13 °C Budapest
Hand of an adult man at the fuel pump filling the tank of his car

Kiderült az igazság: ezért ennyire drága tankolni Magyarországon

2023. január 4. 09:17

A benzinkutasok most próbálnak talpra állni és megmaradni, ennek pedig a régió legdrágább benzinje lett az eredménye.

Több mint egy éven át nálunk volt a legolcsóbb a benzin és a gázolaj a közép-kelet-európai régióban, de az árstop nemrégi kivezetésével a trend egy hónap alatt megfordult: euróban számolva már nálunk kerül a legtöbbe, ha tankolni akarunk - írja elemzésében a Világgazdaság.

Euróba átszámolva (400 forintos árfolyamon) jelenleg a benzin 1,58, a gázolaj pedig 1,76 euróba kerül. Ezzel régiós összevetésben a legdrágábbank számítunk, mert szomszédainknál így alakul a helyzet:

  • Ausztriában a benzin 1,46, a dízel 1,67, 
  • Horvátországban (itt árstop van érvényben),  1,34 és 1,6,
  • Csehországban 1,51 és 1,57, 
  • Lengyelországban 1,40 és 1,65, 
  • Romániában 1,33 és 1,57, 
  • Szerbiában 1,5 és 1,76 (itt csúsztatott ársapka van érvényben), 
  • Szlovákiában 1,50 és 1,63, 
  • Szlovéniában (itt is árstop van érvényben) pedig 1,25 és 1,48 euróba került a múlt héten.

Összességében 10-20 eurocentes különbségeket találhatunk a magyar árakhoz képest, csakhogy nagyobb teételben már észrevehetőbb a differencia: egy 50 literes tankolás esetén 2-4 ezer forintos különbség is kijöhet.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője egyértelműen azzal magyarázta a Világgazdaságnak az árak közötti különbséget, hogy a magyarországi kutak a közel 13 hónapon át tartó hatósági áras időszak után újragombolják a kabátot. "A jelenlegi helyzetben muszáj magasabb árrést realizálniuk, ha fent kívánnak maradni" – mondta. Több hatás is éri a töltőállomásokat, amelyek kikényszerítik az árrés emelését. Első helyre egyértelműen az energiaárak kilövése kívánkozik, amelyet az első számlák megérkezése után most már egyértelműen a bőrükön tapasztalnak a kutasok. Bujdos arról beszélt, hogy hét-nyolcszoros drágulás állt be a rezsiben. A költségeket tovább növeli a januári minimálbéremelés a nem automata kutakon, ráadásul a nagy hálózatok esetében az őket érintő extraprofitadó áthárítása is benne van a fogyasztói árak változásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm