3 °C Budapest

Megszólalt a magyar lottómilliomos: régi vitára tett pontot

2015. május 9. 14:57

Mindenki azt kérdezi Andraschek Lászlótól és feleségétől, boldogítja-e őket az a rengeteg pénz, amit a Hatoslottón nyertek. Hiába foglalkoznak a témával évtizedek óta nevesek kutatók, most egy huszárvágással oldotta fel a kérdéskört az egykor hajléktalan házaspár. Mások viszont egészen máshogy látják. Te mit gondolsz? Szavazz!

A Pénzcentrum ezen a héten is élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását. Várhatóan 19:25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 4 milliárd 444 millió forintos főnyereményt.

Sokáig éltek nagy szegénységben, ma viszont már nem nélkülöz Andraschek László és felesége, Anikó asszony. Az egykor hajléktalan férfi 2013 szeptemberében ütötte meg a Skandináv lottó 630 millió forintos főnyereményét.

Anikó asszony nehezen szokott hozzá a nagy gazdagsághoz, a Borsonline beszámolója szerint ma viszont már sofőrrel jár. Nemrég az asszony el is mondta, mit gondol arról, ha van mit a tejbe aprítani:

Mindenki azt kérdezi, a pénz boldogít-e. Hogyne boldogítana!

Ennek a szöges ellentétéről nyilatkozott azonban egy másik lottónyetes, aki végül öngyilkosságot követett el Nagy-Britanniában. Az évek óta mániás depresszióva küzdő nő azt mondta:

Nem a pénz a legfontosabb az életben, erre mindenkinek emlékeznie kell! Az emberek azt gondolják, folyamatosan boldognak kéne lennem, mivel megnyertem a lottót. De pénzen nem vehetsz egészséget és boldogságot.

Hogy Anikó asszonynak vagy a walesi lottónyertesnek van-e igaza, nehéz eldönteni, a témáról ugyanis közgazdászok is évtizedek óta vitatkoznak. Van, aki azt állítja, hiába a gazdasági növekedés, az anyagi jóléttől nem leszünk boldogabbak. Sőt, a sok pénzzel csak a baj van. Mások amellett kardoskodnak, hogy a gazdagságban keresendő a boldogság kulcsa.

Richard Easterlin még 1974-ben azzal a meglepő állítással állt elő, hogy a gazdasági teljesítmény, a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. A kutató azt mondta, nincs szoros összefüggés aközött, hogy a gazdagabbak jobban is érzik magukat, vagyis hiába növekszik az anyagi javakban mérhető jólétünk, nem leszünk szükségszerűen boldogok. Ez az Easterlin-paradoxon.

A közgazdász állítása akkor forradalminak tűnt, mert megdőlni látszott a fogyasztói társadalom alapvetése, mely szerint a nemzetek gazdaságának és polgárai jólétének növekedésével automatikusan növekszik a szubjektív jóllétük is. Ez a szubjektív boldogság tudományos megnevezése (nem keverendő össze a jóléttel), és azt mutatja meg, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket: ha valaki kielégítőnek találja az életét és több pozitív érzelmet él meg, mint negatívat, akkor magas szubjektív jóléttel rendelkezik, azaz boldog.

Egy azonban biztos, ha valakinek a nyakába szakad a lottóötös - ezen a héten ugye 4 milliárd 444 millió forint a főnyeremény az Ötöslottón -, egész más nehézségekkel kell szembenéznie, mint korábbi élete során. A lelki megterhelésen túl például a mindennapi pénzügyek területén is kihívásokra számíthat egy újdonsült milliárdos. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen hatalmas pénz esetén a bankoknál egyértelműen privátbanki szolgáltatáshoz juthat a nyertes, még akkor is, ha az összeget (a Pénzcentrum és a Szerencsejáték Zrt. tanácsát megfogadva) több helyre utaltatja. A privátbanki szolgáltatások során egyébként széleskörű befektetéseket kínálnak nekünk a személyes privátbankárok, így extra hozamhoz juthatunk.

Hogy érzékeltessük, mennyire is fontos egy ilyen hatalmas összeg tudatos kezelése, érdemes megnézni, hogy még a mindenki számára elérhető bankbetétek/állampapírok kamatai között is jókora eltérés van.

A jegybank által nemrég közölt átlagos betéti kamatláb jelenleg 1,62 százalék, de akciós ajánlatban akár 3,2 százalékkal is kalkulálhatunk éves szinten. Abban az esetben viszont, állampapírban gondolkodunk, akkor akár 4 százalékkal (Prémium Magyar Államkötvény - PMÁK) vagy közel 4,5 százalékkal (Bónusz Magyar Államkötvény - BMÁK) is kalkulálhatunk. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha nem körültekintően választunk, akkor egy 4 milliárdos befektetés esetén évente bő 100 millió forintos hozamtól is eleshetünk. Arról nem is beszélve, mennyit hozna, ha privátbankárunk kezelné pénzügyeinket.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?