20 °C Budapest
various types of fresh bread with wheat ears as background

Mindig van hova: még tovább emelkedhet a kenyér ára

2022. július 2. 17:07

Idén már majdnem 50 százalékkal lett drágább a kenyér, de még nincs vége, az aszály miatt újabb áremelkedésre kell számítani - írja a hvg.hu

Az alapanyagok drágulása, a megemelt munkabérek és az energiaár emelkedése miatt idén már legalább 45 százalékkal drágult szinte mindegyik pékáru, de még nincs vége az áremelkedésnek. A gabonaárakkal együtt az étkezési búza árának megduplázódása ugyanis még csak ezt követően épül be a liszt és a pékáruk költségeibe.

A szárazság és az aszály miatt világszerte csökken a termés, és a búza felvásárlási ára a duplájára emelkedett a tavaly májusi adatokhoz képest. Ez azonban még nincs benne a pékségek áraiban. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a hvg.hu-nak elmondta, hogy az aratás után, a készletek feltöltésével jön el a megdrágult étkezési búza beépítése az árakba. Pótsa Zsófia közölte:vA 130-140 ezer forintos búza még nincs beárazva.

Azt pedig még nem is lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni az aszály, ami nem csak felezi, harmadolja a termést, hanem a minőségre is kedvezőtlenül hat. Ráadásul nem kizárt, hogy a szárazság az állati termékek árát is feljebb tolja majd, nem csak a kenyér fog drágulni.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?