Image of an Asian woman buying raw potatoes in supermarket

Folytatódik a boltok ellen indított háború: az árstop lehet az utolsó csepp, már csak Brüsszel segíthet?

2022. november 15. 11:58

„A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni” - mondta az egyik nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi hálózat névtelenséget kérő illetékese a Politico-nak, melyet a Portfolio szemlézett. Az utóbbi években több intézkedés is nehéz helyzetbe hozta a nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi láncokat, mint például a különadók és árstopok. Némely rendelkezés kifejezetten hátrányt jelent a német hátterű Aldi, Lidl és PENNY, a (részben) francia Auchan, a holland Spar és a brit Tesco számára, szemben a franchise rendszerben működő hazai hátterű boltláncokkal.

"Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról" – fakadt ki az anonim nyilatkozó, aki lapnak elmondta: úgy érzi, a külföldi hátterű kiskerláncok célkeresztbe kerültek a magyar kormány intézkedései alapján és panaszait osztja a többi nagy külföldi hátterű magyarországi boltlánc is. Véleménye szerint a rájuk vonatkozó törvény „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”. A nyilatkozó ezért felszólította az Európai Bizottságot a közbelépésre.

Az árstopon kívül a cikk két olyan törvényt említ, amely a kiskereskedelmi szektor külföldi hátterű láncainak jelent hátrányt, míg a franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatoknak nem. Az egyik a tavaly decemberi parlamenti döntés, miszerint 48 órával a lejárati dátum előtt ellenszolgáltatás nélkül be kell szolgáltatnia a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak az élelmiszereket, (valamint a kiskereskedelmi különadó mértéke 2,5%-ról 2,7%-ra emelkedett). A másik az idén tavaszi döntés, miszerint a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7%-ról 4,1%-ra megemelték ezen szereplők számára a különadó kulcsát (a 30-100 milliárd forint közötti árbevételű szereplők számára a 0,4%-os adókulcs 1%-ra emelkedett, míg az ez alatti kategóriában változatlan maradt az adókulcs).

Lázár János még 2020 decemberében üzent nyíltan hadat a kiskereskedelmi multiknak a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényen. Itt hirdette ki, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. "Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem" - mondta az akkori kormánybiztos. Úgy fogalmazott, "ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben".

A kormány ilyen irányú terveiről már akkor is lehetett tudni, és azóta is több fórumon megerősítést nyert, hogy igyekeznek az élelmiszer kiskereskedelem terén is magyar többségi tulajdont elérni, akárcsak más ágazatokban. A lap által idézett tavalyi Portfolio-interjúban Lázár János úgy fogalmazott: "Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért."

Magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban - ez a célkitűzés. Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak. Az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét nem megszüntette, csak szűkítette. Bőven van még tere a hazai szereplők támogatásának

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta egy évvel ezelőtt. A lap emlékeztetett, hogy a Tesco 2020-ban elvesztette az Európai Bíróságon azt a pert a magyar állammal szemben, amelyben a progresszív kulcsú kiskereskedelmi különadót támadta.

Egy tegnapi bejelentés, illetve a késő este megjelent Magyar Közlöny szerint 8 milliárd forinttal támogatja az állam a kistelepülések boltjait. A pályázati feltételeket december 15-ig kidolgozzák. Ez az intézkedés szintén érinti a hazai franchiseban működő kisboltokat. Egyes elemzők úgy vélik, hogy az árstop nem csak az inflációt hivatott letörni, hanem burkolt piacfelosztó hatása is van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem