21 °C Budapest

Magyarországi sikertörténet a Phare program

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:17

Átadták a fertőző betegségek gyors diagnosztikáját elősegítő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. A 13 millió eurós projekt a Phare program támogatásával valósulhatott meg.

 
 
Az Országos Epidemiológiai Központban hétfőn átadták a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. Az eseményen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Bujdosó László országos tisztifőorvos. Az intézményben biztonságos feltételeket alakítottak ki a kórokozók tárolásához és vizsgálatához, melyek bizonyos fertőző betegségek gyors diagnosztikáját segíti elő.  
Rácz Jenő kiemelte a tizenhárommillió eurót kitevő projekt nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségét, mely létrejöttével az Európai Unió számára erősödik hazánk járványügyi biztonsága és kapuőr szerepe. A szakminiszter elmondta, hogy nemcsak a járványokra, valamint a régi és új kórokozókra kell felkészülni, hanem a terrorcselekmények során felhasznált kórokozókra is. Hozzátette: a megfelelő szakembergárda segítségével a laboratóriumot felszerelték minden olyan eszközzel, ami szükséges ehhez a küzdelemhez.  
Baráth Etele magyarországi sikertörténetnek nevezte a Phare programot. A Phare projekt fő célja hazánk uniós beilleszkedésének elősegítése a fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonság megőrzése és fejlesztése révén. Mindezek eredményeként megteremtődhetnek a gyors reagálóképesség diagnosztikai feltételei vészhelyzetek esetére. A miniszter elmondása szerint az összes európai állam közül Magyarország használta fel a leghatékonyabban az erre a célra szolgáló alapot.
A laboratórium és a hozzá kapcsolódó négy regionális mikrobiológiai laboratórium szintén a Phare támogatásával készülhetett el: a projekt kedvezményezettjei a Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben működő intézmények is. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium néhány héten belül kezdi meg működését.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm