2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Így spórol milliókat Rákóczi Feri: neked menne?


Rákóczi Feri, a Class FM műsorvezetője tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy harminc év után végleg leteszi a cigarettát. Az életmódváltás nem csak az egészségének kedvez, hanem a pénztárcájának is, hiszen egy év alatt összespórolhat annyit, amiből már megengedhet magának egy tengerparti nyaralást, vagy néhány év alatt akár egy új lakást is. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyibe fáj ez a káros szenvedély, és mi mindenre lehetne spórolni a leszokással.


Rákóczi Feri, a Class FM műsorvezetője tavaly ősszel döntött úgy, hogy harminc év után végleg leteszi a cigarettát.

Soha nem leszek nem dohányos, én már csak leszokott dohányos maradok, aki olykor sóvárog az érzés és a mozdulat után. De szerencsére jól bírom, és remélem, így is marad

- mondta el Rákóczi Feri a Borsnak adott interjúban.

A leszokást követően azonban pótcselekvésként enni kezdett, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis jópár kilót felszedett. Éppen ezért jelenleg rendszeresen sportol, és a biztonság kedvéért egy edzőt és egy dietetikust is felfogadott.

Bár egyik sem olcsó mulatság, a cigarettára szánt pénz árából ki lehet gazdálkodni a rá való pénzt. A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyibe fáj ez a káros szenvedély, és mi mindenre lehet spórolni a leszokással.

Mennyi az annyi?

Szinte hihetetlenül hangzik, de aki képes felhagyni a dohányzással, egy év alatt összespórolhat annyit, amiből már megengedhet magának egy tengerparti nyaralást, vagy néhány év alatt akár egy új lakást is.

Nem csak egészségi, hanem gazdasági szempontból sem előnyös az éves szinten komoly összegeket felemésztő dohányzás, ugyanis a megromlott egészségi állapot az egészségügyi ellátások gyakoribb igénybevételéhez, illetőleg a táppénzes napok számának emelkedéséhez vezethet.

Nem is beszélve az olyan járulékos költségekről, mint például az egészségügyi- vagy életbiztosítás, ami a dohányosoknak jellemzően drágább. Ezeket a tényeket csak tetőzi, hogy évente akár annyi pénzt meg lehet spórolni a leszokással, ami egy álomnyaralásra, vagy hosszabb távon akár egy új lakásra is elég lenne.

Míg 1996-ban 150 forintba sem került egy doboz cigaretta, addig ma nem igazán ússzuk meg ezer forintnál olcsóbban. Kevesebb, mint tíz év leforgása alatt közel tízszeresére nőttek a dohányárak, a drasztikus növekedés főképpen 2011 óta szembeszökő.

A drágasága ellenére azonban továbbra is sokan vannak, akik nem hajlandóak lemondani a káros szenvedélyről, pedig az egészségügyi szempontokon felül pénztárcabarát döntés is lenne. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit lehetne megspórolni, ha nem gyújtanának rá többé az aktív pöfékesek. Hogy egyszerűbb legyen a matek, ezer forintot számoltunk fel egy doboz cigaretta árának, így kijött, hogy ha minden nap egy doboz cigarettát füstölünk el, az körülbelül

havi 30 ezer forintos, évente pedig 360 ezer forint kiadást jelent.

A jelenlegi várható élettartamot figyelembe véve, ami Magyarországon 78,7 év nők, és 71,6 év férfiak esetében, ha valaki 20 éves korától élete végéig dohányzik, azaz megközelítőleg 50 éven át, akkor

ennyi idő alatt nem kevesebb, mint 18 millió forintot költ dohányzásra.

Mi mindenre lehetne költeni ennyi pénzt?

Ennek igazából csak a képzelet, és természetesen az egyéni igények szabnak határt, de itt van néhány ötlet:

  • Havi szinten 30 ezer forint többletből már lehetőség van beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, vagy egy magán nyelvtanárt fizetni. Kipróbálhatunk új hobbikat, eljárhatunk fitness terembe, elutazhatunk egy hosszú hétvégére a családdal, vagy hétvégenként ehetünk étteremben.
  • Éves szinten 360 ezer forint elég néhány új bútorra, energiatakarékos háztartási gépekre, vagy akár egy hosszabb tengerparti nyaralásra. Jó ötlet lehet megtakarítani a gyerekek taníttatására is, vagy befektetni ezt az összeget. Érdemes több különböző termékbe fektetni a pénzünket, népszerűek például az alacsonyabb kockázattal bíró lakossági állampapírok, a mérsékelten kockázatos befektetési jegyek, illetve a kombinált betétek is.
  • Ha pedig hosszabb távban gondolkodunk, és tovább teszünk félre, akár 18 millió forintot összegyűjtve, akkor abból a pénzből lecserélhetjük az autót, vehetünk egy új lakást, vagy akár elmehetünk egy Európa körútra a nyugdíjas években.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk