17 °C Budapest

Húsbavágó igazság: tényleg ennyibe kerül jóllakni Magyarországon?

2017. augusztus 25. 11:38

Az Európai Unión belül Dániában a legmagasabb a hús ára, és Lengyelországban kell a legkevesebbet fizetniük a vásárlóknak - ez derült ki az Eurostat héten közzétett, 2016-ra vonatkozó adataiból. Megnéztük, Magyarország hol helyezkedik el a rangsorban és ennek apropóján annak is utánajártunk, a hazai áruházakban milyen áron szerezhetjük be a húsipari termékeket.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a héten közzétette, hogyan alakulnak a húsipari termékek árai a tagországokban. Dániában kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlni a családoknak, ha nagy családi vacsorát szerveznek: a skandináv országban az EU 28 tagállamának átlagáránál csaknem 40 százalékkal volt magasabb a hús ára 2016-ban.

Dániát Ausztria követi a sorban, majd Luxemburg, Svédország és Franciaország. Lengyelországban a legolcsóbb a hús, de Bulgáriában is EU 28 tagállamának átlagáránál csaknem 44 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a húskészítményekhez.

Magyarország a középmezőnyben van a 70,5-ös fogyasztói árszínvonalat jelző mutatójával, ami azt jelenti, hogy EU 28 tagállamának átlagáránál csaknem 29,5 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk húst. Ennek apropóján megnéztük, hogy a héten a küolönböző áruházláncok milyen  áron szerezhetjük be a húsipari termékeket.

Tesco

Januárban robbant a hír, hogy az áfacsökkentésnek köszönhetően megnőtt a kereslet a csirkehús iránt. Áprilisban aztán arról cikkezett a sajtó, hogy drágulásra kell számítani: az árakat felfelé hajtotta az, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálták biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban. Április adatok szerint egyébként a csirkecomb egy év alatt 31 forinttal lett olcsóbb (417-ről 386 forintra csökkent a kilójának az ára), most a Tescoban egy kiló csirkecombot 449 forintért vásárolhatunk meg. A csirkemell kilójáért 899 forintot kell fizetni.

Ha lasagne-t vagy chilis babot készítenénk a hétvégén, a 20 százalékos zsírtartalmú, fél kilós darált marhahúst 999 forintért szerezhetjük be, míg az egy kilós, úgynevezett country menüt, ami sertés és marha darálthúsból állm 1049 forintért vehetjük meg. A KSH júliusi jelentése szerint a sertéshús ára 12,7 százalékkal emelkedett tavaly július óta. Egy kiló sertáslapockát most 1049 forintért kaphatunk meg,  az előre csomagolt, 720 grammos sertéskaraj pedig 1149 forintba kerül.

KATT: Nézd meg a Tesco e heti akciós ajánlatait

Auchan

Egy kiló csontos sertéstarjáért 1129 forintot kérnek a héten, egy kiló csirkecombot farrésszel 369 forintért vásárolható meg. Fél kiló, tálcás, csomagolt csirkemellfilét 729 forintért kaphatunk meg, egy kiló marha gulyáshúst 1649 forintért vehetünk ezen a héten.

Ha pincepörköltet készítenénk a hétvégén, érdemes betérni, egy kiló bőrös, tálcás, csomagolt pincepörkölt alapot 969 forintért adnak. A 34. héten egyébként 104 forinttal olcsóbb a 350 grammos Sága Füstli virsli, érdemes abból is vásárolni. Ha pedig grilleznénk, akkor az Orsi Grillsli termékkel is jól járhatunk, most akciósan 299 forintba kerül, 180 grammos kiszerelésben.

KATT: Itt nézhetsz bele az Auchan e heti szórólapjába

Lidl

Ha húslevest főznénk a hétvégén, mindenképp térjünk be a Lidlbe: az 1-1,5 kilogramm körüli tyúk kilóját 499 forintért kaphatjuk meg, egy fél kiló friss felezett csirkemellfilét pedig 679 forintért adják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 400 grammos sertéstarja ára 599 forint, a 20 százalékos zsírtartalmú, fél kilós darált sertéshús pedig 599 forint helyett most 499 forintba kerül. Ha gulyást készítenénk, az 500 grammos gulyáshúst 689 forintért vásárolhatjuk meg, és a friss pleskavicével is jól járunk, most 15 százalékkal olcsóbban, 849 forintért vásárolhatjuk meg 480 grammos kiszerelésben. A héten érdemes vásárolni bécsi virslit is, a 8 darabos csomag ára 949 helyett most 699 forint.

KATT: Lapozd át a Lidl e heti reklámújságját

Spar

47 százalékkal olcsóbban, 990 forintért adják a héten az Orsi csirkemell szelet kilóját a Spar üzletekben. Ha csirkemellre lenne szükség, annak kilóját most 899 forintért vásárolhatjuk meg, míg a friss, előhűtött grillcsirke kilója 549 forintba kerül.

A Landhof tálaló sonka most 33 százalékkal olcsóbb, kilójáért 1999 forintot kérnek, a 250grammos Gyulai kolbász és a csabai szárazkolbász most 1049 forint helyett 799 forintba kerül. Ha pörköltet készítenénk a hétvégén, érdemes betérni: a sertéscomb kilója most 1099 forint, a bőrös sertéscsászár kilójáért pedig 999 forintot kérnek.

KATT: Nézd át a Spar e heti akciós kiadványát

Aldi

499 forintért kaphatunk egy kiló grillcsirkét, a pulykamellsonka pedig a héten 26 százalékkal kerül kevesebbe, így a 150 grammos kiszerelésért 219 forintot kell fizetnünk.  Az olasz felvágott és a disznósajt most 199 forint helyett 149 forintba kerül.

A Kemencés sült sonka 28 százalékkal olcsóbb ezen a héten, így a 150 grammos csomag ára 499 forint. A 10 százalék alatti zsírtartalommal rendelkező, 500 grammos darált pulykahúst 399 forintért vásárolhatjuk meg.

KATT: Itt találod az Aldi e heti akciós újságját

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem