34 °C Budapest

A legmodortalanabb nemzet

Pénzcentrum
2006. december 18. 13:00

A GfK és a Wall Street Journal 2006 őszi felmérése szerint szinte minden nemzet elégedett saját honfitársainak modorával. A válaszadók szerint a legillendőbben viselkedő nemzet a brit, a legkevésbé jó modorú pedig az amerikai. A magyarok szigorú elvárásokat támasztanak pontosság tekintetében és nem tartják helyénvalónak baráti összejöveteleken a dohányzás teljes korlátozását.

A GfK Worldwide és a Wall Street Journal Europe 2006 őszi felmérése során 20 ország 20,300 lakosát kérdezte meg arról, vajon mely nemzet modora a legjobb és melyé a legrosszabb; mennyit illik, illetve nem illik késnünk egy előre egyeztetett baráti találkozóról; hogyan illik mobiltelefon hívást fogadnunk egy családi, vagy baráti vacsora közben; továbbá vajon megtilthatja-e egy házigazda otthonában a dohányzást vendégeinek.

Verseny a "legilledelmesebb nemzet" címért

A legillendőbben viselkedő nemzet kilétét firtató kérdésre kapott válaszok alapján elmondható, hogy szinte minden nemzet elégedett önmagával. A megkérdezettek az Egyesült Államokban és minden a kutatásban résztvevő nyugat-európai országban (Spanyolország és Olaszország kivételével) meg vannak arról győződve, hogy saját honfitársaik modora a legjobb.

A jó modor "hazája" sokak szerint az Egyesült Királyság, hiszen a válaszadók 16 százaléka a briteket említette első helyen, azaz legilledelmesebb nemzetként. Ez különösen jellemző Kelet-Közép Európában, ahol a megkérdezettek 24 százaléka osztja eme véleményt. Ezzel szemben Nyugat-Európában a feltett kérdésre válaszul csupán a válaszadók 13 százalékának jutottak eszébe a szigetország lakói.

A ranglista második helyén a franciák és németek osztoznak - egyaránt 13 százalékos említési aránnyal. A franciák viselkedéséről különösen jó véleménnyel vannak Romániában (29 százalék) annak ellenére, hogy itt a németek még ennél is jobban szerepeltek (39 százalék), a Cseh Köztársaságban (23 százalék), és a részben közös gyökerekkel rendelkező szomszédos Belgiumban (24 százalék).

A legjobb modorú nemzetek versenyében a "különdíjat" Japán kaphatná: a megkérdezettek 12 százalékának a japánok jutottak elsősorban eszébe, mint a legudvariasabb nemzet, s ezzel a távol-keleti ország a 4. helyen végzett az országok versenyében.

A megkérdezettek mintegy ötödének (21 százalék) okozott nehézséget egy udvariassági ranglista felállítása: különösen az olaszok (43 százalék), a spanyolok (32 százalék) és a bolgárok (29 százalék) számára bizonyult a válaszadás komoly kihívásnak.

Mi magyarok az összesített szavazatok alapján a nem túlzottan előkelő 32. helyre szorultunk Bulgáriát, Marokkót, Romániát és Ukrajnát lekörözve.

A legmodortalanabb nemzet

A megkérdezettek többségének szemében az amerikaiak tudnak legkevésbé illően viselkedni. E negatív véleményt különösen nagy arányban osztják a törökök (42 százalék), maguk az amerikaiak (26 százalék) és a németek (23 százalék).

A ranglista következő helyezettje Oroszország - minden tizedik válaszadó az oroszokat említette első helyen. Az oroszok különösen rosszul szerepeltek a kelet-közép európai országokban - így Lengyelországban (34 százalék), Csehországban (23 százalék), Romániában (18 százalék), saját hazájukban, Oroszországban (27 százalék), de Németországban is (21 százalék).

Franciaország áll a harmadik helyen és a legrosszabb eredményt az Egyesült Királyságban (16 százalék) érte el. Őt a negyedik helyen osztozva az Egyesült Királyság és Németország (6 százalék) követi.

A németeket itt legnagyobb arányban a svédek (14 százalék), a lengyelek (13 százalék), a britek, osztrákok, belgák és svájciak (12 százalék) említették. A britek viselkedését főként (25 százalék) saját honfitársaik ítélik el.

Hazánk az összesített lista 23. helyét foglalja el.

Késni vagy nem késni?

Tízből négyen (41 százalék) gondolják úgy, hogy egy előre megbeszélt baráti találkozóra "mindig pontosan kell érkezni", és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) véli úgy, jobb egy kicsit akár korábban érkezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pontosság tekintetében Oroszország és Ausztria a bajnok: itt tízből majd kilencen - 85 százalék - tartják fontosnak az időben, vagy annál kicsit korábbi érkezést. A dobogó harmadik fokára Olaszország állhatna fel (82 százalék).

Néhány - 5-15 - perces késést minden második válaszadó tolerál Cseh országban (49 százalék), a svájciak 46 százaléka. Ennél már csak a törökök és a hollandok türelmesebbek és akár egy órás késést is eltűrnek.

Magyarországon az összesítettnél egy egész picit szigorúbbak az elvárások. Minden második magyar pontos érkezést vár el és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) szerint a megbeszélt időpontnál "mindig egy kicsit korábban kell érkezni". Nagyjából minden hatodik honfitársunk legfeljebb 5-15 perc késést tart elfogadhatónak, azonban csupán egy százalék tűr el maximum 30 perc késést. Az ennél hosszabb várakozás pedig már elképzelhetetlen a magyarok számára.

Mobiletikett

Az európaiak 40 százaléka véli úgy, hogy családi, vagy baráti vacsora alkalmával a mobiltelefont mindig ki kell kapcsolni, közel egynegyedük (23 százalék) szerint pedig ugyan "fel lehet venni a telefont, de csak röviden illik beszélni".

Az első állítással legnagyobb arányban a skandinávok - Dánia: 65 százalék, Svédország 54 százalék -, és németek (50 százalék) értenek egyet. Törökországban a válaszadók 53, Görögországban 50 és Bulgáriában 41 százalékának nincs ellenére az, ha a hívott fél ilyen szituációban felveszi a telefon, de csak rövid beszélgetésre szorítkozik.

Az európai válaszadók további 25 százaléka szerint egy ilyen hívás fogadása esetén illik elhagyni a vacsora helyszínét, s az asztaltól kicsit távolabb elintézni a hívást. Ez jellemző szokás a mediterrán vidéken, így Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, de Lengyelországban (30 százalék) és Romániában is (28 százalék).

A bolgárok 8 százaléka és a görögök 6 százaléka felől a hívott fél nyugodtan felveheti a telefont, s olyan hosszan beszélhet az asztal mellett, ameddig csak jónak látja.

Dohányzás

A kutatók azt is megkérdezték, vajon joga van-e a házigazdának bármi módon korlátozni vendégeit a dohányzásban. A válaszadók több mint kétharmada (68 százaléka) gondolja úgy, hogy a házigazda ilyen alkalmakkor "megtilthatja a dohányzást a házon belül, de meg kellene engednie kint, a teraszon vagy a kertben". E vélekedés különösen tartja magát Svédországban (84 százalék), Belgiumban (82 százalék) és Svájcban (78 százalék), de legkevésbé sem osztják e véleményt a görögök (39 százalék), a spanyolok (40 százalék), a bolgárok (41 százalék) és a törökök (48 százalék).

Főként a görögök, a bolgárok, a törökök és a spanyolok elleneznek mindenféle ezirányú korlátozást, s úgy gondolják, hogy "a vendéglátónak nem kellene megtiltania a dohányzást sem a házban, sem a teraszon".

Mindazonáltal csupán 13 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szerint "a vendéglátó megtilthatja a dohányzást az egész házban és a teraszon is". Spanyolországban a válaszadók 19 százaléka, a "nagy dohányos" hírében álló hollandok 18 százaléka, és a nemdohányzókat szigorúan védelmező jogszabályairól elhíresült egyesült államokbeli megkérdezettek 16 százaléka osztja ezt a nézetet.

A magyarok véleménye e kérdés tekintetében nem tér el jelentős mértékben az összes ország átlagától - talán csupán a bizonytalanok arányában fennálló 6 százaléknyi különbség szúrhat szemet. A megkérdezettek 67 százaléka kifejezetten megengedő a dohányzókkal szemben, és semmiféle ezirányú tilalmat nem talál helyénvalónak. Az összesített átlagnál hat százalékkal kevesebben értenek egyet a dohányzás tilalmával a vendéglátó otthonában, amennyiben arra a szabadban (kertben, teraszon) lehetőséget ad. A teljes tiltást helyeslők aránya (12 százalék) szinte teljes mértékben megegyezik az összesített átlaggal (13 százalék).

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem