16 °C Budapest
egg pasta preparation phase at home: drying

Ezt ették a régi magyarok spórolós napjaikon: mutatjuk, hogy a bolti vagy a házi olcsóbb belőle

2022. február 8. 08:15

Lehet sós és édes, ehetjük desszertként, köretként vagy akár főételként is, kerülhet levesbe, kifőzve. Egy biztos, nincs jobb, mint a nagymamáé! Ez a gyúrt tészta, ami az egyik legáltalánosabban fogyasztott élelmiszerünk, mégis alig esik szó róla! Holott, az elmúlt években nem csak a kovászolás, hanem a tésztagyúrás is reneszánszát éli. A nagy tésztagyárak mellett egyre többen vágnak bele otthon is a tészta, avagy ahogy sok vidéken hívják, a „mácsik” készítésébe. Miért is éri meg ezzel foglalkozni? Annak is utánajártunk, hogy a házi, kézműves vagy a bolti a legolcsóbb - írja a HelloVidék.

Pár évtizeddel ezelőtt még szinte minden háziasszony maga gyúrta a kifőzni való tésztát és a húslevesbe való cérnametéltet. Aztán leszoktunk az otthoni gyúrásról, spórolósabb lett időben és pénzben is a bolti tészta. Az agrarium7.hu-n megjelent adatok szerint itthon 300–350 tésztagyártó cég működik. Ebben a legkisebb és a legnagyobb cégek is benne foglaltatnak. Azon vállalatok száma azonban, akik már képesek országos hálózatba beszállítani, hét-nyolcra tehető, a többi inkább regionálisan ismert mikrovállalkozás, amely a helyi piacot látja el.

Sehol máshol nincs olyan nagy hagyománya a tojásos tésztának, mint idehaza

Az élelmiszeriparon belül az egyik utolsó ágazatról beszélünk, ahol a magyar tulajdoni arány többségben maradt, hiszen 90 százalékot meghaladja a magyar tulajdonlás

- közölte Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója, aki szerint Magyarországon a tojásos tészta nimbusza a legnagyobb. Ezért is jellemző, hogy a magyar tésztaipar a kibocsátott termékek legnagyobb részét tojásos formában gyártja és értékesíti. A Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint azonban korrekt felmérés nincs, de nagyjából 65 ezer tonna tésztát vesz fel a hazai piac, ami az elmúlt időszakban inkább stagnált, esetleg enyhén növekedett.

Ha érdekel a többi tészta-rejtély, akkor olvasd el a cikket teljes terjedelmében a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?