17 °C Budapest

Tömeges boltbezárás jöhet Magyarországon - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. március 11. 17:17

Nem nevezhetjük pozitívnak a kiskereskedelmi szektor kilátásait a következő hónapokra. Bár Magyarországon minden tizedik cég kiskereskedelemmel foglalkozik, egyre több bolt dönt a bezárás mellett, például a növekvő fogyasztói árak és a csökkenő kereslet miatt. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei 2012. 10. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére!

Tömeges boltbezárás jöhet Magyarországon
2010-ben még 3,28% volt a kiskereskedelmi cégek bedőlési aránya (azaz a cégek számához viszonyított felszámolási és csődeljárások száma), két évvel később viszont ez a szám már meghaladta a 4 százalékot, azaz 100-ból 4 üzlet bezár egy éven belül.

Magyar cégek tízezreit akarták átverni
80 ezer magyarországi cégnél próbálkoztak azok a csalók, akik nem létező telefonkönyv-szolgáltatást kínáltak, sokan pedig egyből befizették a sárga csekket. A kicsalt összegek közel 40 millió forintot tesznek ki, míg a sértettek száma közelít az ezerhez.

Újabb veszély fenyeget a Facebookon: az egészségünk a tét
Egyre gyakrabban használják a közösségi média felületeit a gyógyszerhamisítók, hogy a fiatal fogyasztói réteget is elérjék - derül ki az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szerve, az INCB éves jelentéséből. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy becsüli, az engedély nélkül működő online patikák által eladott termékek közül minden második hamisítvány.

Milliárdok a kukában: így pazarolja az ételt Magyarország
Évente 2 millió (!) tonna élelmiszer kerül a szemétbe,miközben a felmérések szerint 2,5 millió ember nem megfelelően táplálkozik Magyarországon. A szomorú ellentmondás feloldásáért mi magunk is sokat tehetünk, ha odafigyelünk az Élelmiszerbank Egyesület tanácsaira.

Alku: 20 millióig jár az árfolyamrögzítés
Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről. Az egyezségre a Bankszövetség az esti órákban bólintott rá, a törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja.

Kockázatos a forinthitel is: 3-5 éves kamatfixálás a megoldás?
Mi várható a lakáshitelezési piacon? Mit vár el a piac a bankoktól? A forinthitelezés vajon tényleg elhárította a törlesztőrészletek ingadozásának veszélyét? Surányi Zoltán, a CIB Bank Lakossági üzletfejlesztési vezetőjének a véleménye a lakáspiac fellendítéséről a minden évben megrendezésre kerülő legnagyobb lakáspiaci rendezvény kapcsán.

Ezekkel a betétekkel vigyázz: gyomorgörcsöt okozhatnak

A csábító hozam eléréséhez és a racionális döntéshez nem elég az alapos pénzügyi jártasság, szinte látnoki képességek kellenek. Mire figyeljünk, ha a kockázatok ellenére mégis strukturált betétekbe tennénk a pénzünk?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem adják pénzüket a magánnyugdíj-pénztári tagok
Kedvezően fogadták a pénztártagok a Stabilitás Pénztárszövetség javaslatát a működési célú adomány bevezetésével kapcsolatban - derül ki a szövetség honlapján közzétett kérdőívre adott válaszokból. A felmérés szerint a maradó tagok közel háromnegyede továbbra is kitart korábbi döntése mellett, és nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe.

Vályogkockából álomotthon: ennyiből újíthatsz fel egy "parasztházat"

A hagyományokhoz való ragaszkodás, a visszafogott, őszinte igények és a modern városi világ elvárásai találkoznak egy Rádon található vályogházban, mely levetkőzve a tipikus kockaházak alkotta miliőt, hatalmas átalakuláson esett át az elmúlt években. Bár a bekerülési költség (~25 millió forint) elsőre soknak tűnik, ugyanakkor érdemes megnézni mire is futotta ebből az összegből.

Ha lakásod van, örülhetsz - ha házad, fizethetsz
Egyelőre fellélegezhetnek a lakásukat bérbe adók, némileg változott ugyanis az előírás, miszerint 1 évet meghaladó bérbeadás esetén kötelező elkészíteni az energetikai tanúsítványt, ismertebb nevén a lakás zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor nem mentesülnek a kötelezettség alól.

Egészségben, betegségben - a munkáltató is segíthet
2012-től a munkáltatók adó- és járulékmentes juttatásként adhatják alkalmazottaik számára az egészségbiztosítási szolgáltatást, mely számos előnnyel jár a biztosítást megkötő munkáltatók és a szolgáltatást igénybe vevő munkavállalók számára is. A juttatási rendszerekben megjelenő új elemként az egészségbiztosítást - jelenleg a legelőnyösebb konstrukcióként - akár cafeteriában is választhatják az alkalmazottak: a juttatás száz százaléka megmarad a jogosultak "zsebében".

Mégsem kell a munkáltatónak fizetni a helyi utazási bérletet?

Kivenné a munkáltatók számára előírt kötelező utazási költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket a személyszállításról szóló törvényjavaslatból Fónagy János és Völner Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) két államtitkára országgyűlési képviselőként nyújtották be a munkáltatók és a szakszervezetek által is kifogásolt rendelkezést módosító indítványt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem