15 °C Budapest

Óriási támogatást kaphatnak a bajba jutott vállalkozások: ezek a féltételei

2020. április 9. 12:45

A COVID-19 járvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére az Európai Bizottság által már jóváhagyott új támogatási programot tervez elindítani a Külgazdasági és Külügyminisztérium, melynek lebonyolításáért a HIPA Nonprofit Zrt. fog felelni. Az új program célja a közép- és nagyvállalatok versenyképességének, likviditási helyzetének javítása, illetve a koronavírus járvány következtében elszenvedett veszteségek csökkentése, elősegítve további beruházások megvalósítását és az elmúlt években létrehozott új munkahelyek fenntartását. Az új ideiglenes program keretében, beruházás esetén - a különböző vállalásoktól függően - akár 800 000 euró összegű vissza nem térítendő támogatás is elérhető, akár 50 százalék támogatási intenzitással.

A program keretösszege várhatóan 50 milliárd forint lesz, amelyből 2020. december 31-ig igényelhető támogatás abban az esetben, ha a pályázó vállalat vállalja, hogy 2021. június 30-ig meghatározott volumenű beruházást hajt végre, és a bázislétszámát (a pályázat benyújtását megelőző 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszámát) a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig fenntartja - írja közleményében a Deloitte.

Továbbá, a vállalatnak igazolnia vagy nyilatkoznia szükséges, hogy:

  • 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben levő vállalkozásnak, de a COVID-19 vírusjárvány következtében azzá vált, vagy egyéb pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak,
  • árbevétele, vagy megrendelési állományának értéke a járvány miatt, azzal ok-okozati összefüggésben legalább 25%-kal visszaesett,
  • nem felelős a gazdasági visszaesésért és a tőle elvárható gondossággal járt el,
  • a felmerült veszteségekre nincs biztosítása vagy a biztosítás alapján nincs lehetőség a felmerült károk teljes megtérítésére,
  • a beruházást a pályázat benyújtását megelőzően nem kezdte meg.

A program keretében elérhető támogatás összege a beruházás volumenétől függően az alábbiak mentén alakul - de nem haladhatja meg a 800 000 eurót:

  • A beruházási volumen 30%-a, amennyiben a beruházási volumen 150 000 és 300 000 euró között van,
  • A beruházási volumen 40%-a, amennyiben a beruházási volumen 300 001 és 500 000 euró között van,
  • A beruházási volumen 50%-a, amennyiben a beruházási volumen 500 000 euró fölött van.

"Az új támogatási program alapvetően a vírusjárvány miatt nehézségekkel küzdő, de továbbra is működő vállalkozásoknak nyújthat segítséget a működés fenntartásával és a fajlagos költségek csökkentésével amennyiben a vállalkozás számára némi beruházás reális a jelenlegi helyzetben. A háromféle opció lehetővé teszi, hogy a vállalatok a helyzetük tükrében mérlegeljék, mely kötelezettség, beruházási igény és támogatási opció vállalható számukra. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vállalkozások megmentése mellett a további üzemszerű működést is támogassa a Kormány a gazdaság működőképességének erősítése érdekében" - mondta dr. Márkus Csaba, a Deloitte partnere.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott új támogatási program keretében várhatóan már pár napon belül igénybe vehető lesz az átmeneti támogatás, mely a korábban elnyert támogatásokkal együtt is érvényesíthető. A későbbiekben akár 800 000 eurót meghaladó támogatásban is részesülhetnek a vállalatok, azonban ehhez az ideiglenes támogatásokat rendező keretszabály keretein kívül egy új rendelet vagy a meglévő módosítása szükséges, melyet szintén jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem