11 °C Budapest

Vérre menő küzdelem - üzlet az olimpia mögött

Pénzcentrum
2008. június 5. 09:30

A közelgő nyári olimpia során az egyes versenyzők az éremért folytatnak majd küzdelmet, a háttérben viszont az üzleti életben zajlanak a futamok, egészen pontosan a sportcipő világpiaci uralmáért harcol majd a két vezető márka, a Nike és az Adidas a Forbes szerint.

A sportszergyártók számára minden olimpia óriási lehetőséget tartogat, azonban az idei más lesz. Peking jelentheti ugyanis egy teljesen új piacra a belépőkártyát. Kínában mintegy 2,6 milliárdnyi, sportcipőmentes láb várja a játékokat, nem véletlen tehát, hogy mindkét társaság arra számít, hogy néhány éven belül Kína lesz az Amerikai Egyesült Államokat követően második legnagyobb piacuk.

Az Adidas számára ez kiemelten fontos, hiszen a 2005-ös Rebook-fúzió nem hozta meg a remélt eredményt, így az olimpián esetleg újra talpra állhatnak. Mindent meg is tesznek ennek érdekében, közel 100 millió dollárt adományoztak készpénzben, illetve "természetben" a partneri jogokért cserébe.

Ennek révén az Adidas szponzorál számos sportolót, önkéntest, technikust, illetve a sporteseményhez kapcsolódó interaktív internetes játékot is. A Nike-nak ezzel szemben sosem kellett hivatalos szponzorrá válnia, ahhoz, hogy betörhessen egy piacra - vélik sportgazdasági szakértők.

Annak ellenére ugyanis, hogy a német Adidas Európában erős piaci pozícióval büszkélkedhet, a Nike zászlóshajójának számító egyesült államokbeli piacon gyenge teljesítményt nyújt, emellett a rivális az elmúlt három évben világpiaci szinten is átvette a vezetést. A Sporting Goods Intelligence jelentése szerint a Nike világpiaci részesedése 36 százalékos, szemben az Adidas 21,8 százalékával. Ez utóbbihoz egyébként a Rebook 6 százalékkal járult hozzá.

Annak ellenére, hogy a Rebook-üzlet némi megtakarítást hozott az Adidasnak a márka újraépítése nem lesz könnyű feladat. Mire augusztusban megkezdődik az olimpia, az Adidas tervei szerint 4000 exkluzív üzlete nyílik meg Kínában, köztük egy közel 1000 négyzetméteres alapterületű egység Pekingben. Ebből persze a Nike sem maradhat le, hasonló számokkal büszkélkedhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Adidas számára a legfőbb problémát az jelenti, hogy annak ellenére, hogy hivatalos partner, a Nike több profi sportolót tudhat maga mögött, így például a svájci teniszbajnokot, Roger Federert is. A sportolók támogatás persze azt a veszélyt is magában hordozza, hogy esetleg nem hozzák a "papírformát", azonban ha beigazolódnak a várakozások, a Nike jól járhat.

A Nike ráadásul Kína 28 sportszövetsége közül 22-vel megállapodást kötött, világszinten pedig olyan országokat tudhat portfoliójában, mint az Egyesült Államok, Németország, vagy Oroszország. Ezzel szemben az Adidas kínai sikere mellett nyomhat a latba, hogy hivatalos szponzor, vagyis az ország lakosai szemében támogatóként jelenik meg.

Mindeközben azonban nem árt végiggondolni, hogy ugyan a bírók és a személyzet Adidasba öltözik, addig a sportolók nagy része Nike ruházatban lesz, a figyelem pedig inkább utóbbiakra koncentrálódik...

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?