20 °C Budapest
Close up of electric radiator in living room

Így készülnek a magyarok a télre: rommá keresik ezeket a fűtőberendezéseket, tudnak valamit?

2023. október 27. 19:32

A legtöbben hősugárzóval és elektromos radiátorral készülnek a hidegre, míg a modernebb megoldásokon alapuló fűtőberendezéseket kevesebben keresik. Ezek előnyeit és a vásárlók preferenciáit gyűjtötte össze az eMAG sajtóközleményéban. 

Az idei ősz különösen enyhe volt, ezért a szokásostól eltérően nem szeptember közepe tájékán, hanem néhány hét késéssel indult be a fűtőberendezések szezonja. Míg tavaly a rezsipánik nyomán rengetegen már nyár végén elkezdték megrendelni a fűtőeszközöket, idén a normál szezonális forgalmat tapasztalja az eMAG.

Tízből hat vásárló (58%) idén ősszel hűsugárzót rendelt: a ventilátorral szerelt fűtőberendezésből sokan választanak kifejezetten fürdőszobai használatra tervezett kivitelűt, mivel ez hamar meleget csinál a helyiségben, használaton kívül pedig le lehet kapcsolni, ezért konyhában, garázsban, műhelyben érdemes használni. A legegyszerűbb, kedvező ára nyomán a legnépszerűbb ventilátoros hősugárzók hátránya, hogy zajjal jár a használatuk.

Ebben azonban jobban teljesítenek a kerámiabetétes hősugárzók, mert belsejükben a meleget egy nagy kerámiafelület szolgáltatja, a ventilátoruk jellemzően kisebb fordulatszámon forog a fűtőszállal dolgozó hagyományos hősugárzónál. Egyelőre idén aránylag kevesen választanak halogén vagy kvarc hősugárzót (2%), pedig ez utóbbiak előnye a hangtalan működés, fénykibocsátásuk miatt egyedül a hálószobai alkalmazásuk kevésbé javallott.

Az vásárlói igények változását jól jelzi, hogy idén többen vásároltak infrapanelt (6%), mint szilárdtest (például fa vagy brikett) tüzelésű kályhát és kandallót (4%).  Egy ilyen panel nem a körülötte lévő levegőt fűtő, hanem infravörös sugarakat bocsát ki: ezek a sugarak a tárgyakat vagy az előttük lévő testeket melegítik fel, a napsugárhoz hasonló hőérzetet biztosítva. Előnye a kis hőveszteségből eredő energiatakarékos használat, alkalmazását viszont korlátozza, hogy csak a panellel szemben lévő területen érzékelhető a melegítő hatás, ezért olyan helyre kell felszerelni azt, hogy a sugarai elérjék a használóját. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idén ősszel a második legnépszerűbb (16%) fűtőberendezés az elektromos radiátor, a harmadik pedig az elektromos konvektor (10%): ezek abban térnek el egymástól, hogy míg a konvektorok a rajtuk átáramló levegőt melegítik fel, az elektromos radiátorok pedig a bennük lévő anyagot (például olajat) melegítik fel. A konvektorok kikapcsolása után megszűnik a melegítő hatás, míg a radiátorok még kikapcsolásuk követően is tudják egy bizonyos ideig tárolni  (és maguk körül sugározni) a meleget. Mindkét berendezésből termosztáttal szerelt  modellt érdemes venni, amely a kívánt szobahőmérséklet elérésekor magától lekapcsol, hogy így takarítson meg energiát. Ezek szobai, hálószobai használatra optimális fűtőeszközök, és léteznek belőlük wifis modellek is, amelyek előnye, hogy a működésüket okostelefonról előzetesen be lehet programozni, szükségtelenné téve a manuális ki- és bekapcsolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem