22 °C Budapest

Tilos másolni, de mégsem büntetendő

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 12:13

A magáncélú másolatokhoz fűződő jog, avagy a szerzői jog az erősebb? Erre a kérdésre keresik a választ Németországban, ám a végeredmény meglehetősen ellentmondásosra sikeredett.

 
A magáncélú másolatokhoz fűződő jog, avagy a szerzői jog az erősebb? Erre a kérdésre keresik a választ Németországban, ám a végeredmény meglehetősen ellentmondásosra sikeredett.
Amikor kiderült, hogy az eldöntetlen vitában a német Alkotmánybíróság mondja ki a döntő szót, sokan reménykedni kezdtek és biztosak voltak egy átlátható precedensértékű ítéletben, ám kiderült, hogy előre ittak a medve bőrére. A vitát bizonyos P. úr esete váltotta ki. A férfi nem titkolta, hogy átlagosan 25 darab műsoros CD-t és körülbelül 20 műsoros DVD-t vásárol, majd ezekről - saját célra - rendszeresen biztonsági másolatot készít. Ezzel semmi baj sincs, azonban P. úrnak nem lett volna joga kijátszani az adathordozókon lévő digitális másolásvédelmet, márpedig ez történt, hiszen e nélkül nem készíthette volna el a biztonsági másolatokat.
Az ügyből egy véletlen folytán rendőrségi eljárás lett, ám sem az ügyészség, sem a később kijelölt bíróság - jogértelmezési problémára hivatkozva - nem tudott dönteni. Ekkor kérték fel a Karslruhe-ban található német Alkotmánybíróságot. A testület első fokon eljáró tanácsa azonban szintén képtelen volt dönteni.
A három bíró a határozat indoklásában leírta, hogy a saját célra történő másolás ugyan engedélyezett, ám mivel P. úr eközben feltörte a művek digitális másolásvédelmét, törvényt sértett. Mivel azonban jelenleg lehetetlen eldönteni, hogy melyik jog az erősebb, a saját célú másolatokhoz fűződő vagy a szerzői jog, így az egész ügy büntetőjogilag meg sem történt. Ellentmondásos azonban, hogy a német polgári jog alapján a zenei albumok kiadói, illetve a digitális másolásvédelmeket kifejlesztő cégek polgári pert indíthatnának az illető személy ellen és kártérítést követelhetnének tőle a másolásvédelmek feltörése miatt.
Eddig azonban a német bíróságokhoz nem érkezett ilyen igény, így az egész ügy eldöntetlen maradt és a szerzői jogvédők szerint ez csak tovább mérgesíti a helyzetet és felbátorítja a szoftver-, film- és zenei másolókat.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24