Magyarországi sikertörténet a Phare program

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:17

Átadták a fertőző betegségek gyors diagnosztikáját elősegítő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. A 13 millió eurós projekt a Phare program támogatásával valósulhatott meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
 
Az Országos Epidemiológiai Központban hétfőn átadták a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot. Az eseményen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Bujdosó László országos tisztifőorvos. Az intézményben biztonságos feltételeket alakítottak ki a kórokozók tárolásához és vizsgálatához, melyek bizonyos fertőző betegségek gyors diagnosztikáját segíti elő.  
Rácz Jenő kiemelte a tizenhárommillió eurót kitevő projekt nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségét, mely létrejöttével az Európai Unió számára erősödik hazánk járványügyi biztonsága és kapuőr szerepe. A szakminiszter elmondta, hogy nemcsak a járványokra, valamint a régi és új kórokozókra kell felkészülni, hanem a terrorcselekmények során felhasznált kórokozókra is. Hozzátette: a megfelelő szakembergárda segítségével a laboratóriumot felszerelték minden olyan eszközzel, ami szükséges ehhez a küzdelemhez.  
Baráth Etele magyarországi sikertörténetnek nevezte a Phare programot. A Phare projekt fő célja hazánk uniós beilleszkedésének elősegítése a fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonság megőrzése és fejlesztése révén. Mindezek eredményeként megteremtődhetnek a gyors reagálóképesség diagnosztikai feltételei vészhelyzetek esetére. A miniszter elmondása szerint az összes európai állam közül Magyarország használta fel a leghatékonyabban az erre a célra szolgáló alapot.
A laboratórium és a hozzá kapcsolódó négy regionális mikrobiológiai laboratórium szintén a Phare támogatásával készülhetett el: a projekt kedvezményezettjei a Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben működő intézmények is. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium néhány héten belül kezdi meg működését.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20