0 °C Budapest
Horror árak a pesti karácsonyi vásáron: 900 a forraltbor, 1500 a gesztenye, 2400 a kolbász

Horror árak a pesti karácsonyi vásáron: 900 a forraltbor, 1500 a gesztenye, 2400 a kolbász

2021. november 23. 11:31

Múlt pénteken megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. A Pénzcentrum is kilátogatott, hogy első kézből számolhassunk be a kinti hangulatról, no meg persze az árakról. Mint kiderült, jókora meglepetéssel találkozhatnak idén a magyar családok.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, sorra nyitnak meg a karácsonyi vásárok a fővárosban és vidéken. Tavaly elmaradtak az ilyen jellegű rendezvények, idén azonban a megfelelő védelmi intézkedések mellett a legtöbb helyen megtartják őket.

Aki kilátogat, az számítson arra, hogy védettségi igazolványt, negatív tesztet, vagy olyan igazolást fognak kérni tőle, mely bizonyítja, hogy a közelmúltban átesett a koronavírus-fertőzésen, és védve van. Ezen felül maszkot is ajánlatos hordani, ugyan szabadtéri rendezvényekről van szó, ám ezzel is csökkenteni tudjuk a fertőzés átadásának kockázatát.

Az előző, vírus előtti évekhez hasonlóan a Pénzcentrum idén is kilátogatott a főváros legismertebb vásárára a Vörösmarty térre, hogy be tudjunk számolni a kínálatról, a hangulatról és természetesen az árakról. Az árak tekintetében nagy meglepetés nem ért minket, az ételekért italokért ennyit kell fizetnünk:

 • Gesztenye: 1300-1500 forint
 • Rétes: 800 forint
 • Forró tea: 600 forint
 • Forró csoki: 990- 1250 forint
 • Forralt bor 900 forint
 • Ásványvíz: 500 forint
 • Pálinka: 1500 forint 4 cl
 • Rumos tea: 1200 forint
 • Sör: 900 forint (4dl)
 • Bor: 900 forint (1,5 dl)
 • Lángos: 1000-2500 forint
 • Kürtőskalács: 1500–1900 forint
 • Grillkolbász kenyérrel: 2500 forint
 • Grillezett sertéstarja körettel: 3500 forint
 • Marhapörkölt rozscipóban: 3300 forint
 • Gulyásleves rozscipóban: 3300 forint
 • Sztékburgonya, krokett, grillzöldség: 1000 forint
 • Savanyúség: 800 forint
 • Kemencében sült csülök: 4900 forint
 • Libamáj: 5400 forint

Összehasonlítva az árakat a két évvel ezelőttiekkel, melyekről ebben a cikkben számoltunk be, elmondható, hogy érdemi emelések nem voltak, szinte minden fillérre pontosan annyiba kerül, mint legutóbb. Ennek oka, hogy idén kifejezetten családbarát karácsonyi vásárt szerettek volna a szervezők, hogy minél több magyar kilátogasson, ezért a lehetőségekhez képest kordában tartják az ételek árát.

Már a pályázatot is úgy írták ki az ételt árúsítóknak, hogy annak feltétele volt az 1500 Ft-os ételkínálat, és a családi menü is.

Kézműves termékek piaca

Hétköznap délutánhoz képest sokan voltak, és meglepő módon nem csak magyarok, de külföldiek is, sőt egész turistacsoportok. De míg korábban a magyar szó volt a ritka, most a külföldit beszédet hallani kevésbé gyakran.

Természetesen nem csak ételárusok, de kézművesek is vannak szép számmal: a rendezvényen árusító, tradicionális magyar kézműveseket pályázaton választották ki, jelentkezésükhöz műhelyfotót is csatolniuk kellett a minőségi termék garantálása érdekében. Ezen termékek árának alakulásáról kérdeztük Vámos Györgyöt, az az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát.

Az infláció hatása nem csak az élelmiszereknél, nem csak az üzemanyagok esetében érhető tetten, de a különböző iparcikkek esetében is – ez nyilván rányomja a bélyegét az ajándékvásárlásra. A karácsonyi vásárok sem kivételek, ráadásul a bérletidíjat is ki kell termelniük pár hét alatt a kereskedőnek. A kihelyezett ajándékok esetében az import termékéknél teljesen egyértelmű, hogy drágulásra lehet számítani, már az elmúlt hónapok forintgyengülése miatt is, plusz a szállítási, termelési bonyodalmak is felfelé húzzák az árakat. Itthon ugyan a kormány befagyasztotta a benzinárakat, de a szállítási költségeket belföldön sem lehet megúszni. Olyan statisztika nem létezik, nem is létezhet, mely azt taglalja, átlagosan mennyivel drágulnak az ajándékok, hiszen ez teljesen eltérő az egyes termékcsoportok esetében. A népszerű terméknél nagyobb lehet a drágulás, hiszen ha hiány alakul ki belőlük, egymásra licitálva próbálják megszerezni a maradék készleteket a nagykereskedők. Általánosságban elmondható, hogy mindenütt van egy költségnyomás, akár a béremelkedések miatt, akár az üzemenayg/szállítási költségek miatt, tehát valamivel drágábbak lesznek az ajándékok idén

  -mondta el lapunknak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?