29 °C Budapest

Még semmit nem láttunk, újabb drágulás következhet

2011. március 10. 12:02

Akár tetszik akár nem, bevásárlókosaraink tartalmának nagy része Kínából jön. Mi lesz a hatása ránk és pénztárcánkra nézve a kínai bérek drasztikus növekedésének? Lehetséges, hogy az élelmiszer-boom után még el kell viselnünk több termék drágulását.

Véget érhet a korszak, amikor az olcsó kínai munkaerő alacsonyan tudja tartani az árakat az egész világon -írja a Businessweek. A világ ugyanis nagymértékben támaszkodik az ázsiai állam munkaerejére, ahol viszont nagy változások vannak folyamatban. 

(Forrás: Bureau of Labor Statistics)


A lap példája szerint egyre nehezebb találni dolgozókat a shenzheni melltartógyárba is, mivel a munkások más vidékekre mennek dolgozni, magasabb bérért. Így a magasabb bért fizető vidékek felé vándorló munkások pótlására már csak hasonlóan magas fizetési ígéret mellett találnak embereket -ezzel pedig egyfajta spirál alakul ki a fizetések növekedésében. Ez közvetlenül hat a melltartó -és persze akármelyik másik- termék gyártására. Az árak növekednek és ez bizony a mi pénztárcánkon is egyre jobban meg fog látszódni.

Ráadásul az eddig is drasztikusan növekvő béreket az ország vezetése mesterségesen is tovább akarja növelni, például a minimálbérek megemelésével.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?