2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Ezeket a termékeket és iparágakat nyírják ki a fiatalok


Gyakran elhangzik, hogy mennyi mindenben mások a mai fiatalok, mint a korábbi generációk tagjai. Más szokásokat és értékeket tartanak fontosnak, és ezek a vásárlásaikon, a fogyasztásukon is erősen érződik. Bizonyos terméket például szinte csak az idősebbek tartanak életbe, ami miatt néhány évtized alatt szinte teljesen eltűnhetnek a piacról.

Számtalan oka van annak, hogy a fiatalok preferenciái eltérnek a korábbi generációkétól. A megváltozott szokások és értékrendek viszont sok iparágat és terméket érintenek, amelyek ezeknek a változásoknak köszönhetően nagy bajba kerülnek.

Sör

Az egyik ilyen például a sör. Talán elsőre furcsán hangzik, de a mai fiatalok sokkal kevesebb sört isznak, mint a korábbi generációk tagjai. Többségük a bort és egyéb szeszesitalokat részesítenek előnyben, és bár van olyan réteg, akik kimondottan a sört preferálják, kisebb gyáraknak is fogyasztják a termékeit, ez azonban a társadalom és a generáció egészét tekintve jóval szűkebb kör, mint a korábbi nemzedéknél.

Az amerikai piacon például 2006 és 2016 között a söripar a piaca 10 százalékát vesztette el. Itthon néhány nagy gyártó uralja a hazai piacot, a kisebb sörfőzdék túlnyomó része a csőd szélén áll.

Szalvéta

Itt a hagyományos, textilszalvétára kell gondolni. Alkalmakat leszámítva ma már nagyon ritka, hogy a fiatalok klasszikus szalvétákat vásároljanak, inkább papírszalvétát használnak. Ez a trend az Egyesült Államokban is megfigyelhető, ahol még nagyobb hagyománya van a textilszalvéta használatának, mint nálunk. Egy tengeren túli kutatás során a megkérdezett fiataloknak a 86 százaléka inkább papírszalvétát vásárol.

Gabonapelyhek

Míg egy-két évtizede az egyik legjobb és legnépszerűbb reggelinek számítottak a gabonapelyhek, addig mára egyre kevesebben kezdik ezzel a napot. Inkább egy szendvics, vagy egy útközben vásárolt péksütemény a reggeli. Ennek az egyik oka, hogy a fiatal felnőttek zöme hétköznap már nem otthon reggelizik, és macerásabb tejjel felöntött tálkába szórt zabpelyhet enni, mint egy péksüteményt, vagy szendvicsek, amelyek ma már egyáltalán semmilyen előkészületet nem igényelnek, ráadásul útközben is fogyaszthatók.

Motor

A fiatalok körében egyre kevésbé népszerűek a motorok. A Harley-Davidson eladása is tartósan csökken világszerte. De a kisebb, és olcsóbb kategóriás motorok sem olyan népszerűek, mint néhány évtizede.

Joghurt

A Nielsen adatai szerint a joghurtnak, azon belül is a light verziónak egy év alatt 8,5 százalékkal esett az eladása. Ennek részben az lehet az oka, hogy a természetes élelmiszerek iránt növekszik az igény, egyre egészségtudatosabbak a fogyasztók. Sok, csökkentett zsírtartalmú joghurtba ugyanis valójában több cukor van, mint a normál termékekben. Az alacsony zsírtartalmú étrend az USA-ban az 1990-es években volt forradalmi, de sok gyártó a zsírtartalmak csökkentésével egy időben növelte a cukortartalmat. A táplálkozástudomány mai állása szerint pedig ez még kártékonyabb.

Szappan

Szinte minden tisztálkodó szer esetében növekedett az eladás, egyedül a klasszikus szappannál esett. Fürdéshez a fiatalok inkább tusfürdőket használnak, de kézmosáshoz is a folyékony szappanok közül választanak.

Öblítő

A folyékony textilgyártók értékesítése 2007 és 2015 között 15 százalékkal csökkent az USA piacán. A gyártók szerint sok fiatal valójában nem tudja, hogy mire való az öblítő, miért van rá szükség. Ez állhat amögött, hogy nem igazán vásárolnak öblítőt.

Designer táskák

Sok nagy márka, mint például a Michael Kors és a Kate Spade kénytelen volt óriási kedvezménnyel eladni a táskáikat, mert a fiatalabb generáció már nem szívesen költ akkora összeget táskákra. Valójában ezeknek a cégeknek a növekedése hozzájárult a bukáshoz is.

Olaj

A környezettudatosság terjedésével az olajipar megítélése is negatívabb lett. A fiatalok nagy része például azért nem dolgozna szívesen az olajiparban, mert a társadalom nagy része nem néz jó szemmel az ágazatra. Ráadásul megkérdőjelezik az iparág élettartamát is, véleményük szerint néhány évtized múlva elveszti jelentőségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS