2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Az 5 legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet


Minden jel szerint többet fizetünk majd a 2015-ös húsvéti nagybevásárlásnál, mint a 2014-es karácsony előttinél. Az adóváltozások és az áruházláncokat érintő megszorítások jelentős áremelkedéssel járhatnak: bár nagy a verseny, valószínűleg több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra. A Pénzcentrum most öt olyan terméket mutat, ami nagyon megdrágulhat 2015-ben.

  • Áremelés a cigarettánál

Dohányipari szereplők szerint áremelkedéshez vezethet a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, amelynek megfizetésére 2015-ben köteleznék a dohányipari vállalkozásokat, és az új teher a veszteséges cégek veszteségét tovább növeli, a nyereséges cégeknél pedig elviszi az eredményt

Az érintett cégek maguk döntik el, milyen intézkedést tehetnek az új közteher kigazdálkodására, ez jelentheti a cigaretta árának emelését (akár dobozonként 80 forinttal is). A vágott dohány ára is nőni fog. A parlament előtt levő jövedéki adóemelés tervezete még további drágulást hozhat.

  • Sokkal drágább lesz a művirág

Jövőre kiegészül a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre, bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel - például a művirággal, levél- és gyümölcsutánzatokkal. 1 kilogramm valósághű, de örökéletű növényre 1900 forint termékdíjat vetnek ki.

  • Többet fizethetünk a kozmetikai szerekért

A környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek körébe bekerülnek egyes vegyipari termékek: tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel. Így drágábbak lehetnek a szappanok, a krémek, testápolószerek, illatosítók, tusfürdők borotválkozáshoz szükséges készítmények, mosószerek is.

  • Az alkohol sem lesz olcsóbb

Az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, kivéve a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényt tartalmazó szeszes italokat.

A legkevesebbet (literenként 20 forintot) az 5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, a legtöbbet pedig a 45 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúak után (900 forint/liter). Egy doboz sör például 10 forinttal drágulhat, viszont egy üveg égetett szesz akár 700-900 forinttal is többe kerülhet.

  • Élelmiszerek, fogyasztási cikkek is drágulnak

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj több áruházláncot is súlyosan érint: lesznek, akik milliárdokkal fizetnek majd többet, mint idén. Elemzői vélemények - és áruházi nyilatkozatok - szerint a fejlesztések lelassulása, a kiadások csökkentése mellett ezeket a terheket az áruházláncok áremeléssel tudják majd kigazdálkodni. Egyelőre nehéz megbecsülni a mértékét, de úgy tűnik, a nagyobb láncok már bekalkulálták a magasabb élelmiszer - és fogyasztási-cikk árakat 2015-re.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk