2019. február 16. szombat Julianna, Lilla

Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül


Egy-egy mobilapplikáció telepítésekor sokszor tapasztaljuk, hogy az adott szoftver hozzáférést kér olyan személyes adatokhoz, amihez amúgy semmi köze. Ennek számos kockázata van, sokszor azonban nem foglalkozunk vele, és egyszerűen elfogadjuk a feltételeket. Magyarországon a mobiltelefont használók 31 százaléka még soha nem utasította el a szoftverek személyes adataihoz való hozzáférést, miközben nálunk a legnagyobb az adatvesztés, adatlopás aránya az egész EU-ban.

Szinte nincs olyan mobilapplikáció, aki ne kérne hozzáféréseket a felhasználó különféle kényes adatairól. Az üzeneteket kezelő applikáció persze érthető módon kér hozzáférést az üzeneteinkhez, de egy szótárnak például semmi köze nincsen a hívásainkhoz. Sokszor mégis hasonló hozzáférést kérnek az applikációk, mi pedig sok esetben szemrebbenés nélkül megadjuk ezeket.

Ezzel aztán lehetővé tesszük a különféle szoftvereknek, hogy nyomon kövessék a teljes tevékenységünket. Ne gondoljuk, hogy ezzel nem élnek vissza - a Cambridge Analytica botránya során például felszínre került, hogy a Facebook szisztematikusan fogyelemmel kíséri személyes adatainkat, szokásainkat, a híváslistáinkat például évekre visszamenőleg megőrzi. De nem csak a Facebook a hunyó, a Privacy Internation például kutatása során kiderítette, hogy 34 népszerű applikációból 20 továbbítja személyes adatainkat. Azaz nem csak leköveti, de harmadik félnek át is adja azokat.

A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy ezt mi tesszük lehetővé nekik.

A lincensszerződésekben általában belefoglalják a gyártók, hogy mely adatokhoz kérnek hozzáférést, a telepítés során pedig a figyelmetlen felhasználók ezt egyszerűen átugorják. Amíg csak mindent tudnak rólunk - akár az üzeneteink szövegét is - az legfeljebb kellemetlen ránk nézve, de amikor már visszaélés történik, akkor ott bizony károsultjaivá is válhatunk a történteknek.
Egyes szoftverek nem csupán hozzáférnek az adatokhoz, de az operációs rendszer beállításait is átírhatják. Abban az esetben pedig, ha a hívásaink és üzeneteink adatait is átadjuk, akkor akár banki adatainkhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek, ennek pedig mondani sem kell, milyen következménye lehet.

Elképesztően figyelmetlenek vagyunk

A fenti veszélyek ellenére nagyon sokan egyszerűen fittyet hánynak a biztonságra. Az Eurostat felmérése szerint a mobiltelefont magáncélra használó magyarok 31 százaléka soha nem utasítja el a személyes adatokhoz való hozzáférés kérést applikációk telepítésekor. Az EU-s átlag 28 százalék.

Ez rendkívül magas szám - mindez annyit jelent, hogy minden harmadik magyar anélkül telepíti eszközeire az applikációkat, hogy egyáltalán átnézné a szerződési feltételeket. Nálunk csak a csehek óvatlanabbak, ott 10-ből 6 mobilhasználó így jár el. Van azonban ennél rosszabb statisztika is:

Az EU-ban (Málta mellett, amelyik nem szerepel a charton) Magyarországon a legmagasabb azon magáncélból mobilozók aránya, akik már átéltek adatvesztést. Adat lehet kép, üzenet, akár banki információ is, ami szándéktalan módon elveszett a telefonról. Nálunk sehol nem rosszabb a helyzet az EU-n belül. Az Európai Unióban egyébként a mobilozók 7 százaléka még sosem hallott arról, hogy ezeket a hozzáféréseket meg lehet tagadni.

Mit tehetünk?

Sok esetben nincs választásunk - ha telepíteni akarunk egy népszerű applikációt, néha muszáj megadnunk azokat a hozzáféréseket, amelyeket feltételül szabnak a telepítéshez. Akkor is, ha ehhez az applikáció működésének nincs köze. Ebben az esetben gyaníthatjuk, hogy az adott applikáció bizony továbbítani fogja az adatainkat, adatvesztés azonban szerencsére nagyon ritka. Ajánlott ettől függetlenül elolvasni a felhasználási feltételeket.

Mindenképp legyünk gyanakvóak, ha kevésbé ismert applikációt telepítünk, és az hozzáférést kér a hívásainkhoz, üzeneteinkhez. Természetesen ez sem jelenti feltétlenül, hogy visszaélés következik be, a feltételeket viszont mindenképp olvassuk el, és ha nincs szükségünk feltétlenül az adott applikációra, keressünk egy hasonlót, amelyik nem kéri a személyes adatainkat.

JÓL JÖNNE 600 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 600 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 613 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 14 634 forintos törlesztőt (THM 10,14%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS