11 °C Budapest
Big forest fire and clouds of dark smoke in pine stands. Flame is starting to damage the trunk. Whole area covered by flame

Olyan időjárási mintát vettek észre, ami mindent megváltoztat: ijesztő, ami következik

2024. március 3. 12:35

A Karib-tenger, a Bengáli-öböl, a Dél-kínai-tenger, valamint Alaszka és az Amazonas egyes részei idén várhatóan a valaha mért legmelegebb 12 hónapos időszakot élik meg az El Nino időjárási minta miatt - derül ki egy éghajlati modell előrejelzéséből, amelyről a New Scientist számolt be.

A globális felszíni hőmérséklet a világ nagy részén jelenleg minden eddiginél magasabb. Ennek fő oka a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás okozta felmelegedés. De ezen felül a 2023 közepén kezdődött erős El Nino még tovább emeli a hőmérsékletet.

Az El Nino idején meleg víz áramlik a Csendes-óceán felszínén Dél-Amerika felé. Ez a hatalmas meleg vízfelület nagy mennyiségű óceáni hőt juttat a légkörbe, ami a felszíni hőmérséklet emelkedését okozza. A La Nina néven ismert ellentétes fázisban ez a folyamat megfordul: hideg víz terjed a Csendes-óceán felszínén Dél-Amerikától távolodva, elnyelve a hőt a légkörből és csökkentve a felszíni hőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy a globális felszíni átlaghőmérséklet az El Nino fázisokban általában rekordszintet ér el, majd a La Nina idején csökken.

Ezek azok a helyek, ahol a szélsőségeknek fokozott kockázata lesz, és ezek a szélsőségek valóban károsak

- mondja Michael McPhaden, aki a NOAA csendes-óceáni tengeri környezetvédelmi laboratóriumában dolgozik. Hozzátette: Károsak az emberi egészségre, és növelik az erdőtüzek kockázatát. Az óceánokban pedig növelik a tengeri hőhullámok kockázatát, amelyek károsítják a tengeri ökoszisztémákat, a halászatot és a korallokat

McPhaden és kollégái egy olyan számítógépes modellt használtak, amely az El Nino mellett az aeroszolszennyezést és a vulkánkitöréseket is figyelembe veszi, hogy megpróbálják megjósolni, hogy a világon hol fog rekordmeleg előfordulni. Regionális előrejelzéseik a 2023 júliusától 2024 júniusáig tartó időszakra vonatkozó átlagos felszíni hőmérsékletre vonatkoznak.

A csoport két forgatókönyvet vett figyelembe: egy erős és egy mérsékeltebb El Nino-t. Most már egyértelmű, hogy egy erős El Niñónak nézünk elébe - sőt, McPhaden szerint ez valószínűleg az 1950 óta eltelt öt legerősebb El Nino közé fog tartozni. Az erős El Nino forgatókönyv esetében a kutatócsoport előrejelzése szerint

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a globális felszíni átlaghőmérséklet 2023 júliusa és 2024 júniusa között 1,1 és 1,2°C-kal lesz magasabb, mint az 1951 és 1980 közötti átlag.

Ez a New Scientist számításai szerint 1,4-1,5°C-kal haladja meg az 1850 és 1900 közötti átlagot, amelyet az iparosodás előtti viszonyítási alapnak tekintenek. A hőmérsékleti rekordok máris megdőltek a jelenleg is tartó El Nino során, különösen a trópusokon - mondta Maximiliano Herrera, a szélsőséges hőmérsékleteket nyomon követő független klimatológus. Ez most egy szuperrekord. A rekordmeleg tartós és megkerülhetetlen.

Az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon

A természet és az ember kapcsolata nagyon hasonló Magyarország és az EU viszonyához: annak ellenére, hogy részei vagyunk, folyamatosan harcban állunk vele. Erősködünk, de a végén nagyon valószínű, hogy mi fogjuk megszívni” – mondta el Litkai Gergely a Pénzcentrum vlogjának, a CashTag-nek még tavaly ősszel. Az adás azzal foglalkozott, mi az 5 legégetőbb hazai természetvédelmi probléma. Cikkünket a témában itt olvashatod, az epizódot pedig itt nézheted meg:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm