34 °C Budapest
Minszk, 2015. május 9.Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök fiával, Nyikolajjal a gyõzelem napi katonai parádén Minszkben 2015. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov)

Radikális lépésre szánta el magát Aljakszandr Lukasenka: tovább éleződik a feszültség

MTI
2024. május 29. 15:32

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel felfüggesztette országa részvételét a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló szerződésben (Treaty on Conventional Armed Forces - CFE).

A május 24-én aláírt rendeletet szerdán tették közzé az Oroszországgal és Ukrajnával is szomszédos volt szovjet köztársaság hivatalos jogi információs honlapján.

Belarusz közvetlenül nem vesz részt az ukrajnai harcokban, de területét az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátotta, mielőtt az 2022 februárjában elindította az általa "különleges hadműveletnek" nevezett háborút.

Oroszország már 14 évvel ezelőtt felfüggesztette a maga részéről az 1990-es CFE-szerződés alkalmazását, 2023 májusában pedig kilépett belőle.

A néhai Varsói Szerződés és a NATO képviselői által 34 évvel ezelőtt Párizsban aláírt CFE korlátozza a csapatok és felszerelések - harckocsik, repülőgépek és tüzérségi fegyverek - számát az Atlanti-óceántól az Urálig, valamint információcserét és kölcsönös ellenőrzéseket ír elő.

Moszkva 2007 decemberében azért függesztette fel részvételét a szerződésben, mert anakronisztikusnak ítélte meg, és döntését azzal magyarázta, hogy a részes nyugati országok, különösen a NATO-tagok nem voltak hajlandók ratifikálni annak 1999-ben Isztambulban aláírt új változatát. Oroszország szerint a nyugatiak azért nem voltak hajlandók törvénybe iktatni az új verziót, mert annak feltételéül szabták, hogy Oroszország hajtsa végre azokat a külön megállapodásokat, amelyek kötelezik, hogy vonja ki csapatait a moldovai Dnyeszteren túli területről és Georgia szakadár köztársaságaiból, de Moszkva ezt nem tette meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023 májusában hivatalosan is kivonta Oroszországot a CFE-szerződésből, az Egyesült Államok - a NATO-szövetségesekkel folytatott egyeztetést követően - ugyancsak felfüggesztette részvételét benne.

Címlapkép: MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm