Instant noodle soup in a white bowl on a yellow background top view.

Bespájzoltak a magyarok instant levesből: döbbenet, mennyi fogy a boltokban

2022. augusztus 19. 13:01

Évről évre egyre több instant tésztaleves fogy a világon, 2020-ban pedig drasztikusan emelkedett az eladott adagok száma. Bár főként az ázsiai országok számítanak nagy fogyasztónak, rengeteg európai is bekerült a TOP50 legnagyobb keresletű ország közé: köztük Magyarország is. Éves szinten fejenként 4,1 adag zacsis leves jut a magyarokra, ezzel a vizsgált országok közül a 38. helyet szereztük meg a világban. Természetesen meg sem közelítjük ezzel Vietnámot, Dél-Koreát, Nepált, Thaiföldet, Indonéziát, Malajziát vagy Japánt, ahol 10-szer, vagy akár 20-szor annyi adag instant tészta is elfogy évente, mint hazánkban.

Az instant leveseket több mint 60 éve, 1958-ban találták fel Japánban. Az eredetit a japán rámen leves inspirálta, az arra jellemző hullámos tojásos levestészta szárított formában még ma is az instant levesek sajátja. Nem sokkal feltalálása után robbanásszerűen kezdett terjedni a világban, és azóta is folyamatosan nő a kereslet a zacskós levesek iránt. Időközben a tésztalevesek kis zacskós fűszerkeverékkel, zsiradékkal egészültek ki, majd egyes változatokban szárított zöldségdarabok is megjelentek. A 70-es évektől vált elterjedtté a poharas változat is, amihez tényleg csak forró víz és kanál szükséges. Az ízesítésben szintén már rengetegféle variáció található a kínálatban.

Amíg 2015-ben még 97,49 milliárd adagot adtak el világszerte, addig a járványt megelőző 2019-es évben már 106,42 milliárdot a World Instant Noodles Association (Instant Tésztaleves Világszövetség) adatai szerint. A tavalyi évben már 118,18 milliárd adag fogyott, vagyis csaknem 324 millió instant naponta! Úgy tűnik a koronavírus járvány közvetlen és közvetett hatásai jelentősen megemelték az instant tésztalevesek fogyasztását a világban, ugyanis 2020-ban 116,56 milliárd adag leves fogyott világszerte, amely 1,4 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi fogyasztás, viszont 9,5 százalékkal több, mint a 2019-es évi.

A világszerte megvásárolt 118,18 milliárd adag leves 37,2 százalékát Kínában vették, és a top5 legnagyobb fogyasztó a világon szintén ázsiai: Kínán után Indonézia, Vietnám, India és Japán vezetik a listát. Érdekesség, hogy amíg Kínában 2019-ről 2020-ra 4,91 milliárd adaggal nőtt a fogyasztás, 2021-re 2,37 milliárddal csökkent egy év alatt. Eközben Vietnám a 2019-es ötödik helyéről a másodikra küzdötte fel magát 2021-re 57,4 százalékos fogyasztás növekedéssel!

Fogyasztás tekintetében az ázsiai országokon túl az élen jár az Egyesült Államok, Brazília, Nigéria, Oroszország és Mexikó is. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ezek az országok egyben a legnépesebbek közé is tartoznak a világon. A TOP50-be sok európai ország is helyet kapott, közöttünk Magyarország a 40 milliós fogyasztásunkkal 2021-ben, a 48. helyen.

2019-ben még 30 millió adaggal jutottunk a top50-be a World Instant Noodles Association statisztikái szerint, bár az igen valószínű, hogy az adatokat tízmilliónyi adagra kerekítik. A fogyasztás növekedése így is számottevő lehet. Ha pedig a lakosságszámhoz viszonyítjuk az egyes országban elfogyasztott adagok számát, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország még előrébb sorolódik a rangsorban: így már a 38. helyet foglaljuk el:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világon évente átlagosan 15 adag tésztaleves jut egy emberre. Érdekes viszont, hogy így már egyértelműen Vietnám kerül az élre, és Kína visszacsúszik a 10. helyre, hiszen a vietnámiak fejenként átlagosan 88 adag levest fogyasztanak évente, addig egy kínaira csupán 31 adag jut. A magyarok átlagos fogyasztása a németek és a törökök között helyezkedik el évi 4 adaggal átlagban.

Mi lesz 2022-ben?

Ahogy 2020-ban valószínűleg a járvány miatt bevezetett korlátozások, a "karanténhatás" válthatta ki a magasabb keresletet az instant levesek, és általában a készételek, konzervek iránt, úgy 2022-ben az olcsóbb ételek iránti kereslet hajthatja majd fel az eladott adagok számát világszerte. Azt konkrétan nem lehet megjósolni, hogy a világon számottevően több tésztaleves fogy-e majd, hiszen sokféle gazdasági hatás érvényesül ebben az évben egy időben.

Magyarországon azonban a boltok arról számoltak be, hogy a kereslet a olcsóbb, sajátmárkás, vagy kevésbé minőségi termékek iránt növekszik, a prémium iránt csökken. A csaknem 30 százalékos élelmiszerinfláció - mely szakértők szerint ősszel tovább emelkedhet - így várhatóan az olcsóbb készételek iránti kereslet is fokozódni fog. A rezsiemelés sem segíti elő, hogy többen főzzenek otthon, hiszen azzal még több gázt és áramot fogyasztanak, míg az instant ételek gyorsabban készen vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem