2017. október 19. csütörtök Nándor

Kifakadt a lottónyertes: magányosan, nyomorban éli életét

Csaknem 2,585 milliárd forint keresi ma este a gazdáját az Ötöslottón. Persze sokan eljátszanak a gondolattal, mennyi mindenre tudnák elkölteni ezt a pénzt. A lottónyertesekre pedig előszeretettel gondolunk igazi szerencse fiaiként, sajnos azonban ez nem mindig van így. A hirtelen jött gazdaság hatalmas felelősség, ami sok esetben inkább rossz irányba változtatta meg a nyertesek életét.

A 31. héten 2 585 millió forint az Ötöslottó főnyereménye, de a héten a Hatoslottó sem hozna rosszul a konyhára, ott 858 millió forint a tét. Bár sokak álma, hogy egyszer megnyerik a lottót, a korábbi nyertesek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez nem mindig jó dolog.

Többször is foglalkoztunk már például Andraschek Lászlóval. A győri hajléktalan néhány éve 630 milliót nyert a lottón, az élete azonban teljesen megváltozott a nagy nyeremény után. Andraschek Lászlóhoz és a feleségéhez, több ismerős becsöngetett, hívták őket telefonon, írtak nekik az interneten, sőt, kaptak fenyegetéseket is. Nemcsak ismerősök, de ismeretlenek is felkutatták őket, jöttek még az ország másik végéből is, könyörögtek, hogy fizessék ki nekik a devizahitelüket. Odáig fajult a helyzet, hogy átmeneti időre testőr nélkül nem mertek kilépni az utcára. Emellett a lottómilliomosnak alkoholproblémái is vannak, összetörte a nyereményből vett autóját és a brókercsődön is több millió forintot bukott.

Nem egyedi az eset

Persze nem a magyar az egyetlen példa. Számos külföldi lottónyertes élete is jelentősen megváltozott a nagy nyeremény után.

Például az angol Gillian Bayford életét is megkeserítette a hirtelen jött szerencse, ami miatt a családjától is eltávolodott. A volt egészségügyi asszisztens az akkori férjével nyerte meg a hatalmas összeget, a nyereményt követően azonban 15 hónap múlva véget ért a kilenc évig tartó házasságuk. Azóta pedig nem csak a férjével, hanem a közeli hozzátartozóival is megromlott a kapcsolata, és kibékíthetetlen szakadék lett köztük. Állítása szerint a "mohó" szülei a nyereménynek közel felét, 20 millió fontot vettek el tőle, majd kitagadták őt.

Aztán ott van Michael Carroll, aki 2002-ben lett hirtelen milliomos, de nem sokáig tartott az öröm, ugyanis az egész nyereményt szórakozásra, utazásra, alkoholra és drogokra költötte. Ez utóbbiért két évig börtönben is ült, jelenleg pedig egy kekszgyárban dolgozik.

Callie Rogers, Nagy-Britannia legfiatalabb nyertese a hatalmas nyereményt, és az értelmetlen költekezéseket követően megpróbált öngyilkos lenni, mert nem tudta elviselni az ezzel járó stresszt.

De ott van még Willie Hurt is, aki 3,1 millió dollárt nyert a michigani lottón 1989-ben. Két évvel később elvált a feleségétől, a perben pedig elveszetett a gyermekeit. Majd sikertelenül próbálkozott öngyilkossággal, ezután drogfüggő lett és ez felemésztette minden pénzét.

Vagy Bud Post, aki 16,2 millió dollárt nyert a pennsylvaniai lottón 1988-ban. Ezután a korábbi barátnője beperelte, hogy osztozkodjanak a nyereményen. A bátya pedig felbérelt egy bérgyilkost, hogy megölje őt és a feleségét, hogy így ő örökölje a nyereményt. Bud Post 1989-re már közel 1 millió dollárnyi adóságot halmozott fel.

Hogyan védheti ki a nyertes az elszegényedést?

A lottónyertesekre a nyeremény átvételekor igen nagy pszichológiai nyomás helyeződik, különösen, ha a mostanihoz hasonlóan magas összegről van szó. Ilyenkor általában több banknál érdemes számlát nyitni a főnyeremény tulajdonosának és ezekre kérni több részletben az összeget.

A bankoknál egyébként nemcsak a gazdagság miatt nem kell tartani a magas díjaktól, hanem azért sem, mert ekkora összegnél már az ügyfelek a privátbanki kategóriába kerülnek, ennek keretein belül pedig egyedi díjak és ajánlatok várják őket. A privát banki belépési limitek viszont eltérőek az egyes bankoknál, van ahol már 25 millió forint megtakarítástól is egyedi ajánlatokkal várnak minket és van, ahol ehhez 300 millió forintra van szükség.

De mibe tegyük a pénzt?

A privátbanki ügyfelek egyedi ajánlatokat kapnak, amelyek jóval kedvezőbb hozammal kecsegtetnek, mint az átlagos ügyfeleknek nyújtott ajánlatok. Ennek ellenére akkor sem kellene megijednie a lottónyertesnek, ha csak az átlag bankbetét kamataiból kellene megélnie.

Mire költenénk a nyereményt?

A Szerncsejáték Zrt. korábban arról kérdezte a magyarokat, mire költenék, ha ők nyerték volna meg az Eurojackpot egykori 7 milliárdos nyereményét. A válaszok szerint a legtöbben a családjukat támogatnák a nyereményből, de minden második magyar jótékony célra is áldozna.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A magyarok felének elege van a demokráciából

Az utóbbi években megerősödött a jobboldali populizmus, amely sokak szerint komolyan veszélyezteti a demokráciát. A Pew Research által készített új kutatás azt igyekezett felmérni, hogy az egyes országokban...
 

Varázsold hófehérré a fogaidat egy otthon elkészíthető csodaszerrel

Természetesen mindenki szeretne fehér fogakat, de általában nem túl hatásos az eredmény, ha fogfehérítő fogkrémet használ az ember. A kávé és a tea sajnos nyomot hagy a fogakon. Léteznek már persze...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

10.19-10.25
Országos

Spar

10.19-10.25
Országos

Interspar

10.19-10.25
Országos

Aldi

10.19-10.25
Országos

Auchan

10.19-10.25
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

Tesco

Magazin
09.01-11.30
Országos

  Ajánlatunk