8 °C Budapest

Nagy kő esett le a magyar boltosok szívéről

Pénzcentrum
2013. június 12. 12:24

Fellélegezhetnek a kisboltok tulajdonosai, miután hivatalosan is bejelentette a kormány, hogy két hónappal kitolják a pénztárgépcsere határidejét. A szakma már régóta szajkózza, hogy túl szűk az időkorlát, ugyanakkor kérdés, hogy mire elég a haladék, különösen annak fényében, hogy még mindig nem lehet online pénztárgépet vásárolni.

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését - közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy hónapja még minden rózsaszín volt
Pont egy hónapja adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy egyeztetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel harminc pénztárgépgyártóval. Az online pénztárgép témában folytatott megbeszélésen részt vettek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei.

A tárgyalás során a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthető egységek forgalmazása, a határidők tartásának érdekében.

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban előírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel - miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel -, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

A kormányszóvivő szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra. Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást - mondta a szóvivő, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

A szakma régóta kérte

Korábban több szakmai szervezet is amellett érvelt, hogy tolják ki a határidőt, hiszen túl rövid az átállásra szabott idő, gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni az online kasszák bevezetését. Bár már június közepén vagyunk, még mindig nincs az országban olyan hagyományos pénztárgép forgalmazó, akinek van engedélyezett készüléke. A készülékek bekötésének nemcsak az az akadálya, hogy a legfontosabb alkatrész, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) gyártása meglehetősen sok időt vesz igénybe, hanem az is, hogy mind a forgalmazók mind a felhasználók érdekében célszerű a nagy mennyiségű tömeggyártás előtt tesztüzletekben kipróbálni néhány száz darab készüléket.

A Pénzcentrum.hu-nak forgalmazók, szervizek nemrég úgy nyilatkoztak, hogy azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhető a gépek első szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdődhet csak a gyártás és szállítás. Úgy számolnak, hogy a nyár közepén mindenképen felfokozott érdeklődésre lehet számítani a cserére kötelezett boltosok részéről.

Miért kell lecserélni a pénztárgépeket?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép április 30-ig volt üzemeltethető, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát. A mai bejelentés ezt a határidőt tolta ki szeptemberig, igaz, csak a kisebb boltok esetében.

Megtudtuk, mennyibe kerülnek az új, online pénztárgépek - KATTINTS!

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé. A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Információink szerint 120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak.

Képünk illusztráció

 

Engedéllyel nem rendelkező pénztárgépeket árulnak
A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány hete hívta fel a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak.

Magyarországon az a pénztárgéptípus forgalmazható, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak és ezt tanúsítja a MKEH engedélye.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm