Typical austrian plate dish in restaurant

Így dőzsöl a magyar elit: képesek kifizetni ennyit egy rántotthúsért az ország topéttermeiben 2024-ben

2024. június 14. 13:01

Kevés étel áll közelebb a magyar szívekhez, mint a rántott hús. Ez a fogás számos étterem étlapján ott szerepel, egyes helyeken pedig mesterien készítik el ezt a klasszikust. A múlt héten megjelent 2024 TOP100 Dining Guide Étteremkalauz 10+2 olyan vendéglátóhelyet találhatunk, ahol a gasztroszakértők szerint az ország legjobb rántotthúsait szolgálják fel. Ahogy a korábbi években, a Pénzcentrum idén is utána járt, mennyit kérnek ezek az éttermek a közkedvelt fogásért és mennyit drágultak Magyarország TOP rántotthúsai.

2024-ben június 3-án, hétfőn tartották meg a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, melyet minden évben nagy várakozás övez. Kihirdették többek között a 2024-es év legjobb hazai éttermeit, vendéglátóhelyeit, az ország TOP10 cukrászdáját, a legjobb vidéki éttermeket. A gála hetében pedig már országos terjesztésben kapható a 2024-es Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, mely megközelítőleg 480 hely közül 180 magyarországi éttermet mutat be, továbbá idén 100 alternatív étkezési lehetőséget, valamint cukrászdákat, luxusszállodákat, koktélbárokat is. A vidéki éttermek toplistája, cukrászdák rangsora mellett a korábbi években már megszokott módon reggelizőhely, üzleti ebéd, családi étterem, valamint Rántotthús Ranglistának is szenteltek helyet az étteremkalauzban. A friss lista alapján a Pénzcentrum idén is utánajárt, mennyibe kerülnek az ország legjobb rántotthúsai.

TOP10+2 rántotthús Magyarországon 2024-ben

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, idén nem csak rangsor nélküli listát közölt a Dining Guide, az első helyezett kiemelésével, hanem tényleges rangsort. A ranglistán ráadásul idén nem csak 10, hanem 10+2 helyezett szerepel. Az első helyezett a Kollázs Brasserie lett, mely tavaly, illetve 2022-ben és 2021-ben is benne volt a TOP10-ben. Az ország legjobb rántotthúsait az alábbi éttermekben szolgálják fel a Dining Guide szerint:

 1. Kollázs Brasserie
 2. Anyukám mondta (Encs)
 3. Buja Disznó(K)
 4. Déryné
 5. Hableány (Badacsony)
 6. Kistücsök (Balatonszemes)
 7. Kollázs Brasserie & Bar
 8. Rosenstein Vendéglő
 9. Sauska 48 (Villány)
 10. Spago Budapest
 11. STAND25
 12. MoszkvaTér Bisztró

(Nem véletlen elírás, hogy a hetedik helyen ugyancsak a Kollázs szerepel, legalábbis részünkről. A hivatalos étteremkalauzban írták ezt a sorrendet.)

2022-ben is a Kollázsban volt a legdrágább a borjú bécsi (8 900 Ft), mely 2023-ban tovább drágult 2000 forinttal. 2024-ben a bécsi szelet + szívsaláta + Francia Vinaigrette már 12 900 forint, ezzel 18 százalékot emeltek. Még mindig az egyik legdrágábbak.

Az Anyukám mondta encsi étterem tavaly nem emelt árat az Étteremkalauz megjelenéséig, ugyanúgy 5 590 forintért adták a rántotthúst. 2024-ben már 6 490 forint az aranypecsenye vajban sütve krémes burgonyaával, ubisalival, ez 16%-os emelés. 

A Buja Disznó(K) nagyjából 4000 forintból kihozta a fogást még 2023-ban - több éttermük és többféle rántotthúsuk is van, ezért nem tudtunk egy konkrét árat gyűjteni -, idén azonban már a nagybetűs RÁNTOTTHÚS 4280-4680 forint. A Déryné szintén meg tudta oldani egy éve még 4000 forintból, idén azonban már sehol sem tudtuk fellelni az étlapját az aktuális árakkal. 

A badacsonyi Hableány étteremben a borjú bécsi jelenleg 7 250 forint, tavaly 6 450 forintot kértek érte, a drágulás 12 százalékos. A balatonszemesi Kistücsökben nem emeltek (még) árat tavaly óta, a rántott pecsenyehús burgonyapürével változatlanul 5 490 forint. 

Rosenstein Vendéglőben tavaly és 2022-ben is a bécsi szelet borjúból petrezselymes burgonyával 4 700 forintba került, 2024-ben ugyanez már 5 500 forint, ami nem is számít horrorösszegnek a mezőnyt elnézve, de az emelés 17 százalékos. A villányi Sauska 48 kapcsán, ahogy az eddigi években is, továbbra is rejtély, hogy mennyibe kerülhet a rántott hús, illetve mi található meg egyáltalán a menüben.

A 10. helyet elfoglaló Spago Budapest - 2022-ben még az első volt a Rntotthús Ranglistán! - volt a tavalyi évben a mezőny legdrágábbja a maga 14 500 forintos rántotthúsával. Ezt a címét feltehetően megőrizte, hiszen az osztrák borjú filéből készült bécsi szelet (220 g) osztrák burgonyasalátával 16 500 forint jelenleg. 

A TOP10+2 listában a +2 helyen nem klasszikus rántott húst találunk a menüben. A STAND25 által felszolgált Mangalica Cordon Bleu szűzpecsenyéből, paraszt sonkával és sajttal töltve + burgonyapüré, uborkasaláta ára 8 500 forint. A MoszkvaTér Bisztró, melynek kijevi csirkemellje tavaly az első helyet szerezte meg az étteremnek továbbra ott szerepel az étlapon, jelenleg (burgonyapürével) 7 900 forint. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem kímélte az éttermeket a drágulás

Bár akkora válság nem következett az utóbbi egy évben, mint az azt meglőző időszakban, amikor egyszerre csapott le a rezsiválság, a horrorinfláció és emiatt a lakosságnak nem volt pénze étterembe járni. A KSH adatközlése szerint 2024 májusában 2023 májushoz képest 8,1 százalékkal nőtt az éttermi étkezés költsége - amikor az ember nincs befizetve pl. a napi menüre. 

A hazai csúcséttermek is felemás évet tudhatnak maguk mögött: vannak, akiknek sikerült újra növekedő pályára állniuk, míg mások továbbra is visszaesést, veszteséget mutattak. Nemrég készült elemzésünkben a topéttermek adóbevallásait elemeztük. Lapunknak Herczeg Zoltán, az Étteremkalauz felelős kiadója elmondta, hogy

nagy a baj a vendéglátó szektorban, legfőképpen vidéken. 

Ez már a nyitások arányának eltolódásából is látszik: korábban az arány 50-50 százalék volt Budapest és vidék viszonylatában, azaz a 2 milliós fővárosban annyi új hely nyitott, mint a 7,5 milliós vidéken. Azonban mára már ez sem állja meg a helyét. "Sajnos azt látjuk, hogy vidéken a gazdasági környezet miatt nincs nagyon mozgás, míg Budapestet megmenti a turizmus" - mondta el Herczeg Zoltán, aki szerint nem a magyar gasztronómián kell ezt számon kérnünk. Az éttermek csak kiszolgálják a vendégek igényeit, ezért a változásnak a vendégek oldaláról kell indulnia.

Ennek nem csak gazdasági okai vannak, hiszen Spanyolország is rossz bőrben van, ott mégis másképp állnak a gasztronómiához. Valahogy fel kellene éleszteni itthon is ezt a kultúrát, hiszen mi vagyunk a gasztronómia, nem az éttermek, ahogy mi viselkedünk a környezetünkben.

 - mondta, hozzátéve: a viszonyrendszereknek kellene megváltozni első körben.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a probléma csak egyre nő, hiszen a nyugat-európai őslakosok már nem akarnak dolgozni vendéglátásban, pláne a fiatalabb generáció és ez a trend lassan átszivárgok Közép-Európába is. A Fülöp-szigeteki vendégmunkások pedig nem fogják megoldani ezt a problémát, nem ők fognak felszolgálni egy vidéki étteremben, ettől Herczeg Zoltán szerint még nagyon messze vagyunk. Ezt a feladatot a szektornak magának kell megoldania, miközben egyre égetőbb kérdés a fenntarthatóság is.

A szakember szerint a Dining Guide célja, hogy információkkal segítse a bajba jutott éttermeket, hiszen a hatékonyabb működés, aminek része a zöldítés is, pénzügyileg is előnyösebb. Egy fővárosi étteremtulajdonos elmondása szerint, évi 12 millió forintot spórol csak azon, hogy környezetbarát módon kezdte el működtetni az éttermeit - mondta lapunknak. Herczeg Zoltán szerint a trendkövetés nyomán ez le fog szivárogni a legkisebb balatoni strandbüfébe is, főleg ha kihangosítjuk, hogy a szemléletváltás anyagi haszonnal is jár. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem