8 °C Budapest

Újabb razzia van készülőben: kiderült, hol és mikor csap le pontosan a NAV

2019. október 24. 09:35

Mindenszentek és halloween közeledtével élénkül a forgalom a virág- és ajándékboltokban, valamint a kisebb és nagyobb boltok polcain is megjelennek a mécsesek és koszorúk. Ennek ürügyén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most razziát indít több megyében, melynek célkeresztjében a mécsesárusok, virágkereskedők, koszorúkészítők és ajándékboltok állnak majd. Ennek helyszínéről és időpontjairól a hatóság adótraffipax elnevezésű információs felületén tájékoztat. 

A virágkereskedők minden bizonnyal több napot is bekarikáznak év elején a naptárban, amikor az átlagon felüli forgalommal kecsegtető időszakokat, eseményeket veszik sorra. Ezek között jó eséllyel szerepel például a Valentin-nap, a ballagás időszaka és november eleje - írja a Magyar Nemzet. A kiemelkedő periódusokra azonban nemcsak a kereskedők készülnek, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. Mint a hatóság legfrissebb ellenőrzési tervéből kiderül, a mindenszentek időszakára tervezett razzia már a héten kezdetét vette.

Budapest mellett az ország több megyéjében is megkezdődtek a vizsgálatok, a revizorok a virágkereskedőket, a koszorúkötőket, a mécsesárusokat, az ajándékboltokat ellenőrzik 

- mondta el kérdésünkre a részletekről szólva a NAV szóvivője. Kis Péter András kifejtette: a hivatal ellenőrei leginkább arra kíváncsiak, hogy a gazdasági szereplők átadják-e vásárlóiknak a nyugtát, a számlát, megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. Adott esetben szóba kerülhet a kínált áruk eredete is. A szóvivő hozzátette: a NAV-osok nemcsak a boltokat keresik fel, több helyen ellenőrzik a kitelepüléseket, a piacokat is. Kis Péter András megjegyezte, hogy a helyszínekről, az időpontokról a hatóság adótraffipax elnevezésű információs felületén tájékozódhatnak az érdeklődők.

A hatóság nemcsak a boltokat keresi fel, több helyen ellenőrzik a kitelepült árusokat, piacokat is.

A mostani akció egyébként korántsem az első olyan idei ellenőrzés-sorozat, amely valamilyen kereskedelmi, turisztikai aktualitáshoz kapcsolódik. Februárban például a Valentin-napon volt országos szemle, márciusban a nőnap, áprilisban pedig a húsvét adott apropót átfogó vizsgálatokhoz. A májusi ballagási akciót nyáron a szórakozóhelyek ellenőrzése követte. Ezek közül kiemelkedik a fővárosi bulinegyed átvilágítása, amelyben kiderült, hogy a VI. és a VII. kerület kocsmáinál továbbra is jócskán akad szabálytalanság.

A nyári hónapokban fagylaltozókban és az utcai, piaci zöldségeseknél is sokszor megjelentek a hivatal munkatársai, de feltűntek zenei fesztiválok és sportrendezvények környékén is. A hatósági fellépésre a jelek szerint szükség is van: a Forma-1 Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen és környékén tartott ellenőrzéskor például az esetek harmadában derült fény szabályszegésre.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem