Horror áron mérhetik idén a magyarok slágergyümölcsét: így kerülheted meg a durva drágulást

Horror áron mérhetik idén a magyarok slágergyümölcsét: így kerülheted meg a durva drágulást

2022. május 20. 08:15

Az év várva várt szezongyümölcse, kicsik és nagyok kedvence nem más, mint a szamóca, más néven a magyartermesztésű földieper, ami évről évre egyre korábban kerül a piacra, boltokban. Annak ellenére, hogy a magyar szamóca az egyik kedvenc szezongyümölcsünk, sajnos egyre drágább is. De vajon mennyibe fog kerülni az idei eperszezonban és hogyan nevelhetjük otthon, ha már igazán túlzónak érezzük  a bolti árakat - a Hellovidék cikke többek között ezeknek járt utána.

A földieper Európa őshonos bogyós erdeigyümölcsei közé tartozik, azonban szinte mindig a gazdagok luxusélelmiszereként tartották számon, hiszen a legromlandóbb gyümölcsök egyike, amit leszedése után azonnal el kell fogyasztani (nem lehetett messzire szállítani sem). Természetesen a közemberek is fogyasztották, hiszen, ha nem óvakodtak bemenni az erdőbe, bőséggel lehetett belőle szemezgetni az eper természetes élőhelyén is.

Számos izgalmas legenda is kapcsolódik az eper történetéhez: régen, mivel intenzív illatát már messziről lehetett érezni, úgy gondolták, hogy a szamóca a tündérek gyümölcse, a keresztényég térhódítása után pedig az epret, mint nemes gyümölcsöt, Szűz Mária oltalmába ajánlották. A múltszázadi magyar falvakban már egyetlen udvarról sem maradhatott le, hiszen a házi lekvárok rengeteg ünnepi sütemény alapjául szolgáltak, emellett előszeretettel készítettek belőle eperbort is.

Az utóbbi években azonban elmondhatjuk azt is, hogy az eper – mint minden magyar gyümölcs – évről évre drágul. Az árakat befolyásolja a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége, az eperföldeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is. Egy szó, mint száz: az eper idén is drága lesz, de aggodalomra semmi ok, ettől még eltehetünk belőle néhány üveg lekvárt a szekrénybe. 

És persze akár magunknak is nevelhetünk. A kiskerti epertermesztés esetében érdemes utánanéznünk annak, hogy milyen eperfajt sikerült beszereznünk, ugyanis vannak „egyszertermő”, „folytontermő” fajták és aprószemű erdei szamócák is. Ezeknek a gyümölcshozama eltérő – az egyszertermő jellemzően rövidebb idő alatt hoz sok termést, míg a többi fajtán mindig lesz néhány szem, akár a nyár végéig -, olyat válasszunk, ami közelebb áll a fogyasztási szokásainkhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk nem csak a fentieket fejti ki, de az eper befőzéséhez is remek receptet mutat be. A Hellovidék oldalán el is olvashatod teljes terjedelmében. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm