2 °C Budapest

Hamecz: jó esély van rá, hogy 5%-ra csökkenjen jövőre a hiány

Pénzcentrum
2006. június 14. 13:48

Jó esély van rá, hogy a GDP 5%-ára csökkenjen jövőre a költségvetési hiány - mondta a Reuters tudósítása szerint Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója. Az idei évre a tervezett intézkedések mellett a 8% szintén elérhető. Hamecz, aki a Monetáris Tanácsnak nem tagja elmondta, hogy a jegybank kamatpolitikájával a 2008-as inflációs célra koncentrál már és nem a 2007-esre. Ezt a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jó esély van rá, hogy a GDP 5%-ára csökkenjen jövőre a költségvetési hiány - mondta a Reuters tudósítása szerint Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója. Az idei évre a tervezett intézkedések mellett a 8% szintén elérhető.

Hamecz, aki a Monetáris Tanácsnak nem tagja elmondta, hogy a jegybank kamatpolitikájával a 2008-as inflációs célra koncentrál már és nem a 2007-esre. Ezt a transzmissziós mechanizmus időigénye indokolja. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az adóemelések inflációs hatását a jegybank lényegében átmenetinek tekinti (természetesen bizonyos másodlagos hatásokkal, és az intézkedések tartós részével így is számolni kell).

Az MNB fő közgazdásza szerint a szombaton bejelentett intézkedések egyenlegjavító hatása elfogadhatónak tűnik, és az első határozott lépés a hiány további növekedésének megakadályozására. Probléma, hogy egyelőre hiányoznak a reformok, illetve az intézkedések elsősorban a bevételek növelésére koncentrálnak, nem a kiadások csökkentésére.

Hamecz szerint jövőre a legoptimistább esetben lesz 5% körül az infláció, inkább ennél magasabb érték várható. A GDP növekedés 2.5-3% közelébe lassulhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?