12 °C Budapest

Ujjlenyomatot vesznek a kisiskolásoktól...

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 11:00

Idegesítő tud lenni, mikor a gyerek úgy jön haza, hogy megint nem jutott el az ebéd szünetben ebédelni, mert kígyózó sorok által a menza előtt. Minden szülő felháborodna ezen, főleg ha előre kell kifizetni az ebéd díját az iskolának. Erre találtak már számos esetben megoldást sok amerikai iskolában, amit meglepő módon nem fogadtak kitörő örömmel a szülők...

A hosszú sorok miatt gondolkozott el az iskola vezetése egy amerikai iskolában, hogy valamit tenni kellene a gyorsabb haladás érdekében. Ugyanis a gyerekek, főleg a kicsik sokszor elfelejtették az azonosítójukat, amit akkor kell beríni, mikor megkapják az ebédjüket, hogy azonosítani lehessen, jogosult-e az ebédre, vagy nem. Ezen kívül sokan vannak olyan diákok is, akik otthon felejtik az ebédre szánt pénzt.

Emiatt jött az ujjlenyomatos azonosítás ötlete. Ezzel 10 percet is spórolhatnának a diákok a sorban állásnál, ami hosszú idő ha azt tekintjük, milyen rövid is egy ebédszünet. Nem lenne szükség arra, hogy a kicsik megjegyezzék a kódjaikat, nem kéne maguknál pénzt hordani, és a családi háttér miatt kapott ingyen vagy kedvezményes ebéd sem lenne szembetűnő a diáktársaknak.

Több államban már bevezették az ujjlenyomatos rendszert, mint például Pennsylvaniában, New Jerseyben, és Nyugat-Virginiában, és nem csak az ebédnél kialakult sor csökkentésére, hanem az osztályba való belépéskor is alkalmazzák. Így többek között igazolható, valamelyik órára "elfelejt" bemenni a diák.

De sok más államban, ahol szintén tervezték a bevezetését, megbukott a kezdeményezés a szülők reakciója miatt. Sokan úgy gondolják, hogy ez a személyiségi jogok megsértése, de leginkább attól félnek, hogy az iskolából kikerülve rossz célokra használhatják a gyerekek adatait. Illinois államban ugyan be lehet vezetni az említett rendszert, de törvényi kötelessége az iskoláknak a szülők beleegyezését kérni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre nincs arról információ, hogy hány iskola használ valamilyen azonosítási módot, ugyanis ezek nagyon széleskörűek lehetnek (hang- vagy illatazonosítás, stb.). Az Észak-Amerikában működő hasonló azonosítási technikákat gyártó cégek szerint egyelőre még kicsi az iskolák érdeklődése a termékeik iránt, de évente egyre nő, és pár éven belül, már valószínűleg sok iskolában lehet majd találkozni ilyen jellegű technikákkal.

Sok szülő viszont nem látja a rendszer előnyeit, ami lássuk be valamilyen szinten meg lehet érteni, de az iskolák vezetése reméli, hogy előbb-utóbb a szkeptikus szülők is megértik az azonosítás lényegét. Ezt legjobban úgy lehetne elérni, ha az iskolák garantálni tudnák, hogy a rendszerben szereplő személyes adatok nem juthatnak illetéktelen felhasználók kezébe...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem