2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Kétségbeesetten keresik a munkaerőt magyar boltok: de mégis ki dolgozna ennyiért?


Az év utolsó hónapja hagyományosan a költekezés időszaka, a magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben. Ám vásárolni ma még a legtöbb helyen nehézkes bolti eladó, pénztáros, raktáros, áruszállító, vagy éppen webáruházi asszisztens nélkül - márpedig ezen szakmák esetében óriási a munkaerőhiány. Látszik ez a feladott álláshirdetések típusából, számából is: szinte elárasztották az álláskereső platformokat. De vajon mennyit fizetnek az élelmiszerláncok, a ruhaboltok vagy éppen a webáruházak?

A december szerte a világban egyet jelent a vásárlással, ilyenkor látványosan megnövekszik a boltok és webáruházak forgalma. Nem csak a családok költekezése ugrik meg, többet kell dolgozniuk a bolti eladóknak, és persze másoknak is: a raktárakban, logisztikai központokban, a beszállítok teherjárműveinek is. Az ünnepekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtók a vendéglátók, a szállodák, a taxisok, a fodrászok sem maradnak ki a sorból, de még a műkörmösöknek is aranykor a december. Hagyományosan arany, ezüst, bronz hétvégéken minden üzlet nyitva tart - ehhez persze az átlagnál több eladóra vagy túlórára van szükség - egyik sem olcsó.

Vásárló pedig lesz

"Magyarországon az egy főre jutó vásárlóerő 7416 eurós értékkel (2,44 millió forint) idén lépte át először az európai átlag felét. A 2018. évi 6654 euróhoz (2,19 millió forint) képest ez jelentős, közel 12 százalékos emelkedést jelent. Ezzel Magyarország - Lengyelország mögött - a 30. a vizsgált országok rangsorában" - állapította meg Kui János, a GfK geomarketing-területvezetője.  A magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben.

Ki ad el?

Amint az ábrán is látszik folyamatosan emelkedik az eladók létszáma, még is óriási a hiány, ami nem csak a boltos álláshirdetések özönéből, de a betöltetlen álláshelyek statisztikáiból látszik. És várhatóan a trend nem fordul meg idén sem.

Elképesztően sok álláshirdetést találni már október végén, amiben áruházi dolgozókat, pénztárosokat, árufeltöltőket keresnek. A Tesco karrieroldalán többek között az Aréna Plázába is keresnek pénztárost bruttó 153 400 forintos kezdőbérrel, mely folyamatosan emelkedik. Az Aldi egyik 1. kerületi egységében részmunkaidős munkatársakat keresnek: 10 órában bruttó 77 355 forintot lehet keresni, 35 órában 270 929 forintot. A Lidl karrieroldalán annyi derül ki hogy a pénztárosi/árufeltöltői pozícióban három év után elérhető bruttó járandóság 317 ezer forint. A Füredi úti Penny üzletében heti 20 órás műszakban bruttó 131 ezer forint a kezdő fizetés, 40 órás műszakban bruttó 244 ezer forint.

A diszkonton túl

De persze nem csak élelmiszerüzletekbe, ruha- és műszaki boltokba is keresnek eladókat. Az álláshirdetéseket átböngészve arra a következtetésre jutottunk, hogy a fővárosban nettó 200 ezer forintnál kevesebb összeget nem nagyon kínálnak a zsúfoltnak ígérkező karácsonyi időszak előtt, vidéken azonban 150-170 ezer forint az átlag. A Westendben például havi 180 - 250 ezer forint közötti nettó fizetésért keresnek embert, ugyanitt mobiltelefon tartozékokat árusító üzletbe bruttó 300 ezer forintot kínálnak. Egy pécsi használtruha üzletben nettó 172 ezer forintot lehet keresni .

Webáruházak

A virtuális áruházak is komoly bevételt remélhetnek az év utolsó 1-1,5 hónapjában - náluk a szezon már a fekete péntekkel megkezdődik. Webáruház managerként, asszisztensként is nagyjából annyit lehet keresni, mint bolti eladóként, 170-240 ezer forintot havonta, attól függ, milyen extra skillekre, képességekre tart igényt a munkaadó. Ezeknél a hirdetéseknél már gyakran feltüntetik, hogy csak a szezonra keresik az embert, az év utolsó hónapjában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.