25 °C Budapest

Magyarországi sikertörténet a Phare program

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:17

Átadták a fertőző betegségek gyors diagnosztikáját elősegítő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. A 13 millió eurós projekt a Phare program támogatásával valósulhatott meg.

 
 
Az Országos Epidemiológiai Központban hétfőn átadták a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. Az eseményen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Bujdosó László országos tisztifőorvos. Az intézményben biztonságos feltételeket alakítottak ki a kórokozók tárolásához és vizsgálatához, melyek bizonyos fertőző betegségek gyors diagnosztikáját segíti elő.  
Rácz Jenő kiemelte a tizenhárommillió eurót kitevő projekt nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségét, mely létrejöttével az Európai Unió számára erősödik hazánk járványügyi biztonsága és kapuőr szerepe. A szakminiszter elmondta, hogy nemcsak a járványokra, valamint a régi és új kórokozókra kell felkészülni, hanem a terrorcselekmények során felhasznált kórokozókra is. Hozzátette: a megfelelő szakembergárda segítségével a laboratóriumot felszerelték minden olyan eszközzel, ami szükséges ehhez a küzdelemhez.  
Baráth Etele magyarországi sikertörténetnek nevezte a Phare programot. A Phare projekt fő célja hazánk uniós beilleszkedésének elősegítése a fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonság megőrzése és fejlesztése révén. Mindezek eredményeként megteremtődhetnek a gyors reagálóképesség diagnosztikai feltételei vészhelyzetek esetére. A miniszter elmondása szerint az összes európai állam közül Magyarország használta fel a leghatékonyabban az erre a célra szolgáló alapot.
A laboratórium és a hozzá kapcsolódó négy regionális mikrobiológiai laboratórium szintén a Phare támogatásával készülhetett el: a projekt kedvezményezettjei a Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben működő intézmények is. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium néhány héten belül kezdi meg működését.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem