Kivételeznek a bankok: mi kell a normális kiszolgáláshoz?

Pénzcentrum
2007. március 28. 05:30

A legnagyobb brit bank, az HSBC beismerte, hogy több tényező szerint csoportosítja 8,5 milliós ügyfélbázisát, akiket így különböző országok call-centeres kollégái szolgálnak ki telefonos ügyintézés esetén. Magától értetődő, hogy a tehetősebb, felső kategóriás ügyfeleket a szigetországban szolgálják ki, míg az alsóbb kategóriákba soroltak az Indiába, Máltára, a Fülöp-szigetekre és Malajziába kiszervezett központokkal léphetnek kapcsolatba.

A besorolásban a havi jövedelem és hitelminősítés mellett szerepet játszik, hogy a banknál hány terméket, szolgáltatást vesz igénybe az ügyfél és mennyire komplexen kezeli a pénzét. Ezen faktorok alapján osztályozásra kerülnek a kliensek, az ügyfélszám telefonos megadásával pedig a megfelelő helyre irányítódik a hívás az azonosítást követően.

Az HSBC szóvivője elismerte, hogy valóban működik egy ilyen besorolási rendszer, de ez csak azért van így, mert a komplex igényekkel rendelkező ügyfeleket mindenképpen Nagy-Britanniában akarják kiszolgálni. Ennek némileg ellentmondani látszik a szóvivő következő mondata, mely szerint minden call-centeres HSBC alkalmazott, így földrajzi helytől függetlenül ugyanazt a képzést kapták és ugyanolyan színvonalon szolgáltatnak.

A brit közvélemény ezzel szemben egyre inkább az, hogy a megélhetési gondokkal küszködőktől nem sok profitot remél a bank, ezét igyekszik őket minél olcsóbban és ezzel együtt talán alacsonyabb színvonalon kiszolgálni.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?