20 °C Budapest
woman buys the refrigerator in shop

Megindult a roham a magyar boltokba: ezekért állnak most sorba rengetegen

2023. június 15. 22:35

A nyárral együtt indul a hűtőszekrényszezon is. A magyarok ilyenkor vásárolják a legtöbb készüléket, június-júliusban jellemzően közel 70 százalékkal több fogy belőlük, mint a megelőző két hónapban. Egy hűtő megvásárlása nem kis feladat. Az egyik leggyakrabban használt háztartási gépnek rengeteg típusa, fajtája, kivitelezése, extra funkciója van, ezért körültekintően kell döntenünk. Most összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amikre a magyar vásárlók a hűtő kiválasztásánál a legnagyobb figyelmet fordítják az eszköz árának szubjektív szempontja mellett.

Sokak számára érthető módon elsődleges szempont a hűtő mérete. A rakodóterünk alapvetően soha nem lehet elég, de ugyanakkor nagyon fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy az eszköz valóban el is fér a lakásunkban, az ajtó nem ütközik a konyhaszigetnek, falnak, vagy más bútornak, és hogy hagyjunk elég, legalább 10 centi helyet a szellőzésnek is. Nem csak az eszköz majdani helyét, de a bejutását is célszerű jó előre végig gondolni. Egy ajtóbontást nem biztos, hogy megér, hogy néhány literrel nagyobb eszközünk legyen. A nyári időszakban a kisebb, pult alá tehető modellekre is megnő az igény. Kiegészítő, szezonálisan beállított hűtőnek, italhűtőnek ideálisak, jóval olcsóbbak a komolyabb társaiknál otthonra vagy akár a nyaralóba is.

A hűtőtér nagysága

Ökölszabályként a konyhánk mérete és a család étkezési szokásai határozzák meg, hogy hány liternyi hűtött és fagyasztott tárolóhelyre van szükségünk. Miközben a külső dimenziók (szélesség, mélység, magasság) a konyha kialakítása miatt korlátozottak lehetnek, vannak olyan hűtők, amelyek jobban kihasználják a rendelkezésre álló helyet. Az ajtóba helyezett jégadagolók például kényelmesek lehetnek, de adott esetben olyan helyet is elfoglalhatnak, ahová mi más élelmiszert tennénk. Ma már vannak olyan hűtők, amelyek polcai és fiókjai rugalmasan alakíthatók, így a napi igények szerint variálhatjuk azok méretét. A jobb hozzáférhetőség érdekében hasznos funkció a kihúzható polc is. Emellett vannak olyan hűtők is, amiknek vékonyabb a fala, és ugyanakkora mérettel nagyobb tárolókapacitást kínálnak.

A készülék kivitelezése

A leggyakrabban vásárolt kombinált hűtők, azaz amik fagyasztórészt is tartalmaznak, többnyire négy kategóriába sorolhatók: alulfagyasztós, felülfagyasztós, side-by-side (a fagyasztó- és a hűtőrekeszek egymás mellett vannak) és a franciaajtós (alul fagyasztófiók, felül pedig két irányban nyitható hűtő). „A két alapmodell közül az alulfagyasztós hűtő alapvetően praktikusabb, hiszen a fagyasztót kevesebbet használjuk, így kevesebbet kell hajolgatnunk is a mindennapi használat során. Igaz, a felülfagyasztós gépek fagyasztórekesze általában jóval kisebb. A két második modernebb, dizájnos változat. Előnyük, hogy általában jobb belső elosztást tesznek lehetővé, legtöbbször nagyobb méretűek, de az áruk is borsosabb, és több energiát is használnak” – mondja el Flugyik Zsolt az Euronics termékkategória menedzsere.

A hűtő színe

A gyártók dizájn szempontjából is igen változatos kínálatot vonultatnak fel, nem véletlenül: a hűtőszekrény tulajdonképpen a konyha egyik legnagyobb bútordarabja. A gépek leggyakrabban inox vagy antracit rozsdamentes acél, illetve egyszerű fehér, esetleg fekete kivitelben készülnek, de találni a piacon zöld, bordó és bézs színű, vagy akár egészen extravagáns színösszeállításokat is. Sőt van olyan cég is, aki külön panelek árusításával teszi lehetővé, hogy akár cserélgessük is a készülékünk színét. Az egyéni ízlés és a konyhánk kialakítása mellett érdemes figyelni a tisztíthatóságra is. Egyes gyártók például ujjlenyomatmentes bevonattal látják el a készülékeiket.

Speciális funkciók

Nem csak a kialakítás, de a funkciók terén is rengeteg a lehetőségünk. Az egyik legkeresettebb ilyen a nofrost technológia, ami a belső légáramlás szabályozásával megakadályozza, hogy a hűtő lefagyjon, így elkerülhető a leolvasztás, a felesleges energiapazarlás, és a hűtő élettartama is hosszabb lesz. Hasznosak a különböző freshbox rekeszek is, amelyek az egyes élelmiszerek elkülönített tárolását teszik lehetővé, amit egyes gépeknél akár több hűtési zóna kialakításával még hatékonyabban meg lehet oldani. Az antibakteriális megoldások az egyes romlást okozó vagy akár egészségre veszélyes mikroorganizmusok elszaporodását gátolják. Keresett extra az hidegvíz- és jégadagoló, a külső kijelző, a vakációfunkció is. Az egyik gyártó innovációja érintésre láthatóvá teszi a hűtő belterét, így az ajtó kinyitása, és energia pocsékolás nélkül ellenőrizhetjük, hogy mi van, vagy éppen nincs otthon. Egyre gyakoribbak az okosfunkciókkal ellátott modellek is, ezek között is érdemes lehet elmélyednünk, melyik lehet hasznos a mindennapjainkban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az energiafogyasztás

A környezetvédelmi megfontolások és az energiaárak növekedése miatt az energiatakarékosság a hűtők esetében is egyre fontosabb. A hűtőket is egy új A-tól G-ig terjedő skálán osztályozzák ebből a szempontból, mely a korábbi „+” jellel ellátott energiahatékonysági osztályokat váltotta. Jelenleg a D és a C osztályú hűtők a legnépszerűbbek. Ennél magasabb kategóriájú hűtők (A és B) a magas áruk miatt, nem igazán terjedtek még el. Ráadásul ezek jellemzően jelenleg még kisebb méretűek, hiszen a nagy hűtőtér nagy energiafogyasztást jelent, technológiailag egyelőre nem igazán megoldható, hogy a nagyobb készülékek is teljesítsék a magasabb osztályok követelményeit. Végül pedig az olcsóbb hűtők jellemzően E vagy F energiaosztályúak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem