, ki jogosult pályázni?

2021. május 17. 13:26

Hivatalos: nyártól három szakaszban lehet majd pályázni elektromos autó vásárlására. A felhívásból kiderült, hogy 12 millió forintos értékhatárig az állam 2,5 millió forint támogatást (maximum a vételár felét) ad az autókra, a 12 milliós és 15 millió forint közötti elektromos személyautókat vásárlók pedig 1,5 milliós állami hozzájárulást igényelhetnek. Alább összeszedtük a fontosabb információkat, és az is kiderült, hogy még új Teslára is jut majd az állami ingyenpénzből.

Megjelent az újabb elektromos autó támogatás pályazati kiírása az IFKA honlapján: az újabb ciklust már a Dacia Spring hétfő délelőtti bemutatóján is megemlítették, a hivatalos dokumentumok pedig nem sokkal ezt követően fel is kerültek a részletek. A dokumentumból kiderült, hogy a mostani támogatási ciklus keretösszege 3 milliárd forint, ebből a számítások szerint 1200-2000 darab elektromos járműre ad majd támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ahogyan korábban is, az új gépjárművek mellett bizonyos feltételek mellett a kereskedők tesztautóit is meg lehet majd vásárolni a program keretein belül. Az e-autós támogatásra magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, illetve magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetek, egyesületek vagy felsőoktatási intézmények pályázhatnak. Magánszemélyek egy, a szervezetek, intézmények pedig maximum öt autóra adhatnak be támogatási kérelmet.

Autót vennél? nézz körül a finanszírozási lehetőségek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez nyújtható támogatás az alábbiak szerint:

Tisztán elektromos személygépjármű (max. ötszemélyes, M1):

  • 1 millió és 12 millió forint közötti vételárig: 2,5 millió forint, vagy a vételár maximum 50 százaléka a támogatás mértéke.
  • 12 millió 1 forint és 15 millió forint közötti vételárig: 1,5 millió forint, vagy a vételár maximum 50 százaléka a támogatás mértéke.

Tisztán elektromos személygépjármű (hét-vagy többszemélyes, M1):

  • 1 millió és 14 millió forint közötti vételárig: 2,5 millió forint, vagy a vételár maximum 50 százaléka a támogatás mértéke.
  • 14 millió 1 forint és 17 millió forint közötti vételárig: 1,5 millió forint, vagy a vételár maximum 50 százaléka a támogatás mértéke.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az elektromos autós támogatás kombinálható másmilyen támogatással is! Így pedig ha egy nagycsaládos vásárolna 7 személyes elektromos járművet, akkor ő mindét támogatásra jogosult lehet: jelenleg magyarországon egyetlen modell, a Nissan e-NV200-as felel meg a kritériumoknak. Erről itt írtunk részletesebben!

A felhívásban kiemelik azt is, hogy a gépjármű megrendelésefeltétele a pályázat benyújtásának, mely nem lehet korábbi, mint jelen pályázati kiírás megjelenésének napja.A gépjármű megrendelése és a pályázat befogadása nem jelenti a támogatás automatikus odaítélését. Az elektromos gépjármű nem vehető át a Támogatói Okirat hatályba lépése előtt.

A pályázatok benyújtására 2021.06.14. 8:01 perctőlszakaszosan,illetvea rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség az alábbi időszakokban:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 1. szakasz: 2021.06.14. és 2021.07.02. között, erre egymilliárd forint a forrás.
  • 2. szakasz: 2021.08.09. és 2021.08.27.között, szintén egymilliárdos forrással.
  • 3. szakasz: 2021.10.11-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022.06.01-ig. Ide is egymilliárd forintot szánnak, ileltve azt az összeget, ami az első két szakaszból esetleg megmaradt.

A szakaszos lebonyolításra vélhetően azért volt szükség, mert legutóbb az elektromos autós pályázat megnyitását követően gyakorlatilag másfél napon belül ki is merült a keret. Pályázat a fenti időszakokban a pályázati portálon, az elektromobilitas.ifka.hu oldalon keresztül nyújtható be, ügyfélkapus azonosítást követően az adatlapok kitöltésével, és a szkennelt dokumentumok csatolásával

Már Teslára is jár 1,5 millió támogatás

A múlt héten jelentette be a Tesla, hogy elindult a hivatalos magyarországi értékesítés, a Pénzcentrum pedig a gyártó autóinak hivatalos hazai árlistáját is megszerezte.

Az alap Model 3 fehér színben fér bele a 15 milliós keretbe, 18 colos felnikkel, az alap fekete belsővel. Illetve nincsenek benne olyan funkciók, mint az "Enhanced autopilot", vagy az ennél sokoldalúbb teljes önvezető képesség. Ám ezeket a funkciókat utólag is fel lehet oldani (1,4 millió, vagy 2,8 millió forintért), amelyhez elég a pénz kifizetnünk közvetlenül a Teslának. Nem tudni, hogy a magyar hatóságok hogy viszonyulnak majd az ilyen kiskapukhoz,

de ha valaki bevállalja a legalapabb Model 3-at, akkor a támogatással gyakorlatilag ingyen megkaphatja a kisebbik autopilot-csomagot.

De nem csak a Tesla igyekszik a támogatás mértékéhez belőni az árait: legutóbb szinte minden gyártó igyekezett az akkori felső határ (11 millió forintig járt a maximális, 2,5 milliós támogatás) alá belőni. Vélhetően most is rengeteg elektromos modell árcéduláját írják majd újra, hogy beférjen a 12 millió alatti ársávba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43