17 °C Budapest

Tényleg lehetséges: így lehet ingyenpénzből új TV-d, mosógéped, laptopod

2018. május 14. 05:41

Már megszokhattuk, hogy a nagyobb ünnepek közeledtével megszaporodnak az akciós, akár 0 százalékos áruhitelek igénybevételével is elérhető ajánlatok. A vásárlók számára azonban egyre fontosabb szemponttá válik a kényelem: a kedvező ajánlatok mellett egyre többen várják el, hogy online, otthonról végezhessék el a vásárlást. Azonban nem kell választanunk a kettő közül: a legnagyobb elektronikai áruházláncoknál ugyanis online vásárlás esetén is könnyedén igénybe vehetjük az olcsó, esetenként 0 százalékos áruhiteleket.

Az áruhitelek alapvetően a legdrágább hiteltípusok közé tartoznak, ugyanakkor meglehetősen gyakran találkozhatunk olyan akciós ajánlatokkal, melyek keretein belül akár 0 százalékos THM mellett is vásárolhatunk áruhitel igénybevételével. Ez fokozottabban igaz a nagyobb ünnepek közeledtével, de az is elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy áruház egy ilyen akcióval igyekszik megtámogatni az eltervezett árukisöprést.

Bátorítóan hat a vásárlásra

A 0 százalékos ingyenhiteleknél megfigyelhető, hogy bátorítóan hatnak a vásárlókra, legalábbis ez derül ki az Extreme Digital adataiból. Az elektronikai cikkeket értékesítő áruház megfigyelései szerint egy-egy 0 százalék THM-es kampány során emelkedik az átlagos kosárérték, mivel a vásárlók hajlamosak ilyenkor a drágább, minőségibb termékeket választani.

Hogyan érheti meg az áruházaknak ingyenhitelt adni?
A hitelt tulajdonképpen nem az áruházak, hanem egy velük partneri viszonyban lévő pénzügyi szolgáltató nyújtja. Nekik természetesen akkor éri meg a kölcsön kihelyezése, ha utána az adott összeget kamatostul kapják vissza. Az ingyenhitelek esetében jellemzően az történik, hogy ennek a kamatnak a megfizetését az áruház átvállalja a vásárlóktól.

Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a Media Marktot, illetve partnerüket, a Cetelemet is. Az ő tapasztalataik ilyen téren megegyeznek a fentiekkel, legalábbis abban az esetben, ha az ingyenhitel futamideje meghaladja a 15 hónapot. (Érdekesség, hogy a Cetelem adatai alapján a standard áruhitelek átlagos futamideje ennél rövidebb, mindössze 12-13 hónap, ugyanakkor az Extreme Digitalnál a 36 hónapos futamidő a legnépszerűbb.)

Emellett az az egyébként teljesen logikus jelenség is megállapítható, hogy jellemzően a drágább termékeket vásárolják hitelre az emberek. A határ nagyjából 100 ezer forintnál húzható meg: az ennél drágább árucikkeket már nagyobb gyakorisággal vásárolják részletre a vásárlók.

Csak pár kattintás

Egyre nagyobb azok aránya, akik vásárlásaikat kényelmesen, otthonról szeretik lebonyolítani. Ez természetesen igaz az elektronikai cikkek megvásárlására is, így teljesen logikus, hogy az eladók lehetővé tették, hogy a sokak által igénybe vett áruhitelek igénylése is megoldható legyen az interneten keresztül. Az Extreme Digital adatai szerint mostanra elfogadottá vált az áruhitelek online igénylése, mára az összes vásárlás 30-40 százaléka interneten keresztül történik. Ugyanakkor a rendelések 90-95 százaléka az internetről indul olyan értelemben, hogy a vásárlók a weboldalon böngészve hozzák meg döntésüket, választják ki a termékeket, az üzletekbe pedig már konkrét igényekkel, elképzelésekkel érkeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az igénylés és a bírálat folyamata mostanra teljesen digitalizált - tudtuk meg a Cetelemtől. A szükséges okmányok másolatait postán kell eljuttatni a pénzügyi szolgáltatóhoz, míg az ügyfél kötelező beazonosítása a megvásárolt termék átvételi helyétől függően a boltban vagy az ügyfél otthonában történik meg. Tehát még az ilyen "bonyolultabb" vásárlások is könnyedén megoldhatóak a fotelből, megspórolva ezzel a személyes ügyintézésre szánt időt.

Csak óvatosan

Ahogyan fentebb is írtuk, az áruhitelek gyakran kvázi ingyen vannak, és az is igaz, hogy ezek a kölcsönök gyakorta viszonylag kis összegűek. Ettől függetlenül tartsuk észben, hogy ez egy hitel, tehát legyünk körültekintőek a felvételekor. És persze itt is, mint minden pénzügyi terméknél igaz, hogy feltétlenül és alaposan olvassuk el a szerződés részleteit, ugyanis a részletekben lehetnek kellemetlen meglepetések. Decemberben például találtunk olyan 0 százalékos ingyenhitelt, amelynek a késedelmi kamata 10 százalék feletti volt.

Érdemes továbbá a megvásárolni kívánt termék árát több áruházban is megnézni, hiszen elképzelhető, hogy az ingyenhitellel megvásárolható termékhez máshol olcsóbban is hozzájuthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem