2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Az 5 legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet


Minden jel szerint többet fizetünk majd a 2015-ös húsvéti nagybevásárlásnál, mint a 2014-es karácsony előttinél. Az adóváltozások és az áruházláncokat érintő megszorítások jelentős áremelkedéssel járhatnak: bár nagy a verseny, valószínűleg több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra. A Pénzcentrum most öt olyan terméket mutat, ami nagyon megdrágulhat 2015-ben.

  • Áremelés a cigarettánál

Dohányipari szereplők szerint áremelkedéshez vezethet a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, amelynek megfizetésére 2015-ben köteleznék a dohányipari vállalkozásokat, és az új teher a veszteséges cégek veszteségét tovább növeli, a nyereséges cégeknél pedig elviszi az eredményt

Az érintett cégek maguk döntik el, milyen intézkedést tehetnek az új közteher kigazdálkodására, ez jelentheti a cigaretta árának emelését (akár dobozonként 80 forinttal is). A vágott dohány ára is nőni fog. A parlament előtt levő jövedéki adóemelés tervezete még további drágulást hozhat.

  • Sokkal drágább lesz a művirág

Jövőre kiegészül a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre, bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel - például a művirággal, levél- és gyümölcsutánzatokkal. 1 kilogramm valósághű, de örökéletű növényre 1900 forint termékdíjat vetnek ki.

  • Többet fizethetünk a kozmetikai szerekért

A környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek körébe bekerülnek egyes vegyipari termékek: tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel. Így drágábbak lehetnek a szappanok, a krémek, testápolószerek, illatosítók, tusfürdők borotválkozáshoz szükséges készítmények, mosószerek is.

  • Az alkohol sem lesz olcsóbb

Az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, kivéve a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényt tartalmazó szeszes italokat.

A legkevesebbet (literenként 20 forintot) az 5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, a legtöbbet pedig a 45 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúak után (900 forint/liter). Egy doboz sör például 10 forinttal drágulhat, viszont egy üveg égetett szesz akár 700-900 forinttal is többe kerülhet.

  • Élelmiszerek, fogyasztási cikkek is drágulnak

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj több áruházláncot is súlyosan érint: lesznek, akik milliárdokkal fizetnek majd többet, mint idén. Elemzői vélemények - és áruházi nyilatkozatok - szerint a fejlesztések lelassulása, a kiadások csökkentése mellett ezeket a terheket az áruházláncok áremeléssel tudják majd kigazdálkodni. Egyelőre nehéz megbecsülni a mértékét, de úgy tűnik, a nagyobb láncok már bekalkulálták a magasabb élelmiszer - és fogyasztási-cikk árakat 2015-re.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk