13 °C Budapest

Súlyos légszennyezettség - rendszámfüggő közlekedés Pekingben

Pénzcentrum
2008. június 24. 11:00

Olyannyira szennyezett a kínai város levegője, hogy egyre több sportoló fejezte ki aggodalmát. A pekingi hivatalnokok július 20-tól kezdve bevezetik a páros-páratlan rendszámon alapuló közlekedési rendszert, melytől a gépkocsiforgalom 45 százalékos csökkenését várják.

Pekingben összesen 3,29 millió autót regisztráltak, így nem csoda, hogy igen rossz a levegő minősége, s mindennaposak a dugók. Ehhez ráadásul az olimpia és a paralimpia még közel 1000 autót ad hozzá.

A 12 milliós metropolisz lakosai talán furcsának találhatják a tiltást, ami azonban az adatokat ismerve teljes mértékben érthető és elfogadható. A légszennyezettségi adatok ugyanis ötször magasabbak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felállított biztonságosnak tartott sztenderdeknél.

Egyértelmű tehát, hogy Pekingnek lépnie kellett, hiszen több sportoló is azt fontolgatja, hogy inkább nem indul a játékokon, nem kockáztatja egészségét. A lépés, amelytől a levegő kitisztulását várják, a város kormányzatának összesen 1,3 milliárd jüanjába (28,6 milliárd forintjába) került.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20