2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Kígyózó sorok a Balatonnál: vajon mire várnak ennyien?


Alig indult el a hivatalos nyári szezon, máris látszódnak a vasárnapi boltzár negatív hatásai a Balatonnál. Na persze Fenyvesen és Akaliban találtak megoldást a zökkenőmentes vendégvárásra.


Egész hétvégén attól volt hangos a sajtó, hogy több balatoni CBA-nak is sikerült kijátszania a vasárnapi boltzárat. Az RTL Klub Híradója szerint a bolttulajdonos kezdeményezésére Balatonakaliban, illetve Balatonfenyvesen is piaccá nyilvánította a jegyző az üzletet, így azok hiába nagyobbak, mint 200 négyzetméter (egyenként ezer négyzetméteresek egyébként), vasárnap is nyitva tarthatnak a vonatkozó jogszabályban megfogalmazott kivételek alapján.

Friss hír az is, hogy a Tesco a gazdasági tárcától kér állásfoglalást, lehet-e piaccá nyilvánítani üzletet, a Fideszből viszont azt üzenték a CBA-nak, hogy ne ugráljanak már.

A többi Balaton-parti településen egyelőre viszont továbbra is kizárólag azok a boltok lehetnek nyitva a hét utolsó napján, amelyek kisebbek, mint 200 négyzetméter, illetve maga a bolt tulajdonosa vagy valamelyik családtagja áll be a kassza mögé. A blokkk.com a KSH kimutatása és saját helyszíni felmérése alapján arra jutott, hogy a Balaton parti települések élelmiszerboltjainak mindössze harmada van nyitva vasárnap is. Ez alig 200-300 üzletet jelent.

Ez a helyzet azonban több problémát is felvet. Nem véletlenül kérvényezte például a Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy

a település sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére

tekintettel eltérő nyitva tartást engedélyezzenek a Balaton-parti települések számára. A gazdasági tárca azonban elutasította szövetség kezdeményezését és a nyári főszezonban sem adnak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban. Még szerencse, hogy legalább az elvi lehetőségét meghagyták a kivételnek, a Népszava értesülése szerint ugyanis

a tárca ősszel dönthet még szabályok esetleges módosításáról.

Addig viszont maradnak a kisboltok, amelyek aligha bírják majd a terhelést. Lapértesülések szerint még alig indult meg a balatoni főidény, de már világosan látszanak a döntés kedvezőtlen hatásai:

A tó menti üzletekben szombaton korábban nem tapasztalt mértékű a zsúfoltság, délutánra pedig elfogynak a primőráruk. A vasárnap nyitva tartó kisboltokban friss húsárut nem lehet kapni, és egyre több vásárló panaszkodik arra, hogy ezekben az üzletekben gyakorlattá vált a hét utolsó napján alkalmazott áremelés is.

Ráadásul a kisboltok, sajátos üzleti modelljük miatt alapjában véve is jóval drágábbak, mint a nagyobb hálózatok egységei. A magyar vásárlók viszont rendkívül árérzékenyek. Ez pedig nem a nyugodt kikapcsolódás tartozéka, és a vendégcsalogatónak sem túl jó. Pedig a statisztikák szerint a magyarok többsége - már, aki eljut nyaralni - a Balatonnál tölti a megérdemelt pihenését.

A KSH adatai szerint 2014-ben közel másfél millió olyan turista kereste fel a Balaton vidékét, közülük több mint egymillió magyar, akik kereskedelmi szálláshelyeken töltöttek el közel ötmillió vendégéjszakát - és várhatóan idén sem csökken majd a számuk. A kérdés csak az, közülük hányan engedhetik majd meg magukank, hogy a bolthiány miatt étteremben vagy a parti büfékben csillapítsák éhségüket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.