13 °C Budapest
Large cargo ship full loaded with containers moored to a container terminal on a sunny summer day. Rotterdam, Netherlands.

Ezt Magyarország sem úszhatja meg: már most brutális áremelést hoz a vörös-tengeri válság

2024. február 6. 10:00

Ezúttal nem kalózok, hanem saját céljaikért bármire képes lázadók támadnak meg hajókat a Közel-Keleten, ezzel azonban taccsra vágták szinte a teljes világgazdaságot. Mihály Attila, a Trans-Sped légi és tengeri szállítmányozási osztályvezetője szerint azért is jelentős a probléma, mert rengetegféle árut szállítanak most is hajókon, Pekár János szerint viszont nem kell tartós áruhiányra számítani. A politikai ígéretek szerint már készül az őket megállítani képes koalíció, de az árakat máris drasztikusan meg kellett emelni, és senki nem tudja, mikor jön helyre a gazdaság és az ipar azon része, amelyet térdre kényszerített a lázadók támadássorozata. De mi az összefüggés a jemeni lázadók és egy esztergomi autógyár között?

Szokás mondani, hogy a világgazdaság már annyira sokrétű, hogy egy rossz pillanatban meghozott döntés dollártrilliárdokba kerülhet egyik vagy másik félnek. Olyan is volt már, hogy politikai vagy háborús események miatt gyengült a globális termelés vagy a tőzsde indult hullámzásnak - gondoljunk csak a 2001-es terrortámadásra vagy éppen az orosz-ukrán háború csaknem két évvel ezelőtti kitörésére.

De olyat, hogy egy - szerintük - szent célért néhány száz fanatikus hetekre letérdeltesse a fél világ gazdaságát, a szomáliai kalózok felbukkanása óta nem láttunk. A helyzet most annyiban hasonló, hogy megint egy tengeren folyik a csata a pénzért és nem egyszer emberi életekért is.

Kerülnek a hajók, és ez milliárdokba kerül

A jemeni húszi lázadók december elején kezdtek el kereskedelmi hajókat megtámadni az Ádeni-öbölnél, később már nem álltak meg itt, és a Vörös-tenger azon szakaszán is megtámadtak a nemzetközi kereskedelemben komolyan érintett hajókat, amely Jemen partjait mossa. A lenti térképen ponttal jelöltük az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger találkozását, ahol a lázadók az utóbbi két hónapban legtöbbször felbukkantak. A hajókat légvédelmi rakétákkal és drónokkal támadják, komoly fennakadást okozva, hiszen ezek a hajók - eddig legalábbis - kíséret nélkül futottak.

A piros vonallal a fenti térképen a Vörös-tengeren zajló nemzetközi áruforgalom útját jelöltük, egészen a Szuezi-öböl bejáratáig. Innen a Szuezi-csatornán mennek tovább a hajók, majd a Földközi-tengeren át érkeznek meg Európába, jellemzően holland és német kikötőkbe, ahonnan az árut továbbküldik a célországba.

A Vörös-tenger nagyon jelentős helyszíne a nemzetközi tengeri fuvarozásnak. Az, hogy a lázadók immár két hónapja terror alatt tartják ezt a szakaszt, olyan helyzetet teremtett a nemzetközi gazdaságban, ami komoly inflációval és leállásokkal is fenyeget. Megoldás persze született: a hajók csaknem egész flottája a támadások kezdetekor már úgy döntött, hogy a kevésbé rizikós utat választja. Ez azonban Afrika teljes megkerülését jelenti egészen a Jóreménység-fokig, ami legalább két hetes késést jelent a szállítmányokban. Mint nemzetközi szakértők megjegyezték: a Szuezi-csatorna 155 éves története során még egyszer sem esett akkorát a napi forgalom, mint most.

Mindent ezek szállítanak

Arról korábban a Portfolio is beszámolt, hogy a Távol-Keletről megrendelt és útnak indított alkatrészek jelentős késése miatt még itthon is volt fennakadás: az esztergomi Suzuki-gyár jelentette be, hogy a motorok késedelmes szállítása miatt hat napra felfüggesztették a munkát.

A termelés itt aztán újraindult, de mint a Pénzcentrumnak a szakértő elmondta: nem csak az autóalkatrészek, hanem számos más termék, élelmiszerektől késztermékekig szállítása is komoly késedelmet szenved - meg persze jelentősen meg is drágul emiatt minden.

A konfliktus kiéleződésének kezdete után gyakorlatilag napokkal máris másfélszeresére, de inkább a duplájára drágultak az árak a nemzetközi tengeri szállítmányozásban. Persze nem csak az anyagi terhek nőttek meg, hanem az egész világgazdaságnak számolnia kell azzal, hogy a termékek, valamit a rájuk épülő szolgáltatások árában bizony benne lesz ez a növekedés

- mondta Mihály Attila, a Trans-Sped légi és tengeri szállítmányozási osztályvezetője a Pénzcentrumnak. Azt is hozzátette: nem kizárólag autóalkatrészt vagy hasonló termelési "hozzávalókat" szállítanak ezen a fontos útvonalon.

Kezdve onnan, hogy esetleg sok a fagyasztott élelmiszer, amik a nagyobb késések miatt egyszerűen alkalmatlanok lesznek a további felhasználásra, egészen addig, hogy Kínába üresen mennek vissza a konténerek - mind-mind komoly fennakadásokat okoz már most is, és ez mindenkinél látszani fog az árakban. Olvastam olyan elemzést is, mely a helyzet miatt a kínai inflációban is majdnem egyszázalékos növekedést vár

- mondta a szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonlóról számolt be Pekár János, a Magyar Szállítmányozók Szövetségének főtitkára. Ő azonban sokkal magasabb díjakat tapasztal, és pontos kerülőútvonalakról is beszámolt.

Az emelkedés mértéke jelentős, a Magyar Szállítmányozók Szövetsége tagjai a normál fuvardíjhoz képes nagyságrendileg kétszeres-háromszoros díjakat tapasztalnak. A drágulás konkrét mértéke természetesen nagyon sok tényezőtől, legfőképpen az áruszállítás irányától, a konkrét viszonylattól, az áru és a hajó típusától függ. A díjak emelkedéséhez hasonlóan nyugtalanító faktor a tranzitidő elhúzódása is, hiszen Afrika megkerülésével legalább 10-15 nappal hosszabb az út Európa és Ázsia között. A hosszabb tranzitidő negatív hatását tovább fokozza az a tény, hogy amikor egy tengeri hajó a Szuezi-csatorna helyett Gibraltári-szoroson érkezik be a Földközi tengerre, akkor első körben jó eséllyel nem az adriai kikötőket, Kopert, Triesztet, vagy Rijekát veszi célba, hanem az egyiptomi Port Saidot, vagy a dél-európai kikötőket. Sőt arra is van példa, hogy a nagy tengeri hajók az északi kikötők valamelyikében, Rotterdamban, Antwerpenben, vagy Hamburgban kötnek ki, a konténereket pedig kisebb elosztó, ún. feeder hajókkal szállítják Pireuszba és az adriai kikötőkbe. A hosszabb tranzitidő lassabb forgási időt eredményez, ezért hosszabb távon fennálló konfliktus esetén akár konténerhi-ány is kialakulhat, ami tovább emelheti az árakat

- közölte lapunkkal Pekár János.

Tartós áruhiány talán nem lesz

Pekár János arra hívta fel a figyelmet, hogy senki nem tehet úgy, mintha éppen rá nem lenne mindez hatással.

A logisztika drágulása sajnos mindenkit érint, hiszen a fuvardíjak emelkedése beépül az árakba, ez pedig hatással van az infláció alakulására. A hosszabb tranzitidő miatt a vállalatoknak nagyobb árukészletet kell tartani, és addig, amíg a készletszint nem épül fel az optimális szintre, addig áruhiány is felléphet, ami bizonyos vállalatok esetében a termelés leállását is okozhatja. Erre sajnos volt is példa egy neves Magyarországon működő japán autógyártó esetében. Mindemellett a magasabb készletszintnek és a hosszabb ideig úton lépő áruknak nagyobb a finanszírozási igénye is, ez pedig plusz tőke lekötésével jár, ami tovább drágítja a terméket. A drágább termék rontja az adott cég verseny-képességét, ami az export volumenekre is hatással lehet. A kis- és közepes cégek – amennyiben rendelkeznek megfelelő készlettel – megpróbálják időben eltolni a rendeléseket, arra várva, hogy később kedvezőbb fuvardíjakkal kalkulálhatnak, ez pedig hatással van a szállítmányozási piacra is

- mondta a főtitkár a Pénzcentrumnak. Ugyanakkor a felvázolt áruhiány kapcsán bizakodóbb: szerinte tartósan nem kell majd erre számítani.

A nyersolajtól az elektronikai és autóipari termékeken át a gumikacsáig az Európa és Ázsia közötti forgalom minden terméke érintett, azonban a szakértők nem számítanak tartós áruhiányra. A kialakult helyzet kihívásokkal teli, azonban egyáltalán nem kritikus, meg sem közelíti a pandémia idején tapasztalt állapotokat. Egyelőre nem alakult ki kapacitáshiány, a vasúti és a légi szállítmányozás is át tudott venni a tengeri áruszállítási volumenekből. Emellett jelenleg keresleti oldalon sincs túlzottan nagy nyomás, és várhatóan a kínai holdújév sem okozza majd a kapacitások csökkenését

- tette hozzá Pekár János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem