Ecostat: 10.2% lehet az idei államháztartási hiány

Pénzcentrum
2006. július 18. 13:12

A kedvezô reálfolyamatok, és az élénk értékesítési lehetôségek eredményeként a hazai gazdaság 4 százalékot meghaladó növekedési üteme 2006 egészében fennmarad - várja az Ecostat. A növekvô volumenű beruházások a termelés infrastrukturális feltételeit javítják, az élénk nemzetközi konjunktúra a külkereskedelmi forgalom bôvülését segíti. A lakossági fogyasztás idén alig mérséklôdik, a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

reáljövedelmek az év második felében mérséklôdnek ugyan, ez elsô lépésként a megtakarítások mérséklôdésében jelenik meg. A lakosság magas hitelfelvételi hajlandósága alig változik, lényeges fogyasztásnövelô tényezô az elmúlt években átadott lakások felszerelése, továbbá az elektronika és távközlés hihetetlenül gyors fejlôdése.

A magyar gazdaság közepes ütemben bôvül, növekedése továbbra is mintegy 2 százalékkal meghaladja a fejlett országok átlagát, az újonnan csatlakozók körében viszont elmarad az átlagtól. A bruttó hazai termék az elmúlt negyedévben gyorsuló ütemben bôvült. A második félévben a növekedési ütem ugyan mérséklôdik, az "Új egyensúly“ program intézkedéseinek eredményeként viszont bizalom-erôsödéssel lehet számolni, alapvetôen a befektetôk és a nemzetközi szervezetek részérôl.

Egyidejűleg tekintetbe kell venni azt, hogy az egyensúlyt javító intézkedések a belsô jövedelmeket átcsoportosítják a költségvetés javára, ez a vállalkozói szférában és a lakosság körében értelemszerűen kisebb-nagyobb ellenállást, egyidejűleg alkalmazkodási kényszert vált ki. Ennek kezelése nagyfokú kompromisszumkészséget igényel a partnerekkel folytatandó párbeszédben, de az elkerülhetetlen intézkedéseket meg kell valósítani az egyensúly javításához.

A gazdaság továbbra is export orientált pályán fejlôdik, az
export már második éve erôteljesen bôvül, a termelési kapacitások korszerűek, a termelékenység nemzetközileg is magas ütemben emelkedik. A növekedés szerkezete egészséges, a nemzetgazdaság egyensúlyi problémái nem a reálgazdaságban gyökereznek.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Ecostat lényeges tényezônek tartja, hogy az egyensúlyteremtô intézkedések középtávon harmonizáljanak a reformelképzelésekkel. A hatékony intézkedések eredményeként az egyensúly javul, a növekedési ütem átmenetileg mérséklôdik, az infláció gyorsul, a lakossági fogyasztás a jelenlegi szinten marad, esetleg kismértékben
csökken.

Számításaik szerint az államháztartás GFS elszámolás szerinti hiánya 2006-ban 2,000 milliárd forint körül lesz, ami GDP arányosan 8.7 százalék, valamivel kedvezôbb az elôzô évinél. A kormány-intézkedések hatására várható bevételtöbbletek idôbeli eloszlása bizonytalan, néhány intézkedés pénzügyi realizálása átcsúszhat a jövô évre. A törvényileg is alátámasztott intézkedések megtakarító hatását 2006-ban 250-300 milliárd forintra becslik. Számításaik szerint az EU által elfogadott, teljesítmény szemléletben, korrekciók nélkül kalkulált hiány elérheti a GDP 10.2 százalékát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?