35 °C Budapest

ICEG: három kihívás előtt a választások után - tavaszi prognózis

Pénzcentrum
2006. április 24. 13:16

A kedvezőbb külső konjunkturális és romló finanszírozási feltételek mellett 2006-ban a GDP növekedése kissé gyorsulhat és elérheti a 4.5%-ot, köszönhetően a belföldi kereslet élénk és a nettó külső kereslet kissé erősödő bővülésének - áll az ICEG tavaszi előrejelzésében. A belföldi felhasználás növekedésében meghatározó a lakossági fogyasztás 3.7%-os bővülése, ami mögött a reálbér-emelkedés,

valamint a lakossági hitelállomány növekedése áll.

A pénzromlás ütemében 2006 elején jelentős mérséklődés következett be, ugyanakkor a kedvező első féléves inflációs adatokat követően 2006 második felében és különösen 2007-ben gyorsulhat az infláció. Ebben szerepet játszhat a magas olajárak nyomán erősödő importált infláció, a korábbinál gyengébb forint és erőteljesebb belföldi konjunktúra inflációt gerjesztő hatása.

Az árfolyam alakulásában jelentős kockázatok és bizonytalanság tapasztalhatók. Az első negyedévben a forint ingadozási centruma a 250 HUF/Euro szintről fokozatosan áthelyeződött a 265 HUF/Euró körülre. Vélhetően a forint 2006-ban a választásokat követően tovább gyengül, majd a kamatemelés és az elinduló fiskális korrekció hatására erősödhet. Ezzel együtt a december végére várt árfolyamszint (265 HUF/Euró) meghaladja a 2005 végi szintet.

Az államháztartás-ban a 2006-ban folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok, mert az államháztartás első negyedéves hiánya elérte a teljes évre tervezett deficit több mint felét. Az első negyedév folyamatai, a politikai ciklus hatása mellett változatlan fiskális politikát feltételezve az év végére a nyugdíjkorrekció nélkül számított államháztartási hiány eléri a GDP 9%-át, míg a nyugdíjreform hatásával korrigált deficit a GDP 7.8%-át. A magas államháztartási deficit, az emelkedő kamatlábak nyomán az államadósság tovább növekszik és a tavalyi 61%-os GDP arányos szintről idén akár 63.5%-ra növekedhet.

A folyó fizetési mérleg hiánya változatlanul jelentős: az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, valamint a háztartások előreláthatóan kissé javuló finanszírozási képessége által meghatározott hiány 2006-ban elérheti a GDP 8.7 százalékát, finanszírozási oldalról pedig ismételten a GDP 10 százaléka körül lehet. A működőtőke befektetések egyenlegének javulása mellett jelentősen emelkedik az adóssággeneráló beáramlás, elsősorban a magánszektor növekvő deviza eladósodása miatt.

A gazdaságpolitika számára három jelentős kihívás jelentkezik 2006-ban.

1. Az egyik kihívás, hogy az elkerülhetetlen makrogazdasági stabilizáció és ezen belül a fiskális kiigazítás ne a piacok által kikényszerített korrekció, hanem a költségvetési politika módosulásának eredményeképpen létrejövő kiigazítás legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. A másik kihívás, hogy a rövid távú stabilizációs lépéseket miképpen lehet és kell összehangolni az államháztartási intézményrendszer átalakításával.

3. A harmadik kihívás, hogy arövid távú stabilizációs lépések, és a középtávú államháztartási szerkezetet átalakító lépések nyomán miképpen lehet egy hiteles, a piaci és nem piaci szereplők számára elfogadható konvergenciaprogramot és euró csatlakozási dátumot meghatározni.

Forrás: ICEG

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?