27 °C Budapest
Budapest, 2022. április 18.Az 1999-ben átadott Westend (2019-ig WestEnd City Center) az osztrák Shopping City Süd után, a régió második legnagyobb területû bevásárlóközpontjának Váci úti bejárata, a Nyugati pályaudvar mellett.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A Westend után újabb plázákban is fizetős lehet a vécé? Itt a lista, itt még ingyenesek a mosdók

2024. március 12. 16:05

Nincs egységes álláspont arról az üzemeltetők körében, hogy fizetősek legyenek-e a mosdók a hazai plázákban, a Westend is egyéni döntést hozott a rendszer bevezetésével - mondta kérdésünkre Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke. Hozzátette, a plázáknak egyre több pénzbe kerül az igényes környezet fenntartása, a takarítás és a fogyóeszközök is megdrágultak, ezek költségei pedig csak részben fedezik a bevezetett díjak. Cikkünkben összeszedtük, a nagyobb budapesti plázák közül melyikben fizetős és melyikben ingyenes a vécézés.

Nincs egységes álláspont a szövetségben arról, fizetősek legyenek-e a mosdók a hazai bevásárlóközpontokban, minden üzemeltető maga dönt erről – mondta a Pénzcentrum kérdésére Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke miután a Westend bejelentette, áprilistól 200 forintos díj ellenében lehet majd használni a pláza mosdóit.

Mint a szakember kifejtette, a kérdés régóta téma a szakmai berkekben, de a díjszedés bevezetése kapcsán a helyi tényezőket is figyelembe kell venni, például a pályaudvar közelsége miatt a Westendben rengeteg ember megfordul, köztük olyanok is, akik nem tudják kulturáltan használni, tisztán tartani a vizesblokkokat.

A másik oldalról pedig a vásárlók körében és úgy egyébként az egész társadalomban is megjelent a jogos igény a kulturált, tiszta vizesblokkokra. Ennek viszont komoly költségei vannak, hiszen a mosdókat sűrűn, jellemzően óránként takarítani kell, és nem elég szimplán felmosni. Gondoljunk bele, ha egy plázában van 6 vizesblokk szétszórva az épületben akkor 2-3 fő takarító csak ezek folyamatos tisztításával van elfoglalva – a fizetések és a tisztítószerek, egyéb fogyóeszközök költségei is jócskán megemelkedtek az utóbbi évben. Talán a plázalátogatók is észrevették, hogy az utóbbi hónapokban számos bevásárlóközpontban felújították a mosdókat, már-már szállodai körülmények várják az embereket, a színvonalat fenn kell tartani, ez viszont pénzbe kerül. Az már az üzemeltető döntése, hogy ezt a költséget ő állja, vagy fizetőssé teszi a szolgáltatást

- fogalmazott az elnök, aki szerint a beszedett, jellemzően 200 forint nem fedezi teljes egészében a takarítás, üzemeltetés költségeit, viszont a beléptetőrendszerekkel nagyobb eséllyel óvható meg az igényes környezet.

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, április elsejétől fizetős lesz a WC-használat a Westendben, az üzemeltetők szerint a vécézés, a kézmosás, a pelenkázás és a sminkigazítás 200 forintba fog kerülni - a beengedőkapuknál ezt ki lehet majd fizetni készpénzzel és bankkártyával is.

Így áprilistól tovább bővül a fizetős plázamosdók listája Budapesten, hogy a Westend által elkért 200 forint sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga, de vannak ennél drágább plázamosdók, amelyek azért kinézetre szegényesebbek, mint a Westend mosdói.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen az óbudai Flórián üzletközponté is, amelynek használata 250 forintba kerül:

Az óbudai Flórián üzletközpontban 250 forintba kerül a mosdóhasználat. Fotó: Pénzcentrum.Az óbudai Flórián üzletközpontban 250 forintba kerül a mosdóhasználat. Fotó: Pénzcentrum.

A Westend ügye a magyar internetet is felkavarta, a Redditen már gyűjtőposzt is indult, ahol a kommentelők összeszedték, melyik pesti plázában mennyit kell fizetni a vécéhasználatért. Az összegyűlt hozzászólások szerint a nagyobb plázák közül még mindig ingyenes a mosdóhasználat:

 • az Alleeban,
 • az Arena Mallban,
 • a Camponában,
 • a Duna Plázában,
 • az Etele Plázában,
 • a Mammutban,
 • a Pólus Centerben.

Ellenben használati díjat (jellemzően 200 forintot) kell fizetni

 • az Árkádban,
 • a Corvin Plázában,
 • a Csepel Plázában (itt 100 forint a díj),
 • a Kökiben (itt 100 forint a díj),
 • a Sugárban,
 • illetve áprilistól a Westendben is.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem