2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő

Kétségbeesetten keresik a munkaerőt magyar boltok: de mégis ki dolgozna ennyiért?


Az év utolsó hónapja hagyományosan a költekezés időszaka, a magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben. Ám vásárolni ma még a legtöbb helyen nehézkes bolti eladó, pénztáros, raktáros, áruszállító, vagy éppen webáruházi asszisztens nélkül - márpedig ezen szakmák esetében óriási a munkaerőhiány. Látszik ez a feladott álláshirdetések típusából, számából is: szinte elárasztották az álláskereső platformokat. De vajon mennyit fizetnek az élelmiszerláncok, a ruhaboltok vagy éppen a webáruházak?

A december szerte a világban egyet jelent a vásárlással, ilyenkor látványosan megnövekszik a boltok és webáruházak forgalma. Nem csak a családok költekezése ugrik meg, többet kell dolgozniuk a bolti eladóknak, és persze másoknak is: a raktárakban, logisztikai központokban, a beszállítok teherjárműveinek is. Az ünnepekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtók a vendéglátók, a szállodák, a taxisok, a fodrászok sem maradnak ki a sorból, de még a műkörmösöknek is aranykor a december. Hagyományosan arany, ezüst, bronz hétvégéken minden üzlet nyitva tart - ehhez persze az átlagnál több eladóra vagy túlórára van szükség - egyik sem olcsó.

Vásárló pedig lesz

"Magyarországon az egy főre jutó vásárlóerő 7416 eurós értékkel (2,44 millió forint) idén lépte át először az európai átlag felét. A 2018. évi 6654 euróhoz (2,19 millió forint) képest ez jelentős, közel 12 százalékos emelkedést jelent. Ezzel Magyarország - Lengyelország mögött - a 30. a vizsgált országok rangsorában" - állapította meg Kui János, a GfK geomarketing-területvezetője.  A magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben.

Ki ad el?

Amint az ábrán is látszik folyamatosan emelkedik az eladók létszáma, még is óriási a hiány, ami nem csak a boltos álláshirdetések özönéből, de a betöltetlen álláshelyek statisztikáiból látszik. És várhatóan a trend nem fordul meg idén sem.

Elképesztően sok álláshirdetést találni már október végén, amiben áruházi dolgozókat, pénztárosokat, árufeltöltőket keresnek. A Tesco karrieroldalán többek között az Aréna Plázába is keresnek pénztárost bruttó 153 400 forintos kezdőbérrel, mely folyamatosan emelkedik. Az Aldi egyik 1. kerületi egységében részmunkaidős munkatársakat keresnek: 10 órában bruttó 77 355 forintot lehet keresni, 35 órában 270 929 forintot. A Lidl karrieroldalán annyi derül ki hogy a pénztárosi/árufeltöltői pozícióban három év után elérhető bruttó járandóság 317 ezer forint. A Füredi úti Penny üzletében heti 20 órás műszakban bruttó 131 ezer forint a kezdő fizetés, 40 órás műszakban bruttó 244 ezer forint.

A diszkonton túl

De persze nem csak élelmiszerüzletekbe, ruha- és műszaki boltokba is keresnek eladókat. Az álláshirdetéseket átböngészve arra a következtetésre jutottunk, hogy a fővárosban nettó 200 ezer forintnál kevesebb összeget nem nagyon kínálnak a zsúfoltnak ígérkező karácsonyi időszak előtt, vidéken azonban 150-170 ezer forint az átlag. A Westendben például havi 180 - 250 ezer forint közötti nettó fizetésért keresnek embert, ugyanitt mobiltelefon tartozékokat árusító üzletbe bruttó 300 ezer forintot kínálnak. Egy pécsi használtruha üzletben nettó 172 ezer forintot lehet keresni .

Webáruházak

A virtuális áruházak is komoly bevételt remélhetnek az év utolsó 1-1,5 hónapjában - náluk a szezon már a fekete péntekkel megkezdődik. Webáruház managerként, asszisztensként is nagyjából annyit lehet keresni, mint bolti eladóként, 170-240 ezer forintot havonta, attól függ, milyen extra skillekre, képességekre tart igényt a munkaadó. Ezeknél a hirdetéseknél már gyakran feltüntetik, hogy csak a szezonra keresik az embert, az év utolsó hónapjában.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS