25 °C Budapest
Elárulta az egyik leggazdagabb magyar, miért nem lett politikus

Elárulta az egyik leggazdagabb magyar, miért nem lett politikus

2023. december 11. 13:00

Elindult az Első Yard, a Pénzcenturm podcast sorozatának negyedik évada. Az első epizódban a TÁRKI-alapító és Líra-tulaj Kolosi Tamás karrierútja került a fókuszba. Az adásban szó volt Kolosi tudományos karrierjéről, a TÁRKI alapításának körülményeiről, a Líra csoportról, a Libri MCC által felvásárlásáról, de arról is, hogy miért nem lett politikus, miért tett neki szemrehányást Orbán Viktor, és hogy szociológusként, valamint a TÁRKI kétévente megjelenő Társadalmi Riport című kiadványának szerkesztőjeként hogy látja: milyen utat járt be a magyar társadalom a rendszerváltástól napjainkig.

Az adás már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon és persze itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

A 2023-as 100 leggazdagabb magyar című kiadványban 14,5 milliárd forintos családi vagyonnal 100. helyen szereplő Kolosi Tamás 1946-ban született Budapesten. A belvárosban, kispolgári családban nőtt fel, édesanyja kereskedő, apja látszerész volt.

"Másfél generációs értelmiséginek szoktam nevezni magam" – mondta el Kolosi Tamás az Első Yardban, utalva arra, hogy egyszerre szereztek diplomát az apjával, akit az 1956-os forradalom után állítottak választás elé: visszalép a pártba vagy egyetemre megy. Utóbbit választotta.

1969-ben végzett az ELTE magyar-filozófia-esztétika szakán, ám középiskolás diákként egyáltalán nem ez lett volna az első választása. Eredetileg színházrendező akart lenni, már gimnazistaként amatőr színházat rendezett, elmondása szeirnt negyedikben ezen a területen már kifejezetten sikeresnek számított. De pechjére, amikor érettségizett, akkor évekig nem indult színházrendező szak.

Végül az egyetemet követően a Társadalomtudományi Intézetben helyezkedett el, itt kandidált 1974-ben. Ekkor jelent meg második könyve Társadalmi struktúra és szocializmus címmel, amiért majdnem ki is rúgták a munkahelyéről.

Ez a könyv alapvetően arról szólt, hogy az a szentháromság modell, a munkásosztály, parasztság, értelmiség, amin a szocializmus osztályképe, meg önképe alapult, ez nem stimmel. Semmit nem magyaráz meg, rosszul írja le a társadalmi viszonyokat

– fogalmazott.

A nyolcvanas években már a darmstadi egyetemen tanított, ahol jó viszonyba került az Institut für Sozialforschung munkatársaival, ami megalapozta későbbi nemzetközi kapcsolatrendszerét.

Előbb lettem egyetemi tanár Németországban, Darmstadtban, mint Budapesten

– mondta el a podcastben. Hozzátette: törekedett is arra, hogy a nemzetközi szociológiai életben megjelenjen. Ez egyébként később nemcsak védelmet, hanem orientációt is jelentett számára, a matematikai módszereken alapuló szociológiai irányzat egyik vezetője lett Magyarországon.

TÁRKI, rendszerváltás, politika, Líra

Kolosi karrierjében fontos állomás volt, hogy 1985-ben kulcsszerepet vállalt a TÁRKI, azaz a Társadalomkutatási Intézet létrehozásában, ami nem közvetlenül állami intézmény volt, az alapítók között ott volt a Központi Statisztikai Hivatal, az ELTE Szociológia tanszéke, valamint a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem is.

"Élt az a naiv hit, és talán mi szociológusok is, [...] még ha nem is voltunk benne nagyon biztosak, de azért tápláltuk Magyarországon, hogy majd a szociológiai kutatások segítenek megoldást találni ezekre a problémákra. Már akkor is sejtettük, hát azóta már régen biztosan tudjuk, hogy a tudományos kutatás az nem alkalmas arra, hogy a politika számára megoldásokat nyújtson" – fogalmazott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyolcvanas évek végén tanácsadóként közel került a politikához is, különböző pozíciókban segítette a Németh-kormány, később pedig Orbán Viktor munkáját is, a politikus első miniszterelnökségének időszakában.

Azt azonban tudta, hogy nem akar politikus lenni. Korábban is kapott felkéréseket, ahogy a Fidesz 1998-as választási győzelme után is, amikor elmondása szerint Orbán Viktor szemrehányást is tett neki, hogy nem akar felelősséget vállalni. Pedig szerinte nem a felelősségvállalás volt a döntő szempont, hanem hogy túlságosan ragaszkodott a saját véleményéhez.

Egy politikusnak kutya kötelessége, hogy a politikai közösségének az álláspontját képviselje a nyilvánosság előtt, én meg a saját véleményemet szeretném képviselni

– fogalmazott.

 

A politikusi lét tehát nem, a vállalkozások viszont annál inkább felkeltették érdeklődését. Így került először kisebbségi tulajdonosként a Láng Holdingba, az Erdős Ákossal való szétválását követően pedig így vált a Líra Könyv tulajdonosává, amely a Libri után a második legnagyobb könyvesbolthálózattal és több kiadóval rendelkezik Magyarországon.

Az Első Yard negyedik évadának első epizódjában a fenti témák mellett Kolosi Tamás egyebek mellett beszélt még

és arról is, hogy szociológusként, valamint az 1990 óta kétévente megjelenő TÁRKI Társadalmi Riport című kiadványának egyik szerkesztőjeként hogy látja,

milyen pályát futott be a magyar társadalom a rendszerváltástól napjainkig.

Az adás – az Első Yard korábbi epizódjaihoz hasonlóan – már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon és persze itt, a cikkbe ilesztett lejátszóban is:

Borítókép, fotók: Stiller Ákos / Pénzcentrum

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem