23 °C Budapest
Santa Monica Beach Houses and boardwalk.

Brutális ingatlanvagyont halmozott fel Bill Gates: el sem hinnéd, mennyit adózik utána

2024. április 23. 16:45

Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere és volt felesége, Melinda French Gates az általuk birtokolt ingatlanvagyon után tavaly 2,7 millió dollár értékű ingatlanadót fizettek, ami több mint a 700-szorosa egy átlagos amerikai éves adójának - írta meg a Business Insider.

Egy mondás szerint „csak a halál és az adók biztosak”, ez pedig különösen igaz a nagyvagyonú személyek ingatlanadóira. Az olyan milliárdosok, mint például Bill Gates, évente jelentős összegeket fizetnek ki ingatlanadójukra, amelyek bár összességében csekély részét képezik vagyonuknak, mégis figyelemre méltó számokat produkálnak. Gates és volt felesége például 2,7 millió dollárnyi ingatlanadót fizettek az egyik éveben, ami több mint a 700-szorosa egy átlagos amerikai éves adóbefizetésének.

Gates földtulajdonai az Egyesült Államokban 275 000 hektárt tesznek ki, ezzel az ország 42. legnagyobb földtulajdonosának számít. A páros az ingatlanportfóliójuk kialakítására bő három évtized alatt több mint 150 millió dollárt költött. A válásuk után az ingatlanok egy része trösztök között került megosztásra, ami megnehezíti a tulajdonviszonyok pontos megállapítását.

Gates legmagasabb ingatlanadója a Washington államban található Medina városrészben lévő Xanadu 2.0 nevű kastélyának köszönhető, amelynek értéke 183,5 millió dollár, és amelyért tavaly 1,3 millió dollár adót fizetett.

Gates-nek Kaliforniában öt ingatlanja van, ezek között a legmagasabb adót egy del mar-i tengerparti ház után fizeti, emellett Floridában egy lovarda, Montanában pedig egy exkluzív klubház után adózik. Habár soknak tűnnek, ezek az összegek még mindig kevesebb mint a 0,01%-át teszik ki Gates nettó vagyonának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bill Gates viszonylag alacsony adót fizet más milliárdosokhoz képest. A ProPublica szerint egy adott időszakban az éves jövedelme átlagosan 2,85 milliárd dollár volt, amely után évente körülbelül 525 millió dollár szövetségi jövedelemadót fizethetett. Gates egyébként nyilvánosan is támogatja azt az álláspontot, amely szerint a nagyon gazdagoknak több adót kellene fizetniük másoknál, vagyonukat pedig idővel el kellene ajándékozniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem