2019. március 20. szerda Klaudia

Óriási pusztítást visz véghez a szervezetedben ez az ital: te is iszod minden nap?


Sokan isznak naponta zéró, cukormentes üdítőket, hiszen ezek nem tartalmaznak cukrot, így nem is árthatnak a szervezetnek - gondolják. Ám lehet, hogy tévednek, hiszen egy friss kutatás szerint, az édesítőszerek rendszeres fogyasztása bizonyos esetekben növelheti a leggyakoribb halálos betegségek kockázatát.

Azt hinnénk, ha diétás üdítőt, zéró leveket iszunk, semmi bajunk nem lehet, még fogyhatunk is, sőt, sokan meg vannak győződve, hogy még annak is kisebb az esélye, hogy cukorbetegek lesznek. Egy friss kutatás azonban bebizonyította, hogy bizonyos esetekben

súlyos egészségügyi kockázatot rejtenek magukba ezek az innivalók.

Napi két diétás üdítő növelheti nem csak a stroke, de a szívbetegség kockázatát is, és korai halálhoz vezethet - írja az Independent magazin. A kutatást, ami alapján ezt állítják, az Albert Einsteinről elnevezett orvosi egyetem munkatársai végezték el, és összesen 80 ezer nőt vizsgáltak 12 éven keresztül. Közülük azoknak, akik naponta kettőnél több diétás üdítőt fogyasztottak el (szénsavast vagy gyümölcs alapút), 23 százalékkal nagyobb eséllyel lett stroke-juk, mint azoknak, akik heti egynél kevesebbet, vagy egyálalán nem ittak ilyeneket. Az infarktusra az esélyük 29 százalékkal nőtt, arra. hogy korábban meghaljanak, 16 százalékkal.

Dr Yasmin Mossavar-Rahmani, a kutatás vezetője szerint az édesítőszerek talán mégsem annyira ártalmatlanok, mint eddig gondoltuk. 

Korábban az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Circulation című folyóiratában jelent meg egy cikk, ezzel a Pénzcentrum is foglalkozott, amely szerint érdemes kerülni a cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat. Nem csak a felnőtteknek javasolják ezt, hanem hangsúlyozzák, a gyerekek egészségének sem tesz jót a diétás üdítők fogyasztása. 

A szakértők két éven át több tucat, a diétás innivalók egészségre gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányt néztek át. Ezek közül néhány arra jutott, hogy van bizonyos kapcsolat az efféle italok és a súlygyarapodás, valamint a demencia és agyvérzés kialakulásának esélye között, azonban egyelőre korai levonni mélyenszántó következtetéseket.

Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora úgy fogalmazott, sokat lehet hallani az alacsony kalóriatartalmú édesítők kedvezőtlen élettani hatásairól, azonban egyelőre mindez spekuláció. "A legjobb tanács, amit ezen a ponton adhatunk, hogy csökkentsük ezek bevitelét, kerüljük felesleges fogyasztásukat"   - mondta Lichtenstein. Rachel K. Johnson,


Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS