11 °C Budapest

A legmodortalanabb nemzet

Pénzcentrum
2006. december 18. 13:00

A GfK és a Wall Street Journal 2006 őszi felmérése szerint szinte minden nemzet elégedett saját honfitársainak modorával. A válaszadók szerint a legillendőbben viselkedő nemzet a brit, a legkevésbé jó modorú pedig az amerikai. A magyarok szigorú elvárásokat támasztanak pontosság tekintetében és nem tartják helyénvalónak baráti összejöveteleken a dohányzás teljes korlátozását.

A GfK Worldwide és a Wall Street Journal Europe 2006 őszi felmérése során 20 ország 20,300 lakosát kérdezte meg arról, vajon mely nemzet modora a legjobb és melyé a legrosszabb; mennyit illik, illetve nem illik késnünk egy előre egyeztetett baráti találkozóról; hogyan illik mobiltelefon hívást fogadnunk egy családi, vagy baráti vacsora közben; továbbá vajon megtilthatja-e egy házigazda otthonában a dohányzást vendégeinek.

Verseny a "legilledelmesebb nemzet" címért

A legillendőbben viselkedő nemzet kilétét firtató kérdésre kapott válaszok alapján elmondható, hogy szinte minden nemzet elégedett önmagával. A megkérdezettek az Egyesült Államokban és minden a kutatásban résztvevő nyugat-európai országban (Spanyolország és Olaszország kivételével) meg vannak arról győződve, hogy saját honfitársaik modora a legjobb.

A jó modor "hazája" sokak szerint az Egyesült Királyság, hiszen a válaszadók 16 százaléka a briteket említette első helyen, azaz legilledelmesebb nemzetként. Ez különösen jellemző Kelet-Közép Európában, ahol a megkérdezettek 24 százaléka osztja eme véleményt. Ezzel szemben Nyugat-Európában a feltett kérdésre válaszul csupán a válaszadók 13 százalékának jutottak eszébe a szigetország lakói.

A ranglista második helyén a franciák és németek osztoznak - egyaránt 13 százalékos említési aránnyal. A franciák viselkedéséről különösen jó véleménnyel vannak Romániában (29 százalék) annak ellenére, hogy itt a németek még ennél is jobban szerepeltek (39 százalék), a Cseh Köztársaságban (23 százalék), és a részben közös gyökerekkel rendelkező szomszédos Belgiumban (24 százalék).

A legjobb modorú nemzetek versenyében a "különdíjat" Japán kaphatná: a megkérdezettek 12 százalékának a japánok jutottak elsősorban eszébe, mint a legudvariasabb nemzet, s ezzel a távol-keleti ország a 4. helyen végzett az országok versenyében.

A megkérdezettek mintegy ötödének (21 százalék) okozott nehézséget egy udvariassági ranglista felállítása: különösen az olaszok (43 százalék), a spanyolok (32 százalék) és a bolgárok (29 százalék) számára bizonyult a válaszadás komoly kihívásnak.

Mi magyarok az összesített szavazatok alapján a nem túlzottan előkelő 32. helyre szorultunk Bulgáriát, Marokkót, Romániát és Ukrajnát lekörözve.

A legmodortalanabb nemzet

A megkérdezettek többségének szemében az amerikaiak tudnak legkevésbé illően viselkedni. E negatív véleményt különösen nagy arányban osztják a törökök (42 százalék), maguk az amerikaiak (26 százalék) és a németek (23 százalék).

A ranglista következő helyezettje Oroszország - minden tizedik válaszadó az oroszokat említette első helyen. Az oroszok különösen rosszul szerepeltek a kelet-közép európai országokban - így Lengyelországban (34 százalék), Csehországban (23 százalék), Romániában (18 százalék), saját hazájukban, Oroszországban (27 százalék), de Németországban is (21 százalék).

Franciaország áll a harmadik helyen és a legrosszabb eredményt az Egyesült Királyságban (16 százalék) érte el. Őt a negyedik helyen osztozva az Egyesült Királyság és Németország (6 százalék) követi.

A németeket itt legnagyobb arányban a svédek (14 százalék), a lengyelek (13 százalék), a britek, osztrákok, belgák és svájciak (12 százalék) említették. A britek viselkedését főként (25 százalék) saját honfitársaik ítélik el.

Hazánk az összesített lista 23. helyét foglalja el.

Késni vagy nem késni?

Tízből négyen (41 százalék) gondolják úgy, hogy egy előre megbeszélt baráti találkozóra "mindig pontosan kell érkezni", és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) véli úgy, jobb egy kicsit akár korábban érkezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pontosság tekintetében Oroszország és Ausztria a bajnok: itt tízből majd kilencen - 85 százalék - tartják fontosnak az időben, vagy annál kicsit korábbi érkezést. A dobogó harmadik fokára Olaszország állhatna fel (82 százalék).

Néhány - 5-15 - perces késést minden második válaszadó tolerál Cseh országban (49 százalék), a svájciak 46 százaléka. Ennél már csak a törökök és a hollandok türelmesebbek és akár egy órás késést is eltűrnek.

Magyarországon az összesítettnél egy egész picit szigorúbbak az elvárások. Minden második magyar pontos érkezést vár el és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) szerint a megbeszélt időpontnál "mindig egy kicsit korábban kell érkezni". Nagyjából minden hatodik honfitársunk legfeljebb 5-15 perc késést tart elfogadhatónak, azonban csupán egy százalék tűr el maximum 30 perc késést. Az ennél hosszabb várakozás pedig már elképzelhetetlen a magyarok számára.

Mobiletikett

Az európaiak 40 százaléka véli úgy, hogy családi, vagy baráti vacsora alkalmával a mobiltelefont mindig ki kell kapcsolni, közel egynegyedük (23 százalék) szerint pedig ugyan "fel lehet venni a telefont, de csak röviden illik beszélni".

Az első állítással legnagyobb arányban a skandinávok - Dánia: 65 százalék, Svédország 54 százalék -, és németek (50 százalék) értenek egyet. Törökországban a válaszadók 53, Görögországban 50 és Bulgáriában 41 százalékának nincs ellenére az, ha a hívott fél ilyen szituációban felveszi a telefon, de csak rövid beszélgetésre szorítkozik.

Az európai válaszadók további 25 százaléka szerint egy ilyen hívás fogadása esetén illik elhagyni a vacsora helyszínét, s az asztaltól kicsit távolabb elintézni a hívást. Ez jellemző szokás a mediterrán vidéken, így Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, de Lengyelországban (30 százalék) és Romániában is (28 százalék).

A bolgárok 8 százaléka és a görögök 6 százaléka felől a hívott fél nyugodtan felveheti a telefont, s olyan hosszan beszélhet az asztal mellett, ameddig csak jónak látja.

Dohányzás

A kutatók azt is megkérdezték, vajon joga van-e a házigazdának bármi módon korlátozni vendégeit a dohányzásban. A válaszadók több mint kétharmada (68 százaléka) gondolja úgy, hogy a házigazda ilyen alkalmakkor "megtilthatja a dohányzást a házon belül, de meg kellene engednie kint, a teraszon vagy a kertben". E vélekedés különösen tartja magát Svédországban (84 százalék), Belgiumban (82 százalék) és Svájcban (78 százalék), de legkevésbé sem osztják e véleményt a görögök (39 százalék), a spanyolok (40 százalék), a bolgárok (41 százalék) és a törökök (48 százalék).

Főként a görögök, a bolgárok, a törökök és a spanyolok elleneznek mindenféle ezirányú korlátozást, s úgy gondolják, hogy "a vendéglátónak nem kellene megtiltania a dohányzást sem a házban, sem a teraszon".

Mindazonáltal csupán 13 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szerint "a vendéglátó megtilthatja a dohányzást az egész házban és a teraszon is". Spanyolországban a válaszadók 19 százaléka, a "nagy dohányos" hírében álló hollandok 18 százaléka, és a nemdohányzókat szigorúan védelmező jogszabályairól elhíresült egyesült államokbeli megkérdezettek 16 százaléka osztja ezt a nézetet.

A magyarok véleménye e kérdés tekintetében nem tér el jelentős mértékben az összes ország átlagától - talán csupán a bizonytalanok arányában fennálló 6 százaléknyi különbség szúrhat szemet. A megkérdezettek 67 százaléka kifejezetten megengedő a dohányzókkal szemben, és semmiféle ezirányú tilalmat nem talál helyénvalónak. Az összesített átlagnál hat százalékkal kevesebben értenek egyet a dohányzás tilalmával a vendéglátó otthonában, amennyiben arra a szabadban (kertben, teraszon) lehetőséget ad. A teljes tiltást helyeslők aránya (12 százalék) szinte teljes mértékben megegyezik az összesített átlaggal (13 százalék).

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?