20 °C Budapest
Új őrület hódít a hazai strandokon: erre nem sajnálják a pénzt a nyaraló magyarok

Új őrület hódít a hazai strandokon: erre nem sajnálják a pénzt a nyaraló magyarok

2023. augusztus 7. 21:02

Idén nyáron a különböző típusú SUP-ok a legkelendőbb vízi sportszerek az online térben. Sokan nem tudják, hogy a SUP ideális online árucikk, hiszen felfújható változatait akár egy easybox csomagautomatába is egyszerűen kézbesíteni lehet.

Az állva evezés, vagyis a Stand-Up Paddle (vagyis a SUP) nem csupán modern kori sportág, már évezredekkel ezelőtt is jelen volt az ókori kultúrákban – olvasható az eMAG webáruház sajtóközleményében. Az afrikai és dél-amerikai őseink készítettek maguknak kenukat és vízi járműveket, amelyeket állva evezve lándzsákkal hajtottak meg. Az ilyen eszközök akkoriban más célt szolgáltak, például a vadászathoz vagy a harcokhoz használták őket.

Az ókori ősöktől egészen 1940-es évek Hawaii-áig kell ugranunk, hogy a modern SUP történetét és atyját, John Zapotockyt is megismerjük. Ezekben az években Zapotocky szörfözés közben leste el a helyi oktatóktól az állva evezés technikáját, majd ő volt az, aki elkezdte továbbfejleszteni, népszerűsíteni azt. Évekig azonban csak a polinéz szigeteken élvezték a SUP előnyeit, mígnem Rick Thomas 2004-ben vissza nem vitt egyet Kaliforniába, ahonnan már csak egy lépésre volt a világhírnév felé vezető út.

Mindenki találhat ideális SUP-ot magának

Azok számára, akik eddig csak hallottak a SUP-okról, de még soha nem próbálták ki, a lekerekített orrú és farú, széles és hosszú allround deszkák bizonyulhatnak a legjobb választásnak. A webáruház vásárlói körében is ezek a legnépszerűbbek idén nyáron - a legnépszerűbb komplett készleteket bruttó átlagárai 95 ezer forint körül mozognak.

Az ilyen deszkák nagy felületüknek köszönhetően a legstabilabbak a SUP deszkák között, így egyszerűbb rajtuk egyensúlyozni, s nagyobb eséllyel töltünk rajtuk több időt, mint a vízben. A webáruház kínálatában megtalálhatók olyan allround deszkaformák is, amelyeket kifejezetten vízi jógázásra fejlesztettek ki, így kiváló választások lehetnek azok számára is, akik ezt a mozgásformát szeretnék kipróbálni.

A kezdő SUP-októl csak egy lépcsőfok a keskenyebb, ún. síkvizi SUP, amellyel nagyságrendekkel gyorsabban lehet siklani a vízen, és akár hosszabb túrák során is hű társaink lesznek. Ha pedig igazán profivá váltunk, akkor érdemes a versenyzésre kifejlesztett, még vékonyabb, de annál gyorsabb SUP deszkákat választani, amelyek ugyan kevésbé stabilak, de a tapasztalt SUP-osok számára ideálisak. Mindezen szempontok mellett külön nőknek, férfiaknak és gyermekeknek ajánlott SUP deszkákat is találhatunk a webáruházban, hiszen a tökéletes SUP deszkát testsúlyunkhoz mérten tudjuk megtalálni.

Felfújható SUP: kezdőknek tökéletes

A webáruházban elérhető felfújható SUP-ok, amelyekből a legnagyobb választék áll rendelkezésre, kifejezetten a kezdőknek szólnak. Ezekkel könnyebben meg tudunk állni, és nem lehet velük olyan magas sebességre felgyorsulni, így ideálisak azok számára, akik most ismerkednek az állva evezéssel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Emellett felfújható WindSUP-ok között is válogathatunk, amelyek egy vitorlával kiegészítve, akár enyhe szélben is kiválóak lehetnek kezdő szörfösöknek. Plusz érvként szólhat még a SUP-ok e változata mellett, hogy kis lakásban, kisebb autóban, easyboxban is elférnek, könnyebben hordozhatóak, alapvetően is könnyebbek, általánosságban olcsóbbak, valamint strapabíróbbak a vadvizeken. Ezzel szemben a szilárd SUP-ok mellett szól, hogy közöttük találjuk meg a legszebb darabokat, stabilabbak, illetve nagyon jó teljesítményt nyújtanak, ha gyorsan és/vagy hosszú távon tervezünk evezni.

A SUP-ozás jótékony hatásai

2005-ben alapították meg az első SUP deszkákat gyártó céget, két évre rá pedig már valódi sportnak számított a SUP-ozás. Ez a mozgásforma kiváló a fizikai állapot javítására, a karizmok mellett a hát, mell, törzs, farizmokat, illetve a lábak hajlító és feszítő izmait is megmozgatja, szálkásítja és formálja. Ezenfelül növeli a tüdőkapacitást, javítja a szív- és érrendszer működését.

Fizikai előnyei mellett a mentális egészségünkre is különösen jó hatással lehet a SUP-ozás, hiszen a ciklikus mozgásnak, a természet közelségének köszönhetően oldódik bennünk felgyülemlett stressz. Hazánkban egy-egy hosszabb túrára is elindulhatunk, sőt a Balaton mellett a Dunakanyar, Tisza-tó vadregényes tájait is élvezhetjük akár vezetett túrák során is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem