3 °C Budapest

Magyarországi sikertörténet a Phare program

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:17

Átadták a fertőző betegségek gyors diagnosztikáját elősegítő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. A 13 millió eurós projekt a Phare program támogatásával valósulhatott meg.

 
 
Az Országos Epidemiológiai Központban hétfőn átadták a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. Az eseményen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Bujdosó László országos tisztifőorvos. Az intézményben biztonságos feltételeket alakítottak ki a kórokozók tárolásához és vizsgálatához, melyek bizonyos fertőző betegségek gyors diagnosztikáját segíti elő.  
Rácz Jenő kiemelte a tizenhárommillió eurót kitevő projekt nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségét, mely létrejöttével az Európai Unió számára erősödik hazánk járványügyi biztonsága és kapuőr szerepe. A szakminiszter elmondta, hogy nemcsak a járványokra, valamint a régi és új kórokozókra kell felkészülni, hanem a terrorcselekmények során felhasznált kórokozókra is. Hozzátette: a megfelelő szakembergárda segítségével a laboratóriumot felszerelték minden olyan eszközzel, ami szükséges ehhez a küzdelemhez.  
Baráth Etele magyarországi sikertörténetnek nevezte a Phare programot. A Phare projekt fő célja hazánk uniós beilleszkedésének elősegítése a fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonság megőrzése és fejlesztése révén. Mindezek eredményeként megteremtődhetnek a gyors reagálóképesség diagnosztikai feltételei vészhelyzetek esetére. A miniszter elmondása szerint az összes európai állam közül Magyarország használta fel a leghatékonyabban az erre a célra szolgáló alapot.
A laboratórium és a hozzá kapcsolódó négy regionális mikrobiológiai laboratórium szintén a Phare támogatásával készülhetett el: a projekt kedvezményezettjei a Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben működő intézmények is. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium néhány héten belül kezdi meg működését.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?