11 °C Budapest

Ecostat: 10.2% lehet az idei államháztartási hiány

Pénzcentrum
2006. július 18. 13:12

A kedvezô reálfolyamatok, és az élénk értékesítési lehetôségek eredményeként a hazai gazdaság 4 százalékot meghaladó növekedési üteme 2006 egészében fennmarad - várja az Ecostat. A növekvô volumenű beruházások a termelés infrastrukturális feltételeit javítják, az élénk nemzetközi konjunktúra a külkereskedelmi forgalom bôvülését segíti. A lakossági fogyasztás idén alig mérséklôdik, a

reáljövedelmek az év második felében mérséklôdnek ugyan, ez elsô lépésként a megtakarítások mérséklôdésében jelenik meg. A lakosság magas hitelfelvételi hajlandósága alig változik, lényeges fogyasztásnövelô tényezô az elmúlt években átadott lakások felszerelése, továbbá az elektronika és távközlés hihetetlenül gyors fejlôdése.

A magyar gazdaság közepes ütemben bôvül, növekedése továbbra is mintegy 2 százalékkal meghaladja a fejlett országok átlagát, az újonnan csatlakozók körében viszont elmarad az átlagtól. A bruttó hazai termék az elmúlt negyedévben gyorsuló ütemben bôvült. A második félévben a növekedési ütem ugyan mérséklôdik, az "Új egyensúly“ program intézkedéseinek eredményeként viszont bizalom-erôsödéssel lehet számolni, alapvetôen a befektetôk és a nemzetközi szervezetek részérôl.

Egyidejűleg tekintetbe kell venni azt, hogy az egyensúlyt javító intézkedések a belsô jövedelmeket átcsoportosítják a költségvetés javára, ez a vállalkozói szférában és a lakosság körében értelemszerűen kisebb-nagyobb ellenállást, egyidejűleg alkalmazkodási kényszert vált ki. Ennek kezelése nagyfokú kompromisszumkészséget igényel a partnerekkel folytatandó párbeszédben, de az elkerülhetetlen intézkedéseket meg kell valósítani az egyensúly javításához.

A gazdaság továbbra is export orientált pályán fejlôdik, az
export már második éve erôteljesen bôvül, a termelési kapacitások korszerűek, a termelékenység nemzetközileg is magas ütemben emelkedik. A növekedés szerkezete egészséges, a nemzetgazdaság egyensúlyi problémái nem a reálgazdaságban gyökereznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Ecostat lényeges tényezônek tartja, hogy az egyensúlyteremtô intézkedések középtávon harmonizáljanak a reformelképzelésekkel. A hatékony intézkedések eredményeként az egyensúly javul, a növekedési ütem átmenetileg mérséklôdik, az infláció gyorsul, a lakossági fogyasztás a jelenlegi szinten marad, esetleg kismértékben
csökken.

Számításaik szerint az államháztartás GFS elszámolás szerinti hiánya 2006-ban 2,000 milliárd forint körül lesz, ami GDP arányosan 8.7 százalék, valamivel kedvezôbb az elôzô évinél. A kormány-intézkedések hatására várható bevételtöbbletek idôbeli eloszlása bizonytalan, néhány intézkedés pénzügyi realizálása átcsúszhat a jövô évre. A törvényileg is alátámasztott intézkedések megtakarító hatását 2006-ban 250-300 milliárd forintra becslik. Számításaik szerint az EU által elfogadott, teljesítmény szemléletben, korrekciók nélkül kalkulált hiány elérheti a GDP 10.2 százalékát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem