21 °C Budapest
Pilisvörösvár, 2013. december 9.Elkészült szaloncukrokat csomagolnak a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2013. december 9-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek 2023 legjobb szaloncukrai: horrorisztikus a drágulás, van amiért 15 ezer forintot kell fizetni

2023. november 30. 11:55

Jócskán megdrágultak a szaloncukrok 2023-ra, hangzott el a Magyar Édességgyártók Szövetségének november 30-i sajtóeseményen, amin a Pénzcentrum is részt vett. Az édességek dráguláséért elsősorban a cukor és a kakaó drágulása okolható, és ezek már beépülnek a gyártásba, így a fogyasztók is megérzik. Ez mostanra odáig jutott, hogy az átlagos szaloncukrok kilós átlagára 5-6 ezer forint, de a prémium kategóriában már 12-15 ezer forinttal kell számolni az idei ünnepi szezonban.

„Jócskán megdrágultak a szaloncukrok is 2023-ra, de ez nem meglepő, mert az édességek globálisan is drágulnak. Ennek leginkább a cukor árváltozása, illetve a kakaó drágulása okolható” – mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. A szakember beszélt arról is, hogy az idei ünnepi szezonban az átlagos szaloncukrokért kilónként 5-6 ezer forintot kell kifizetni, a prémium kategóriában viszont már 12-15 ezer forintot.

A sajtóeseményen elhangzott az is, hogy karácsonykor a magyarok mintegy 3-3,5 tonna szaloncukrot fogyasztanak. Kiderült még az is, hogy 2022-ben a csokimikulás volt a legsikeresebb termékkategória, hiszen minden más termék esetében csökkent a visszaesés, de csokimikulások esetében némileg emelkedett. Sánta Sándor elmondta azt is, Magyarországon továbbra is a zselés szaloncukrok a vásárlók nagy kedvencei, de sorrendben ott van még a top5-ben a kókuszos, a karamellás, a marcipános és a mogyorókrémes is.

Sánta Sándor kitért arra is, hogy az elszálló infláció miatt azért a szaloncukrok esetében is érződik, hogy az eddigi években egyre inkább a prémium kategóriák felé való elmozdulás megtorpant. Most az emberek inkább olcsóbb termékeket vásárolnak, nagyon mennek a sajátmárkás termékek, és egyértelműen nő az olcsóbb édességek iránti kereslet.

Az év szaloncukrai

A Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtóeseményén bemutatták az év szaloncukra 2023 díjazottjait is. Az év szaloncukra a Promenád Kávéház fügés diós finomsága lett, míg második helyen a Stühmer Körtezselés muskotályos szaloncukra futott be, a dobogó harmadik helyén pedig a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipános terméke végzett. A fő kategóriák mellet további kategóriákban is eredményt hirdetett a zsűri, ezeket lent lehet olvasni:

  • zselé kategória: Szamos málnazselés szaloncukor
  • marcipán kategória: Szamos feketeribizli krémmel töltött
  • mandula kategória: Demeter Chocolate, mandulás kókuszos
  • pisztácia kategória: Stühmer szicíliai pisztáciás
  • mogyoró kategória: Stühmer piemonti mogyorós
  • fehércsoki kategória: Szentkorona cukrászda fehércsokis-pisztációs
  • gyerekek kategória: Sulyán Cukrászda, robbanó cukros, fehér csokoládés trüffel
  • év új íze: Szent Korona Cukrásta belga trappista sörös szaloncukor
  • szakmai kategória: Stühmer szicíliai pisztáciás
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem