-1 °C Budapest
A box or package on a table. There is Christmas decoration in the background. The box is open. It is resting on a yellow table. Adult is opening the container and pulls out the clothing. Photo was taken in Quebec Canada.

Csomagautomaták válthatják le a futárkorszakot: a legtöbb magyar már így rendel idén karácsonyra?

2022. október 24. 08:15

A jelenlegi gazdasági körülmények ellenére szoros verseny mutatkozik a fejlesztések területén, amely tovább folytatódik. A Magyar Postánál is több beruházás zajlik párhuzamosan: Budapesti desztinációkra már el is indították az aznapi szállításokat, folyamatosan terjesztik ki országos szintre a várható kézbesítés időpontjának megadását is, tovább folytatják emellett a teljes logisztikai infrastruktúra átalakítását, az újonnan épülő üzemekbe automata csomagfeldolgozó gépsorokat telepítenek. Még idén jelentősen bővíteni fogják a meglévő csomagautomata hálózatukat is, mert egyre nagyobb igény mutatkozik a rugalmasságra a csomagátvételben is.

A Magyar Posta országszerte ezért több száz új eszközt telepít még ebben az évben, és tovább folytatják ezt 2023-ban is. A magyar piacon jelenleg 4 csomagautomatás szolgáltató van jelen.

A kormány eltörölte a céges autók számára az üzemanyag-árstopot, ami több gazdasági tényező mellett hatással van a csomagküldési szolgáltatásokra is, hiszen valahogy ki kell tudniuk fizetni a világpiaci árakat. A HelloVidék a FOXPOST-ot és Magyar Postát kérdezte, hogyan érintheti ez a változás a vásárlókat. 

A FOXPOST szerint az egész piacon tapasztalható egy átrendeződés, amely még folyamatban van. Már tavaly év végén nehézségek jelentkeztek a munkaerőhiány miatt, kevés volt a futár. Ugyanez a nehézség jelentkezik raktári munkaerő területén is. De ez nem egyedi, Európa szinten tapasztalható. Tapasztalataik szerint mind az 5 logisztikai megoldás - házhoz szállítás, csomagautomata, csomagpont, bolti átvétel, üzlet saját futárai - igénybe vétele nőtt az utóbbi egy évben. 2020-hoz képest 2021-ben a csomagautomatáik száma ugrásszerűen megnőtt. A vásárlók által használt csomagátvételi megoldások közül 2021-ben már a csomagautomata lett a második, míg 2020-ban még a csomagpont volt.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?