2020. január 17. péntek Antal, Antónia

Döbbenetes, ami kiderült a magyar vállalkozásokról: hogy mehet ez így?


A hazai, működő társas vállalkozások közel 60 százaléka alkalmazott nélkül, vagy egy alkalmazottal működik, derül ki friss adatokból.

A hazai, működő társas vállalkozások közel 60 százaléka alkalmazott nélkül, vagy egy alkalmazottal működik, derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Alapvetően két csoportra különíthetőnek el az ilyen típusú cégek. Az elsőbe azok a vállalkozások tartoznak, melyekhez nem kapcsolódik semmilyen más cég vagy vállalkozás. Ezek a mikrovállalkozások körén belül is általában a legkisebb cégek, tőkeszegények és csekély árbevétellel rendelkeznek. Számuk a rendszerváltozás idején emelkedett meg, amikor sokan a munkanélküliség elől a kényszervállakozásokba menekültek.

Sok esetben a cégtulajdonos és az ügyvezető, bejelentett főállása mellett működtet ilyen társas vállalkozást. 2017-ben a vizsgált mikrovállalkozások 38,62 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Ez az arány 2018-ban 41,1 százalékra emelkedett, ami valószínűleg a KATA bevezetésének és az adózók körében népszerűvé válásának köszönhető. Azon vállalkozások viszont melyek más cégekhez, cégcsoportokhoz kapcsolódnak, zömmel projektcégek, illetve céges vagyonkezelésre alapított vállalkozások. Tipikusan ilyenek működnek az építőiparban. Ebben az esetben a projektcég szerződik a beruházóval egy építési projektre, majd az vállalkozási szerződés keretében állapodik meg a különböző szakmunkák elvégzésére a tényleges kivitelezést végző alvállalkozókkal.

Az első csoporttól eltérően ezek a vállalkozások annak ellenére, hogy alkalmazott nélkül működnek, jelentős árbevétellel rendelkezhetnek, hiszen az alvállalkozók szervezése mellett, bevételt szerezhetnek a kapcsolt vállalkozásokban bejelentett munkavállalók munkájából, és igénybe vehetik a munkaerőkölcsönző cégek szolgáltatásait is. Ezt jól mutatja, ha a cégek számát elosztjuk az árbevétellel. A kapcsolt vállalkozások nélkül működő cégek esetében 2018-ban az egy cégre eső árbevétel 12,44 millió forint volt, míg a kapcsolt vállalkozásokkal rendelkezők esetében ez az összeg 29,25 millió forint. Összességében megállapítható, hogy amíg a hazai cég populáció szempontjából örvendetes lenne, ha az első csoport száma csökkenne, addig a második csoporthoz tartozó vállalkozások általában stabil piaci szereplők.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

A régió után kullog Magyarország: rengetegen ülnek a hazai börtönökben
Kiderült, hány fogvatartott jut 100 ezer lakosra az európai országokban.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS