3 °C Budapest

Ujjlenyomatot vesznek a kisiskolásoktól...

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 11:00

Idegesítő tud lenni, mikor a gyerek úgy jön haza, hogy megint nem jutott el az ebéd szünetben ebédelni, mert kígyózó sorok által a menza előtt. Minden szülő felháborodna ezen, főleg ha előre kell kifizetni az ebéd díját az iskolának. Erre találtak már számos esetben megoldást sok amerikai iskolában, amit meglepő módon nem fogadtak kitörő örömmel a szülők...

A hosszú sorok miatt gondolkozott el az iskola vezetése egy amerikai iskolában, hogy valamit tenni kellene a gyorsabb haladás érdekében. Ugyanis a gyerekek, főleg a kicsik sokszor elfelejtették az azonosítójukat, amit akkor kell beríni, mikor megkapják az ebédjüket, hogy azonosítani lehessen, jogosult-e az ebédre, vagy nem. Ezen kívül sokan vannak olyan diákok is, akik otthon felejtik az ebédre szánt pénzt.

Emiatt jött az ujjlenyomatos azonosítás ötlete. Ezzel 10 percet is spórolhatnának a diákok a sorban állásnál, ami hosszú idő ha azt tekintjük, milyen rövid is egy ebédszünet. Nem lenne szükség arra, hogy a kicsik megjegyezzék a kódjaikat, nem kéne maguknál pénzt hordani, és a családi háttér miatt kapott ingyen vagy kedvezményes ebéd sem lenne szembetűnő a diáktársaknak.

Több államban már bevezették az ujjlenyomatos rendszert, mint például Pennsylvaniában, New Jerseyben, és Nyugat-Virginiában, és nem csak az ebédnél kialakult sor csökkentésére, hanem az osztályba való belépéskor is alkalmazzák. Így többek között igazolható, valamelyik órára "elfelejt" bemenni a diák.

De sok más államban, ahol szintén tervezték a bevezetését, megbukott a kezdeményezés a szülők reakciója miatt. Sokan úgy gondolják, hogy ez a személyiségi jogok megsértése, de leginkább attól félnek, hogy az iskolából kikerülve rossz célokra használhatják a gyerekek adatait. Illinois államban ugyan be lehet vezetni az említett rendszert, de törvényi kötelessége az iskoláknak a szülők beleegyezését kérni.

Egyelőre nincs arról információ, hogy hány iskola használ valamilyen azonosítási módot, ugyanis ezek nagyon széleskörűek lehetnek (hang- vagy illatazonosítás, stb.). Az Észak-Amerikában működő hasonló azonosítási technikákat gyártó cégek szerint egyelőre még kicsi az iskolák érdeklődése a termékeik iránt, de évente egyre nő, és pár éven belül, már valószínűleg sok iskolában lehet majd találkozni ilyen jellegű technikákkal.

Sok szülő viszont nem látja a rendszer előnyeit, ami lássuk be valamilyen szinten meg lehet érteni, de az iskolák vezetése reméli, hogy előbb-utóbb a szkeptikus szülők is megértik az azonosítás lényegét. Ezt legjobban úgy lehetne elérni, ha az iskolák garantálni tudnák, hogy a rendszerben szereplő személyes adatok nem juthatnak illetéktelen felhasználók kezébe...

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?