2 °C Budapest
Hands holding Jamaican ackee fruit.

Életveszélyes lehet az ilyen fogások fogyasztása külföldön: jól gondold meg, mielőtt ilyet rendelsz!

2024. július 21. 11:57

Feltehetően mindenki hallott már olyan ételekről, melyek fogyasztásába akár bele is lehet halni, ha rosszul készítik el. Ilyen például a Fugu, azaz a japán gömbhal fogyasztása, a híres izlandi erjesztett cápahús, de akár az élő polip is veszélyes lehet. A Dinig Guide összegyűjtötte a világ legveszélyesebb fogásait.

A Fugu, azaz a japán gömbhal fogyasztása éppen csak egy fokkal biztonságosabb az oroszrulettnél, hiszen itt nem a puszta szerencsére, hanem a szakavatott séfre bízzuk az életünket. A hal elkészítése ugyanis megköveteli a legnagyobb szakértelmet, és a feldolgozás során egyetlen rossz mozdulat is a vendég biztos halálát jelenti - írja a lap. A Fugu belső szerveiben, májában, és a nőstény példányok petefészkeiben ugyanis a tetrodotoxin nevű idegméreg termelődik, mely hozzávetőleg ezerkétszázszor halálosabb a ciánnál, egyetlen tűhegyni adag is elég belőle. A méreg a légzőrendszert bénítja meg, a vendég először némi zsibbadást érez, de aztán egyre nehezebben vesz levegőt, míg végül megfullad.

Nemcsak a tengerek, de a tengerpartok is rejthetnek halálos gasztroveszedelmet: legfőképpen Jamaicában népszerű az akiszilva, melynek gyümölcsével nem árt vigyázni. A háromszögletű, körtenagyságú gyümölcsök kemény külseje ehető magköpenyeket rejt, melyek igazi csemegének számítanak a szigetországban. A dióízű belső részt általában sós vízben előfőzik, majd vajban sütik ropogósra, és magában fogyasztják, de gyakran kerül mártásokba, hal-, és húsételek mellé is - írják. Az akiszilva fogyasztása azonban nem veszélytelen dolog, hiszen a gyümölcs héja és magvai  tele vannak a hipoglicin nevű méreggel, mely erős hányást, sőt kómát okoz, és vezetett már halálesethez is. Mivel a hipoglicin fény hatására elbomlik, ezért kell várni, míg a tökéletesen megérett termések még a fán maguktól felpattannak, és kinyílnak - így a termés belsejébe jutó fény semlegesíti a mérget.

A világ legveszélyesebb fogásai közé tartozik még a hákarl, a híres izlandi erjesztett cápahús és a Koreai-félsziget egyik jellegzetes fogása, a sannakji is - vagy az élő polip. Hogy miért, kiderül a Dining Guide cikkéből. 

Nyáron gyakori a szalmonella

A rosszul elkészített, óvatlanul elfogyasztott ételek ritka esetben tényleg halálosak is lehetnek, azonban könnyen kaphatunk egy hétköznapi fogástól is kellemetlen fertőzéseket. Nyáron kifejezetten gyakori a szalmonella, mely kellemetlen hasmenéssel, hányással, lázzal tönkreteheti a pihenést, nyaralást is. A Pénzcentrum korábbi cikkében összegyűjtöttük, milyen hibákat követhetünk el nyáron a konyhában, éttermekben, melyek akár súlyos fertőzésekhez vezethetnek:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. március 7. péntek
Tamás
10. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33