2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Itt a Nagy Mosogatószer Rangsor: kiderült, hogy nem a drágább a jobb


A hétköznapok rohanásában legtöbbünknek kevés figyelme és ideje jut arra, hogy a mindennap használt tisztítószerek környezeti és egészségügyi hatását mérlegelje. A frissen publikál mosogatószer tesztből az derült ki: könnyedén találhatunk olyan terméket, ami nem csak a környezetünket kíméli, de egészségünkre sem túl kockázatos. Sőt, kifejezetten jól tisztít is. Mutatjuk a rangsort!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló 31 kézi mosogatószert tesztelte. Az eredmények megbízható összehasonlítása érdekében a mosogatás hatékonyságát laboratóriumban, egy EU-s szabvány alapján vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá. A tányérok beszennyezése mesterségesen történt, majd a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos temperált, azaz állandó hőmérsékleten tartott állóvízben mosogatták el.

A mosogatószer a csomagoláson szereplő adagolási információ szerint került a mosogatóvízbe. A tesztben feltüntetett tányérszám mutatja, hogy hány tányért tudtak elmosogatni, mielőtt a mosogatóvizen megtört a hab és emulgeálatlan zsírcseppek jelentek meg a felszínén - azaz mielőtt a mosogatóvíz mosogatásra alkalmatlanná vált. Tehát minél nagyobb ez az érték,
annál “tovább elég" az adott mosogatószer.

A mosogatási hatékonyságra vonatkozó teszteredmények mellett a TVE egészségi és környezeti információkat is közöl a termékekről. A gyártó által közzétett biztonsági adatlap és termékcímke alapján feltüntették az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

Nem csak hatékonyság szerint van óriási különbség, de árban is!

A tesztelt hagyományos és ökocímkés termékek átlagára 966 Ft/liter, ám a mezőnyben nagy a szórás. A legolcsóbb termék ára mindössze 338 Ft/liter, míg a legdrágábbé 2.664 Ft/liter. (Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 literre vetített egységárban tüntették fel.)

Az értékelés során megfigyelhető volt, hogy az azonos márkájú termékek fő összetevői jellemzően azonosak, leginkább csak egy-egy névadó illatanyagban, kiegészítő vegyületben van eltérés közöttük.

Messze a legjobban tisztító mosogatószer egy öko címkés termék volt

Az élvonalban szereplő termékek között több minősített ökocímkés terméket találunk, többségük drogérialáncok és szupermarketek sajátmárkás terméke. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke - a Denkmit nature kézi
mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 798 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagos árú termékek közé tartozik.

Kizárólag a tisztítási hatékonyságot vizsgálva a dobogó második és harmadik helyére ugyanazon márka, a Jar citrom és Jar sensitive camilla termékvariánsai “állhattak". Ezek a hagyományos (azaz nem ökocímkés) kézi mosogatószerek 78 és 56 tányérral bántak el.

A középmezőnyben is birkóznak egymással az öko- és a nem öko termékek

A középmezőnyben (48 és 22 tányérral) 17 különböző termék között 8 minősített ökocímkés termék is szerepel. Közülük is hatékonyabbnak bizonyult a Lidl és a Müller sajátmárkás minősített ökocímkés terméke, a W5 eco lemon mosogatószer és a Blink öko kézi mosogatószer, amikkel 48, illetve 36 tányért tudtak elmosogatni a teszt során.

Az Unilever terméke, a Seventh generation levendulás és citrusos változata 34 és 32 tányérral boldogult. Ám míg a Lidl termékéről elmondható, hogy ár/érték arányban is kedvező (700 Ft/liter), a többit jóval borsosabb áron vehetjük meg. A Blink 1180 Ft/liter egységáron a Seventh generation 1.800 Ft/liter egységáron érhető el.

A hatékonyság tekintetében a mezőnyben igen nagy a szórás.

Míg a legjobb mosogatószer 85 tányér elmosogatására volt képes a teszt során, a leggyengébben szereplő termékkel mindössze 5 tányért lehetett tisztára mosogatni azonos feltételek mellett. A lista végén szereplő két termék közül az egyik (Splendid nature) szintén ökocímkés, ám teljesítményét tekintve ez vélhetően nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A kímélő termékek versenyében is jól teljesítettek az ökocímkések

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nem csak a termékek hatékonyságát tesztelte. Felmérték, hogy mely termékek mentesek az egészségre és a környezetre különösen kockázatos összetevőktől. Az összetevők közül a MIT (Methylisothiazolinone) és a BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek különösen kockázatosak környezeti és élettani szempontból. Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak.

Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek. Azok, akik a fentiek tükrében úgy döntenek, hogy a jövőben lehetőleg elkerülnék a MIT és BIT összetevőjű mosogatószereket, szintén több termék közül választhatnak.

A Tudatos Vásárlók kézi mosogatószer tesztje alapján a következő termékek nyújtják a leghatékonyabb megoldást, melyek közül 5 ökocímkével is rendelkezik:

A kímélő mosogatószerekről általánosságban elmondható, hogy a tányéron lévő szennyeződéssel is kíméletesebben bánnak. A legjobban szereplő Denkmit ultra sensitive nem csak a leghatékonyabbnak bizonyult, de árát tekintve is az egyik legkedvezőbb,
átlagosan 798 Ft/literes áron vehető meg. A középmezőnyben végzett termékek többségének ára jóval borsosabb.

Hatékonyságukat tekintve nem maradt jelentősen alul, ám árát tekintve jóval kedvezőbb a többieknél a Blink öko kézi mosogatószer és a Domol ultrasensitive termékek, melyek 36, illetve 25 tányért mostak tisztára, szemben a listavezető kímélő termékkel, mely 48 tányérral boldogult ugyanazon tesztelési feltételek mellett.

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

A Tudatos Vásárlók mosogatószer tesztjének eredményei azt bizonyítják, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal. Használhatunk ökocímkés mosogatószert úgy is, hogy nem marad koszos a tányér,
és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban. Mivel a fogyasztók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és plána a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő
EU Ecolabel minősített ökocímkéje jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást a vásárlás során.

Az EU Ecolabel az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk. Az uniós ökocímkés termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. Minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, melyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel. Az EU-s ökocímkét tehát olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a
teljes életciklusuk során.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.