16 °C Budapest
Budapest / Hungary - October 20, 2018: Street stall with second-hand books on sale in Budapest, Hungary

Bármelyik magyar polcán ott lapulhat egy ilyen kincs: milliókat is érhetnek ezek a régi könyvek

2022. december 6. 09:44

A karácsonyi időszak a könyvesboltok forgalmát is átírja, ilyentájt eleve több könyv fogy, könnyebben és mélyebbre nyúlnak a zsebükbe a vevők, hiszen a jó ajándékra szívesen költ mindenki - írja a VG. Érdemes lehet ilyenkor a használt mesekönyvek kínálatát is átböngészni, mert ritka és újszerű állapotú példányokat is ki lehet fogni az új ár töredékéért. Az energiaár-robbanás időszakában egyre elfogadottabb gondolat lesz, hogy nem kell mindig mindenből újat venni. A mesekönyv pedig befektetésnek sem utolsó, főként ha ritka és régiség.

Az egyik legnagyobb magyar gyerekkönyvsláger, Bartos Erika sorozata, az Anna, Peti, Gergő (APG)-könyvek értékét megsokszorozta, hogy a hatalmas érdeklődés ellenére sem lett belőle több kiadás. Így az APG-kötetek árfolyama megállíthatatlanul emelkedik: 10-11 kötet egyben 120 ezer forint, darabonként pedig 12-15 ezer forint is lehet az ár állapottól függően.

A világ legértékesebb gyerekkönyveinek – nem hivatalos – listáját vezeti az utoljára 2003-ban 65 ezer dollárért értékesített J. R. R. Tolkien saját gyerekeinek írt meseregénye, A hobbit (The Hobbit) egyik 1937-ben az Allen & Unwin kiadásában másfél ezer példányban megjelent, kitűnő állapotban megmaradt  példánya. A világranglistán ezüstérmes Lewis Carroll Alice kalandjai Csodaországban 1969-ben Salvador Dalí által illusztrált és aláírt példánya, amely 20 ezer dollárért kelt el, a harmadik helyezett pedig A Harry Potter és a bölcsek köve a Bloomsbury 1997 júniusában kiadott 500 első példányának egyike, amelyből egy hibátlant 37 ezer dollárért, mai áron 25 millió forintért vásárolt meg 2005-ben valaki.

A drága antik mesekönyvek mellett a legértékesebbek a legújabb mesekönyvek, érdemes figyelni a mostani első kiadásokra, és begyűjteni is őket. Lám, sosem lehet pontosan tudni, hogy melyikből mikor lesz értékes klasszikus. Azt pedig még unokáink is láthatják majd: jól döntött, aki könyvbe fektetett - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem