33 °C Budapest
Horror árak a pesti karácsonyi vásáron: 900 a forraltbor, 1500 a gesztenye, 2400 a kolbász

Horror árak a pesti karácsonyi vásáron: 900 a forraltbor, 1500 a gesztenye, 2400 a kolbász

2021. november 23. 11:31

Múlt pénteken megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. A Pénzcentrum is kilátogatott, hogy első kézből számolhassunk be a kinti hangulatról, no meg persze az árakról. Mint kiderült, jókora meglepetéssel találkozhatnak idén a magyar családok.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, sorra nyitnak meg a karácsonyi vásárok a fővárosban és vidéken. Tavaly elmaradtak az ilyen jellegű rendezvények, idén azonban a megfelelő védelmi intézkedések mellett a legtöbb helyen megtartják őket.

Aki kilátogat, az számítson arra, hogy védettségi igazolványt, negatív tesztet, vagy olyan igazolást fognak kérni tőle, mely bizonyítja, hogy a közelmúltban átesett a koronavírus-fertőzésen, és védve van. Ezen felül maszkot is ajánlatos hordani, ugyan szabadtéri rendezvényekről van szó, ám ezzel is csökkenteni tudjuk a fertőzés átadásának kockázatát.

Az előző, vírus előtti évekhez hasonlóan a Pénzcentrum idén is kilátogatott a főváros legismertebb vásárára a Vörösmarty térre, hogy be tudjunk számolni a kínálatról, a hangulatról és természetesen az árakról. Az árak tekintetében nagy meglepetés nem ért minket, az ételekért italokért ennyit kell fizetnünk:

 • Gesztenye: 1300-1500 forint
 • Rétes: 800 forint
 • Forró tea: 600 forint
 • Forró csoki: 990- 1250 forint
 • Forralt bor 900 forint
 • Ásványvíz: 500 forint
 • Pálinka: 1500 forint 4 cl
 • Rumos tea: 1200 forint
 • Sör: 900 forint (4dl)
 • Bor: 900 forint (1,5 dl)
 • Lángos: 1000-2500 forint
 • Kürtőskalács: 1500–1900 forint
 • Grillkolbász kenyérrel: 2500 forint
 • Grillezett sertéstarja körettel: 3500 forint
 • Marhapörkölt rozscipóban: 3300 forint
 • Gulyásleves rozscipóban: 3300 forint
 • Sztékburgonya, krokett, grillzöldség: 1000 forint
 • Savanyúség: 800 forint
 • Kemencében sült csülök: 4900 forint
 • Libamáj: 5400 forint

Összehasonlítva az árakat a két évvel ezelőttiekkel, melyekről ebben a cikkben számoltunk be, elmondható, hogy érdemi emelések nem voltak, szinte minden fillérre pontosan annyiba kerül, mint legutóbb. Ennek oka, hogy idén kifejezetten családbarát karácsonyi vásárt szerettek volna a szervezők, hogy minél több magyar kilátogasson, ezért a lehetőségekhez képest kordában tartják az ételek árát.

Már a pályázatot is úgy írták ki az ételt árúsítóknak, hogy annak feltétele volt az 1500 Ft-os ételkínálat, és a családi menü is.

Kézműves termékek piaca

Hétköznap délutánhoz képest sokan voltak, és meglepő módon nem csak magyarok, de külföldiek is, sőt egész turistacsoportok. De míg korábban a magyar szó volt a ritka, most a külföldit beszédet hallani kevésbé gyakran.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen nem csak ételárusok, de kézművesek is vannak szép számmal: a rendezvényen árusító, tradicionális magyar kézműveseket pályázaton választották ki, jelentkezésükhöz műhelyfotót is csatolniuk kellett a minőségi termék garantálása érdekében. Ezen termékek árának alakulásáról kérdeztük Vámos Györgyöt, az az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát.

Az infláció hatása nem csak az élelmiszereknél, nem csak az üzemanyagok esetében érhető tetten, de a különböző iparcikkek esetében is – ez nyilván rányomja a bélyegét az ajándékvásárlásra. A karácsonyi vásárok sem kivételek, ráadásul a bérletidíjat is ki kell termelniük pár hét alatt a kereskedőnek. A kihelyezett ajándékok esetében az import termékéknél teljesen egyértelmű, hogy drágulásra lehet számítani, már az elmúlt hónapok forintgyengülése miatt is, plusz a szállítási, termelési bonyodalmak is felfelé húzzák az árakat. Itthon ugyan a kormány befagyasztotta a benzinárakat, de a szállítási költségeket belföldön sem lehet megúszni. Olyan statisztika nem létezik, nem is létezhet, mely azt taglalja, átlagosan mennyivel drágulnak az ajándékok, hiszen ez teljesen eltérő az egyes termékcsoportok esetében. A népszerű terméknél nagyobb lehet a drágulás, hiszen ha hiány alakul ki belőlük, egymásra licitálva próbálják megszerezni a maradék készleteket a nagykereskedők. Általánosságban elmondható, hogy mindenütt van egy költségnyomás, akár a béremelkedések miatt, akár az üzemenayg/szállítási költségek miatt, tehát valamivel drágábbak lesznek az ajándékok idén

  -mondta el lapunknak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem