26 °C Budapest

ICEG: három kihívás előtt a választások után - tavaszi prognózis

Pénzcentrum
2006. április 24. 13:16

A kedvezőbb külső konjunkturális és romló finanszírozási feltételek mellett 2006-ban a GDP növekedése kissé gyorsulhat és elérheti a 4.5%-ot, köszönhetően a belföldi kereslet élénk és a nettó külső kereslet kissé erősödő bővülésének - áll az ICEG tavaszi előrejelzésében. A belföldi felhasználás növekedésében meghatározó a lakossági fogyasztás 3.7%-os bővülése, ami mögött a reálbér-emelkedés,

valamint a lakossági hitelállomány növekedése áll.

A pénzromlás ütemében 2006 elején jelentős mérséklődés következett be, ugyanakkor a kedvező első féléves inflációs adatokat követően 2006 második felében és különösen 2007-ben gyorsulhat az infláció. Ebben szerepet játszhat a magas olajárak nyomán erősödő importált infláció, a korábbinál gyengébb forint és erőteljesebb belföldi konjunktúra inflációt gerjesztő hatása.

Az árfolyam alakulásában jelentős kockázatok és bizonytalanság tapasztalhatók. Az első negyedévben a forint ingadozási centruma a 250 HUF/Euro szintről fokozatosan áthelyeződött a 265 HUF/Euró körülre. Vélhetően a forint 2006-ban a választásokat követően tovább gyengül, majd a kamatemelés és az elinduló fiskális korrekció hatására erősödhet. Ezzel együtt a december végére várt árfolyamszint (265 HUF/Euró) meghaladja a 2005 végi szintet.

Az államháztartás-ban a 2006-ban folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok, mert az államháztartás első negyedéves hiánya elérte a teljes évre tervezett deficit több mint felét. Az első negyedév folyamatai, a politikai ciklus hatása mellett változatlan fiskális politikát feltételezve az év végére a nyugdíjkorrekció nélkül számított államháztartási hiány eléri a GDP 9%-át, míg a nyugdíjreform hatásával korrigált deficit a GDP 7.8%-át. A magas államháztartási deficit, az emelkedő kamatlábak nyomán az államadósság tovább növekszik és a tavalyi 61%-os GDP arányos szintről idén akár 63.5%-ra növekedhet.

A folyó fizetési mérleg hiánya változatlanul jelentős: az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, valamint a háztartások előreláthatóan kissé javuló finanszírozási képessége által meghatározott hiány 2006-ban elérheti a GDP 8.7 százalékát, finanszírozási oldalról pedig ismételten a GDP 10 százaléka körül lehet. A működőtőke befektetések egyenlegének javulása mellett jelentősen emelkedik az adóssággeneráló beáramlás, elsősorban a magánszektor növekvő deviza eladósodása miatt.

A gazdaságpolitika számára három jelentős kihívás jelentkezik 2006-ban.

1. Az egyik kihívás, hogy az elkerülhetetlen makrogazdasági stabilizáció és ezen belül a fiskális kiigazítás ne a piacok által kikényszerített korrekció, hanem a költségvetési politika módosulásának eredményeképpen létrejövő kiigazítás legyen.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2. A másik kihívás, hogy a rövid távú stabilizációs lépéseket miképpen lehet és kell összehangolni az államháztartási intézményrendszer átalakításával.

3. A harmadik kihívás, hogy arövid távú stabilizációs lépések, és a középtávú államháztartási szerkezetet átalakító lépések nyomán miképpen lehet egy hiteles, a piaci és nem piaci szereplők számára elfogadható konvergenciaprogramot és euró csatlakozási dátumot meghatározni.

Forrás: ICEG

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?